Lyg priežasčių ir taip nebuvo pakankamai - mokslininkai išvardino visus sekso privalumus žmogaus sveikatai (Video)  ()

Jeigu jums trūksta motyvacijos užuot pasyviai sėdėjus priešais televizorių imtis karšto veiksmo lovoje, štai kelios priežastys, kodėl vertėtų tuo užsiimti šiąnakt ir kasnakt, rašo dailymail.co.uk.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tiesą sakant, mylėjimasis galėtų būti vienas iš nedaugelio gyvenimo malonumų, kurie išties yra naudingi organizmui. Koventrio universiteto mokslininkų atliktas naujas tyrimas parodė, kad dažnas seksualinis aktyvumas vyresnio amžiaus žmonėms gali teigiamai paveikti smegenų funkciją.

Pasirodo, reguliariau seksu užsiimantys žmonės demonstruoja geresnius rezultatus verbalinio sklandumo testuose, taip pat jie geriau vizualiai suvokia daiktus ir erdvę tarp jų. Vis dėlto, grįžkime prie sveikatos. Taigi, štai penkios priežastys, kodėl verta užsiimti seksu dėl sveikatos.

1. Geresnė nuotaika

Gauti mokslinių tyrimų rezultatai perša mintį, kad po mylėjimosi apimantis „geras jausmas“ veikiau susijęs su cheminėmis medžiagomis nei seksualiniu pajėgumu. Mylėjimosi ir orgzamo metu organizmas išskiria endorfinų (tai natūralūs nuotaiką gerinantys opiatai), neuromediatorių ir hormonų kokteilį. Ypač svarbus vaidmuo tenka oksitocinui.

Šis sekso metu ir po jo išsiskiriantis hormonas ne tik verčia mus elgtis su savo antrąja puse kilniaširdiškiau, bet ir skatina ramybę bei miegą. Oksitocinas vadinamas „apsikabinimų“ hormonu, mat jis išsiskiria kito žmogaus glėbyje pabuvus vos 20 minučių.

Moterų organizmuose jo išsiskiria keturis kartus daugiau nei vyrų, mat jų organizmuose oksitocino gamybą slopina pas stipriosios lyties atstovus dominuojantis testosterono hormonas, skatinantis lytinį potraukį. Kitas svarbus neurotransmiteris yra seratoninas – tai pagrindinė cheminė medžiaga, kuri veikia kaip antidepresantas.

Būtent seratoninas yra pagrindinė priežastis, kodėl žmonės po sekso šypsosi, jaučiasi laimingi ir atsipalaidavę. Seksualiai aktyvios moterys ilgalaikiuose santykiuose yra mažiau linkusios į depresiją nei tos moterys, kurios apsieina be sekso.

Dar septynios priežastys mylėtis dažniau

Tokie rezultatai gauti amerikiečių Gordono Gallupo atliktame ir „Archives Of Sexual Behaviour“ pristatytame tyrime, kuriame dalyvavo beveik 300 dailiosios lyties atstovių. G. Gallupas spėja, kad spermoje yra keletas hormonų, pasižyminčiu nuotaikos gerinimo poveikiu, ir kad jie per makšties sienelę patenka į kraujotaką.

2. Sveikesnė širdis

Queens universiteto Belfaste mokslininkai nustatė, kad seksas tris kartus per savaitę gali dvigubai sumažinti infarkto ar insulto riziką. Iš tikrųjų, pasak ekspertų, įsitikinimas, kad vyrai mylėjimosi metu rizikuoja patirti širdies smūgį, yra klaidingas.

Didžiosios Britanijos širdies fondo medicinos direktorius profesorius Peteris Weisbergas teigia, kad nėra jokių įrodymų, kad reguliariai besimylintys penktą ar šeštą dešimtį skaičiuojantys, ar dar vyresni, vyrai susiduria su didesne širdies priepuolio rizika.

„Kalbant apie širdį, seksas yra dar viena fizinio krūvio forma, – aiškina kardiologas Grahamas Jacksonas iš „Guy's & St Thomas“ ligoninės, taip pat vadovaujantis Seksualinės disfunkcijos asociacijai. – Kalbant sportiniais terminais, tai atitinka mylią pėsčiomis ar dvi laiptų pakopas aukštyn ir žemyn. Jeigu fiziškai esate tam pakankamai stiprūs, sekso metu rizika neturėtų padidėti.“

3. Sustiprėjęs imunitetas

Jeigu dažniau mylitės, gali sustiprėti imunitetas peršalimo ligoms ir gripui. Atlikus tyrimą paaiškėjo, kad seksas kartą ar du kartus per savaitę didina imunoglobulino A, arba IgA, kiekį. Manoma, kad ši seilėse ir nosies gleivinėje aptinkama medžiaga padeda mūsų imuninei sistemai kovoti su peršalimu ir gripu.

Tyrimo metu mokslininkai paklausė vienuolikos savanorių, kaip dažnai pastarąjį mėnesį jie užsiėmė seksu, paskui buvo išmatuotas imunoglobulino A kiekis jų seilėse. Tie, kurie mylėjosi kartą per savaitę ar kiek rečiau, turėjo šiek tiek daugiau šios medžiagos, lyginant su tais, kurie susilaikė. O štai tų, kurie mylėjosi dažniau, imunoglobulino A kiekis buvo net 30 procentų didesnis.

4. Ilgesnis gyvenimas

Vienas iš didžiausių ilgaamžiškumo ir sekso sąryšio tyrimų – atliktas su Velso vyrais – parodė, kad rečiau nei kartą per mėnesį lytinius santykius turintys vyrai dvigubai labiau rizikuoja mirti pirma laiko, lyginant su tais stipriosios lyties atstovais, kurie mylisi du kartus per savaitę.

„Kalbant apie vyrų sveikatą, atrodo, kad seksualinė veikla pasižymi apsauginiu poveikiu, – sako dr. Brewer. – Tai gali būti susiję su pagrindinio lytinio hormono DHEA, arba dehidroepiandroterono, poveikiu. Jis gaminamas antinksčiuose ir veikia kaip kitų hormonų, tokių kaip estrogenas, testosteronas ir progesteronas, struktūrinis elementas. DHEA lygis prieš pat orgazmą ir ejakuliaciją padidėja iki trijų kartų, ir kai kurie teigia, kad būtent taip reguliarus seksas gali prailginti jūsų gyvenimą.“

5. Vaisingumas

Pastoti bandantiems žmonėms gali trukdyti vienas didžiausių mitų, susijusių su vaisingumu – kad susilaikymas nuo ejakuliacijos padidina spermaozoidų judrumą, tai yra greitį, kuriuo sperma gali judėti į priekį, kad prasiskverbtų į kiaušinėlį ir įvyktų apvaisinimas, – aiškina ginekologė Gillian Lockwood. – Kai sprema užsibūna sėklidės prielipe – tai ilgas vingiuotas latakas už sėklidžių, kur saugoma sperma – ji greitai miršta.

Nebent vyras turi mažai spermatozoidų, tačiau kuo dažniau jis turi lytinius santykius, tuo geresnė spermos kokybė.“ Australijos mokslininkai atliko nedidelį tyrimą, kurio išankstiniai rezultatai rodo, kad tiems vyrams, kurių sperma turi reikšmingus DNR pažeidimus, kasdienė ejakuliacija tuos pažeidimus sumažino 12 procentų.

„Kai kalbame apie lytinius santykius dėl vaisingumo, mažai ir dažnai – mažiausiai kas antrą naktį – yra kur kas geriau nei daug sekso retomis progomis“, – konstatavo G. Lockwood.

Seksas yra labai svarbus, jeigu norite išlikti aštraus proto

Tyrimai rodo, kad vyresnio amžiaus žmonės gali padidinti savo smegenų galią, dažniau užsiimdami seksu. Vieno tyrimo metu paaiškėjo, kad reguliarūs intymūs santykiai gerina šeštą dešimtį skaičiuojančių žmonių žodyną ir vizualųjį suvokimą. Vis dėlto, seksualinis aktyvumas neturi įtakos dėmesiui ar atminčiai, pripažino mokslininkai.

Tyrėjai nesiryžta spėti, kodėl reguliarus seksas skatina vyresnio amžiaus žmonių smegenų funkciją, tačiau ankstesni tyrimai parodė, kad intymių santykiu metu stimuliuojamos tos smegenų zonos, kurios siejamos su mokymusi.

Tyrimui vadovavusi dr. Hayley Wright iš Koventrio universiteto sako: „Žmonės nemėgsta galvoti, kad vyresni žmonės mylisi, tačiau mes privalome mesti iššūkį šiai koncepcijai visuomeniniu lygmeniu ir pažiūrėti, kokią įtaką seksualinis aktyvumas turi tiems, kurie atšventė penkiasdešimt ar yra dar vyresni, be jau žinomo poveikio seksualinei sveikatai ir bendrai gerai savijautai.“

Seksas užkerta kelią širdies ir kraujagyslių ligoms, bet tik vyrams

Reguliarūs lytiniai santykiai išties yra geriausias vaistas, užkertantis kelią gyvybei grėsmę keliančioms širdies ligoms. Tačiau tik tuo atveju, jeigu esate vyras, teigia mokslininkai. Naujas tyrimas parodė, kad mylėjimasis kelis kartus per savaitę gali žymiai sumažinti homocisteino – kenksmingos cheminės medžiagos kraujyje, galinčios sukelti širdies problemas – lygį.

Manoma, kad dažnai besimylintys stipriosios lyties atstovai gali džiaugtis geresne kraujotaka ir sveikesnėmis kraujagyslėmis. Tai labai svarbu, norint užkirsti kelią homocisteino susidarymui. Tačiau mokslininkai pripažįsta, kad moterų seksualinis susijaudinimas turi mažiau įtakos sveikai kraujotakai, kuri yra pagrindinis veiksnys kontroliuojant homocisteiną.

Todėl minėtą tyrimą atlikę mokslininkai ragina gydytojus su širdies ligų rizika susiduriantiems vyrams patarti dažniau mylėtis. Minėta cheminė medžiaga organizme atsiranda natūraliai ir ji blokuoja baltymus. Pernelyg didelis jos kiekis, kurio priežastimi gali būti netinkama mityba, gali pakenkti širdį aprūpinančioms kraujagyslėms ir padidinti mirtinų krešulių susidarymo riziką.

Mokslinės informacijos peržiūra 2015 metais parodė, kad padidėjęs homocisteino kiekis didina mirties nuo širdies ligų riziką net 66 procentais. Be to, pernai metais Bostono universiteto ekspertai nustatė, kad didelį homocisteino kiekį turintiems asmenims insulto tikimybė išauga beveik trečdaliu. Taip pat ši medžiaga siejama su Alzheimerio liga ir vėžiu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(9)
(2)
(7)

Komentarai ()