Sukurtas šviestuvas, kokio dar niekada neregėjote, o ir nenusipirksite jokioje parduotuvėje: veikimo principas kaip iš fantastinio romano (Video)  ()

Įsivaizduokime, kad šviestuvo nereikėtų jungti į elektros lizdą, o tik užtektų jį palaistyti. Olandų dizaineris Ermis van Oersas sukūrė neįprastą įrenginį „Living Light“ – šviestuvą, kuriam energiją kuria augalai ir mikroorganizmai, rašoma portale „The Next Web“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

E. van Oersas savo projektą „Living Light“ kuria kartu su mokslinių tyrimų startuoliu „Plant-e“.

Nors idėja skamba lyg iš fantastikos romano, šio gyvo šviestuvo viduje veikia tie patys fizikiniai dėsniai, kaip ir baterijoje.

Fotosintezės metu augalai sugeria saulės šviesą, kuri padeda jiems gaminti organinius cheminius junginius.

Dalis molekulių panaudojama augalui augti, o likusi dalis per šaknis išskiriama į dirvožemį.

Natūraliai žemėje gyvenančios bakterijos skaido tokias organines medžiagas į teigiamą krūvį nešančius protonus bei neigiamo krūvio elektronus.

E. van Oersui kartu su komanda sukūrė mikrobinę kuro celę, kurioje esantis iš anglies pagamintas elektrodas veikia kaip anodas ir pritraukia dirvožemyje esančius elektronus.

Tada šios dalelės laidais teka į katodą – elektronų srautas ir sukuria elektros srovę. Be to, protonai juda link katodo, kur jie kartu su elektronais bei deguonimi iš oro susijungia ir sudaro vandens molekules.

Kuo sveikesnis ir „laimingesnis“ augalas, tuo daugiau energijos gali pagaminti tokia gyva baterija. Kol kas olandų išradėjams pavyko iš 0,03 kvadratinio metro vazonėlio išgauti apie 0,1 milivatą energijos.

Deja, tiek energijos pakanka „užmaitinti“ tik nedidelį šviestuką (LED), tad kol kas „Living Light“ gali veikti tik kaip originaliai atrodantis naktinis šviestuvas – net ir knygą prie jo sunku būtų skaityti.

Visgi, jei būtų sukurta būdas patiesti katodą ir anodą po nedidele pievele ar žaliąja stogo danga, tokios gyvosios baterijos galios užtektų galingesniems prietaisams – apšvietimo lemputei, bevieliam interneto ryšiui ar telefono įkrovimui.

Todėl „Plant-e“ komanda toliau tobulina savo sukurtą mikrobinę kuro celę ir tikisi greitu laiku padidinti jos naudingumo koeficientą.

Nors toks atsinaujinančios energijos šaltinis greitu laiku dar negamins elektros didelėms gamykloms ar miestų apšvietimui, E. van Oersas mato jame nemažą potencialą.

Skirtingai nei kiti atsinaujinantys energijos šaltiniai, mikrobinės kuro celės veikia nepaisant to, ar saulėta, ar vėjuota. Be to, jos mažina atmosferoje esančių šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekį, mat fotosintezės metu augalai sugeria anglies dvideginį.

„Plant-e“ ir E.van Oersas šiuo metu baigia kurti veikiantį tokio švytinčio vazonėlio prototipą ir kitais metais pirmieji pirkėjai turės galimybę įsigyti „Living Light“ šviestuvą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(33)
(3)
(30)

Komentarai ()