Štai kodėl vieniems net menkas antsvoris sukelia rimtas ligas, o kiti ramiausiai gyvena dešimtmečius  ()

Dauguma žmonių žino, kad antsvoris didina riziką susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis, diabetu ir net vėžiu. Dabar mokslininkai paskelbė, kad pavojingiausias yra ne bendras antsvoris, o pilvo riebalai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Medikams dažnai tenka girdėti, kad pacientai nesijaučia nutukę, nors turi nemažus pilvus. O atlikti tyrimai parodė, kad daugiau kaip 15 000 pilvotų žmonių gresia du kartus didesnė mirties rizika nei tų, kurie kenčia dėl bendro nutukimo.

Moterims, kurios turi tendenciją kaupti riebalus pilvo srityje, mirties rizika padidėja 1,5 karto.

„Ir iš pažiūros liekni žmonės gali turėti daug visceralinių riebalų, – aiškina vokiečių endokrinologas Martinas Halle. – Pavojingi riebaliniai audiniai pirmiausia kaupiasi tarp vidaus organų, tik gerokai vėliau tampa pastebimas žmogaus nutukimas. Todėl nėra jokios naudos iš pilvo riebalų nusiurbimo. Visceraliniai riebalai susikaupia aplink vidaus organus pilvo ertmėje, prie jų neprieinama.“

Ant klubų, šlaunų ir sėdmenų susikaupę riebalai nėra tokia pavojingi žmogui, nes jie tiesiogiai nedalyvauja medžiagų apykaitoje.

Ligų ,kurias sukelia pilvo riebalų perteklius, sąrašas yra ilgas:

  • Širdies infarktas, aukštas kraujo spaudimas, insultas ir aterosklerozė dažniau pasitaiko žmonėms su storais pilvais.
  • 84 procentai visų II tipo diabeto atvejų tenka vyrams, kurių liemens apimtis viršija 94 centimetrus.
  • Pilvotų žmonių kraujyje paprastai būna daugiau triglicerinų ir kitų medžiagų, kurios byloja apie gresiantį diabeto ir širdies bei kraujagyslių ligų pavojų.
  • Laboratorinės analizės parodė pilvotų žmonių visceraliniuose audiniuose vyksta chroniški uždegiminiai procesai, todėl padidėja trombozių rizika.
  • Žmonės, kurie, būdami vidutinio amžiaus, turėjo pilvus, senatvėje dažniau suserga Alzheimerio liga už tuos kurie, nepaisant antsvorio, neturėjo didelio pilvo.
  • Ir vėžio rizika didėja tiesiogiai proporcinga liemens apimčiai.

Šaltinis Apothekenumschau.de.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
Autoriai: Gražina Vasiliauskienė
(12)
(0)
(12)

Komentarai ()