Visas pasaulis ant didelių permainų slenksčio? Masinis spaudimas privertė Pasaulio sveikatos organizaciją (PSO) iš naujo įvertinti kanapes  ()

Jau keletą metų, mokslinių tyrimų išvados, karštos diskusijos ir legalizavimo žingsniai visame pasaulyje įnešė daug optimizmo kanapių įteisinimo šalininkams, sergantiesiems ir mokslininkams. Panašu, kad tiesos „traukinys“ įsibėgėjo, ir kanapių pripažinimas, bei panaudojimas toliau nesustabdomai plečiasi visame pasaulyje ir 2017 metais. Pasaulio sveikatos organizacija atliks savo pirmąjį oficialųjį vertinimą dėl kanapių medicininio potencialo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) ir Jungtinių Tautų Organizacija (JTO) tarptautinei žiniasklaidai patvirtino, kad pirmą kartą po daugiau nei 80 metų, nuo tada, kai augalas buvo uždraustas tarptautiniu mastu, iš naujo analizuos kanapių gydomąją vertę.

Nuo šio pranešimo priklauso, ar griežti tarptautiniai apribojimai kanapėms bus perklasifikuoti ir vadovaujantis rekomendacijomis, bausmės, susijusios su kanapių vartojimu, sušvelnėtų.

1925 metais Ženevoje vykusioje  antrojoje opiumo konferencijoje dėl narkotikų politikos ir kontrolės, kanapės pirmą kartą buvo įtrauktos į draudžiamų/kontroliuojamų medžiagų sąrašą.

(1925 metų Tarptautinė opiumo konvencija). Tikslas buvo sumažinti hašišo prekybą, importą ir vartojimą Egipte.

Buvo pateikta informacija, kad kanapės yra tokios pat žalingos, kaip heroinas, o gal net ir labiau, nors nebuvo atlikti jokie moksliniai tyrimai.

Savaime aišku, kad beveik prieš šimtą metų moksliniams tyrimams atlikti buvo labai ribotos galimybės, todėl nuomonės ir spėjimai buvo didžiausias išvadų faktorius.

Per kelerius metus ir Europos valstybės ėmėsi vis griežtesnių kanapės kontroliavimo žingsnių. Dar 1935 metais, Tautų Sąjunga, kuri buvo Jungtinių Tautų Organizacijos pirmtakas, įtraukė kanapes į draudžiamųjų medžiagų sąrašą. Iki šiol nebuvo nė vienos formalios apžvalgos.

Dabar šiam tikslui yra suburtas specialus ekspertų komitetas, kurį sudaro farmakologijos, toksikologijos, biochemijos ir klinikinės praktikos specialistai.  Jie remsis  moksliniais įrodymais ir dar 2017 metais oficialiai pateiks išvadas apie kanapių medicininę vertę.

Šis specialus ekspertų komitetas turi teisę teikti rekomendacijas Jungtinėms Tautoms apie tai, ar reikia tęsti, sušvelninti ar nutraukti tarptautinį kanapių draudimą.

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO, angl. WHO – World Health Organization) – tai Jungtinių Tautų Organizacijos padalinys, tarptautiniu mastu koordinuojantis visuomenės sveikatą, kovojantis su užkrečiamosiomis ligomis, organizuojantis pagalbos teikimą ugdant nacionalines sveikatos  apsaugos tarnybas ir kt.

PSO taip pat bendradarbiauja kovoje su narkotikais, prisideda prie atliekamų mokslinių darbų ir tyrimų koordinavimo. Pagal PSO konstituciją, organizacijos misija – vienyti visas šalis ir kartu siekti, kad visiems žmonėms būtų teikiamos aukščiausio lygio medicinos ir sveikatinimo paslaugos.

Organizacija, įkurta 1948 m. balandžio 7 d., turi atskirus padalinius visuose žemynuose. Pagrindinė būstinė yra Ženevoje.

Kodėl paskelbti naujoms išvadoms apie kanapes prireikė tiek daug metų?

Naivu tikėtis, kad tokios milžiniškos tarptautinės organizacijos rekomendacijos ir teikiama informacija, visada bus paremta naujausiais įrodymais, bei mokslinėmis išvadomis.

Daugiau nei 150 skirtingų valstybių atstovai ir skirtingų sričių specialistai, neretai turi skirtingą požiūrį į tam tikras problemas, todėl visos pateikiamos naujienos ir rekomendacijos turi būti apsvarstytos organizacijos viduje, tam, kad galėtų būti pripažintos tarptautiniu mastu.

Tai labai apsunkina tarptautinei bendruomenei gauti oficialius atsakymus į kontraversiškus klausimus, ypač tokius, kaip narkotikų politika ir būtent kanapės. Ne paslaptis, kad 1961 metais, būtent PSO ir JTO pateikti nutarimai įtakojo kanapių draudimus 197 valstybėse.

Tuo atveju, jei ši išankstinė apžvalga bus teigiama, PSO vykdys naują ir daug išsamesnį vertinimą, kuris vadinamas „kritinė apžvalga“. Priklausomai nuo rezultatų, organizacija pateiks atitinkamas rekomendacijas ir išvadas.

Taip pat bus sprendžiama, ar reikia švelninti apribojimus dėl kanapių naudojimo medicinos tikslams. Šias rekomendacijas turės patvirtinti balsavimu, balsavimas vyksta tarp 53 šalių, kurios priklauso Jungtinių Tautų komisijai dėl narkotinių medžiagų.

Esant palankiems įvertinimams, kanapių statusas bus normalizuotas tarptautiniu mastu, ypač kalbant apie panaudojimą farmakologijoje. Apie rekreacinį kanapių panaudojimą progresas bus lėtesnis, nes pagrindinis tikslas yra nustatyti medicininį potencialą.

Pastaruosius aštuonis dešimtmečius dauguma šalių vadovavosi PSO rekomendacijomis ir taikė baudžiamąsias priemones, įkalinant žmones ar net paskiriant mirties bausmę... Šie dalykai turėtų greitai pasikeisti.

Bendroji  narkotikų konvencija buvo pasirašyta 1961 metais ir kanapės buvo priskirtos I ir IV kategorijoms kartu su heroinu, amfetaminu ir kitomis medžiagomis. Šios kategorijos apima pačias pavojingiausias narkotines medžiagas, kurios turi labai mažai, ar išvis neturi jokios medicininės vertės ir yra labai pavojingos žmogaus sveikatai.

Reikia nepamiršti fakto, jog kanapės buvo priskirtos šioms kategorijoms, nepaisant fakto, jog PSO neturėjo jokių įrodymų, jokių tyrimų, kurie būtų patvirtinę teiginį, jog kanapės neturi jokios medicininės vertės.

 PSO taisyklės skelbia, kad tokie įrodymai turėjo būti surinkti, norint uždrausti šias medžiagas. Vienu metu buvo teigiama, jog tokie įrodymai egzistavo, tačiau per  tiek metų niekam nepavyko jų rasti.

Nepaisant to, kad kanapei ir jos dalims buvo taikomi labai griežti draudimai, tai nesutrukdė mokslininkams atlikti begalę vertingų tyrimų. Taip pat, visą šį laiką daugybė žmonių, pažeisdami įstatymus ir rizikuodami savo laisve, gydėsi patys ar gydė savo artimuosius natūraliu, gamtos teikiamu vaistu. Dauguma sergančiųjų nusprendė nelegaliai išsigydyti, nei legaliai numirti.

Yra daug duomenų apie sėkmingą kanapių žiedų, aliejaus, ekstrakto ar tinktūros naudojimą medicinoje. Kanapės turi stiprų medicininį potencialą užkirsti kelią ligoms, jų gydymui ar palengvinti ligų simptomus.

Pastaruosius kelis dešimtmečius kanapės vis plačiau yra naudojamos gydant ŽIV/AIDS, Alzheimerį, Parkinsoną, artritą, astmą, vėžį, šizofreniją, autizmą, diabetą, miego ar apetito sutrikimus, potrauminio streso sindromą, chroniškus skausmus, autizmą Krono ligą, epilepsiją, glaukomą, išsėtinę sklerozę, žarnyno uždegimus ir daugybę kitų ligų ir sutrikimų. Taip pat kanapėmis yra sėkmingai gydomos priklausomybės alkoholiui ir narkotikams.

Spaudimas iš tarptautinių bendruomenių su stipriais įrodymais

Per pastaruosius kelerius metus, įvairios ekspertų grupės, teisininkai ir aktyvistai ragino PSO atlikti išsamų kanapių įvertinimą, motyvuodami tuo, jog augalo priskyrimas I kategorijai kartu su žalingiausiomis ir labiausiai draudžiamomis medžiagomis be jokios medicininės vertės  – nėra paremtas moksliniais įrodymais.

Taip pat nėra reaguojama į pacientų atsiliepimus ir klinikines išvadas,  įrododančias, kad savo negalavimus išsigydė pritaikius kanapes.  Tokių žmonių yra daug, kurie per pastaruosius kelerius metus, įrodė medicininę kanapių vertę.

Akivaizdu, kad šiems tarptautiniams kanapių draudimams ir ribojimams trūksta mokslinių pagrindų.

Verta pažymėti, kad šiuo metu jau yra patvirtinti vaistai, kurie parduodami farmacijos rinkoje. Šie vaistai yra populiariausi, pagaminti iš įvairių kanabinoidų (natūralių ir sintetinių): Bedrocan,  Sativex, Marinol, Cesamet ir Epidiolex.  Dauguma šių vaistų yra natūralių kanapės veikliųjų medžiagų sintetiniai pakaitalai.

Dėl šiuo metu esančio kanapių statuso (draudimo), medicininius tyrimus, ieškant kanapių potencialios naudos ar žalos, nėra lengva atlikti. Daugelyje šalių mokslininkai, norėdami tirti kanapes, turi susidoroti su labai ilgais ir varginančiais procesais.

Tyrimų resursai yra sunkiai pasiekiami, o kai kuriose šalyse - išvis beveik neįmanomi. Dalis informacijos apie kanapių, kanapių dervos, kanapių ekstraktų ir aliejaus naudą yra sąmoningai slepiama, nes tai gali įtakoti kai kurių milžiniškų verslų pelną.

Nepaisant to, kai kurios šalys, kaip Nyderlandai, jau kelis dešimtmečius rodo, jog yra įmanoma pakeisti valdžios politiką, susijusią su kanapėmis. Tačiau, viskas būtų daug paprasčiau, jeigu PSO vestų visus  teisingu keliu ir vadovautų šiems pakeitimams.

Drug Science yra pirmaujanti nepriklausoma mokslo įstaiga Didžiojoje Britanijoje, kuri teikia aiškiais įrodymais pagrįstą informaciją apie narkotines medžiagas be politinių ir komercinių paskatų.

Drug Science mokslininkai, kartu su tarptautiniu narkotikų politikos konsorciumu, praėjusių metų pabaigoje parengė ir PSO organizacijai pristatė ataskaitą, kurioje yra visa naujausia informacija apie kanapes. Tai buvo padaryta tuo tikslu, jog šią informaciją turėtų ekspertų komitetas, kuomet rengs savo pirmąjį tyrimą, susijusį su kanapėmis.

Tarp keturių nepriklausomų ekspertų, kurie parengė šia ataskaitą PSO, buvo David Nutt, neurofarmakologijos profesorius, kuris taip pat yra įvairių plačiai cituojamų mokslinių tyrimų ir knygų autorius.

Anksčiau jis taip pat vadovavo viešajai komisijai, kuri patarinėja Didžiosios Britanijos vyriausybei narkotikų politikos klausimais.

Šie, ataskaitą rengę ekspertai sako, jog PSO šį dokumentą galėtų naudoti kaip pagrindą, rengiant skaidrią, teisingą ir įrodymais grįstą preliminarią apžvalgą, kuri bus pateikta narkotinių medžiagų komisijos sesijoje.

Jamaikos sveikatos ministras, daktaras Christopher Tufton, taip pat rekomendavo PSO ir narkotikų kontrolės komitetui perklasifikuoti kanapes tarptautiniu mastu.

Jis pabrėžia, kad šiuo metu kanapės ir jų dalys yra sąraše medžiagų sąraše, kurios turi labai mažą arba neturi jokios medicininės vartės, todėl yra privaloma priskirti kanapes į tokį sąrašą, kuris atspindėtų tikrąją šio augalo medicininę vertę.

Christopher Tufton nuomone, perklasifikavimas yra labai svarbus žingsnis siekiant palengvinti pastangas, skatinant vaistų vartojimą tokiose šalyse, kaip Jamaika. Taip pat jis paminėjo, kad visuomenės sveikatos labui, reikia nurodyti aiškius aspektus, kurie atskirs medicininį ir rekreacinį kanapių panaudojimą.

Jamaikos sveikatos ministras paprašė pasaulinės sveikatos organizacijos, vadovautis aiškiais įrodymais, bei visuomenės nuomone ir remtis nauja kanapių politika, kuri šiuo metų plečiasi pasauliniu mastu.

Šią savo poziciją Christopher Tufton paskelbė šių metų gegužės mėnesį, kalbėdamas šeštojoje pasaulio sveikatos asamblėjoje Ženevoje, Šveicarijoje.

Atrodo, jog Drug Science, Americans For Safe Access ir kitų tarptautinių ekspertų grupių ir asociacijų atkaklumas ir daromas spaudimas atkreipė PSO dėmesį.

Vokietis, Werner Sipp, kuris yra tarptautinės narkotikų kontrolės (INCB) prezidentas, savo pareiškime pabrėžė, jog šiuose tyrimuose dėmesys bus sutelktas į kanapes ir jų produktų panaudojimą medicinoje.

Taip pat jis atkakliai tvirtina, jog vos prieš metus, PSO atliktas tyrimas parodė, jog rekreacinis kanapių naudojimas gali padaryti tam tikrą žalą žmogaus sveikatai. Todėl kalbant apie šias naujienas, reiktų sakyti, jog tam tikra pažanga yra padaryta, tačiau dar nepakankamai.

Net ir tuo atveju, jei PSO rekomenduotų perklasifikuoti ar net visiškai išbraukti kanapes ir jų dalis bei produktus iš draudžiamų medžiagų sąrašo, kalbant apie teisės aktų visumą, būtų sunku įstatymiškai įteisinti visišką kanapių legalizavimą. Reikia nepamiršti ir fakto, jog JT sutartyse atliekami pakeitimai gali būti vetuojami, ko būtų galima tikėtis iš tokių šalių, kaip  Rusija ar Kinija.

Yra tiesiog būtina priimti šiuos mokslinius ir medicininius įrodymus ir visiems suteikti galimybę gauti tinkamiausią gydymą ir vaistus.

Tikėkimės, jog PSO ir JT pasinaudos šia galimybe ir pakeis gyvenimus milijonams žmonių visame pasaulyje, kuriems kanapių produktai yra gyvybiškai svarbūs.  

Rekomendacijos perklasifikuoti kanapes, sušvelnintų kanapių kontrolę, kuri yra svarbi ypač tiems, kurie jau dabar gydosi kanapėmis, taip pat sumažintų socialinį ir sveikatos priežiūros įstaigų išankstinį blogą nusistatymą apie kanapes, kuris yra dabartinių draudimų rezultatas.

VšĮ Kanapių Kultūros Draugija - www.kanapiukultura.org

(81)
(5)
(76)

Komentarai ()