Elonas Muskas paskelbė įspūdingiausias „SpaceX“ nesėkmes - nuo juokingų situacijų iki galingų sprogimų su ugnimi (Video)  (1)

„SpaceX“ - prieš daugiau nei 15 metų įkurta privati astronautikos kompanija, kuri turi tikslą - sukurti patikimą daugkartinio naudojimo raketą. Savaime aišku, kad tokiame kelyje pasitaiko daug nesėkmių - „SpaceX“ raketos ne kartą krito ir sprogo. Elonas Muskas neseniai pasidalino vaizdo įrašu su didžiausiomis ir kartu įspūdingiausiomis „SpaceX“ raketų nelaimėmis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kosminių raketų pramonė reikalauja daug žinių, kantrybės ir investicijų. Daugkartinio naudojimo raketos gali atpiginti kosmines keliones, nes didžioji raketos dalis atlikusi savo darbą tiesiog nusileidžia ant aikštelės ar platformos vandenyne. Tačiau sukurti tokią raketą, kuri galėtų vertikaliai nusileisti kaip pakilusi yra neįtikėtinai sunku. Visgi, „SpaceX“ ryžtas atsipirko, nors kelyje ir buvo gausybė nesėkmingų bandymų.

Tikslas sukurti daugkartinio panaudojimo raketą buvo pirmą kartą atskleistas 2011 metais, tačiau pirmieji bandymai su parašiutais atlikti dar anksčiau. „Falcon 1“, pati mažiausia „SpaceX“ raketa, neišgyveno nusileidimo per atmosferą, nepaisant įrengto parašiuto. Vėlesni bandymai su „Falcon 9“ buvo lygiai tokie pat nesėkmingi. Parašiutas tiesiog nebuvo gera mintis.

Buvo priimtas sprendimas, kad raketa turi nusileisti stabdydama savo kritimą varikliais. Tam reikalingas raketinis kuras, vertikalų stabilumą išlaikanti sistema, bet buvo nuspręsta, kad tai yra teisingesnis kelias. Tačiau užduotis buvo labai sudėtinga. Dėl saugumo bandymai buvo atliekami vandenyne - raketos leidosi ant autonominių laivų. Entuziastai visame pasaulyje stebėjo raketų bandymus nusileisti, kuomet jos paskutinę akimirką pasvirdavo, nuvirsdavo ir paskęsdavo liepsnose. Bet tai jau tik graži „SpaceX“ pastangų ir ryžto istorija. Pirmasis sėkmingas nusileidimas įvyko 2015 metų gruodį.

Aišku, vertikalus nusileidimas nėra vienintelė „SpaceX“ veiklos sritis - kompanijos raketos turi gabenti krovinius, kelti palydovus ir vykdyti kitas misijas. Todėl džiaugiamasi, kad dabar 94 % „SpaceX“ misijų yra sėkmingos. Kelias buvo duobėtas, todėl Elonas Muskas, kompanijos įkūrėjas, pasidalino šiuo vaizdo įrašu, į kurį sudėtos visos „SpaceX“ raketų nesėkmės.

Kita „SpaceX“ misija kils spalio 2 dieną, kuomet „Falcon 9“ į orbitą iškels ryšių palydovą. Tikimasi, kad Muskui po šios misijos į vaizdo įrašą nereikės pridėti dar vieno klipo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(14)
(0)
(14)

Komentarai (1)