Kokiais etapais sensta skirtingi žmogaus organai: pirmieji požymiai - jau nuo 18 metų  ()

Niekada nebūna taip, kad atsikėlę vieną rytą pasijustume 90-mečio kūne, prieš tai nejautę jokių senėjimo ženklų. Skirtingos kūno dalys sensta nevienodai. Žurnalas „Time“ pateikė informaciją, nuo kokio amžiaus pradedami pastebėti įvairių kūno organų susidėvėjimo ženklai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nuo senatvės niekas neapsaugotas – tačiau, kaip pasakė Klivlando klinikos geriatrinės medicinos ekspertas dr. Ronanas Factora, „niekada nebūsite per seni imtis priemonių išsaugoti savo kūno sveikatai“. Tiesiog žinodami, kas laukia, galėsite geriau suplanuoti, kokioms kūno dalims kada reikia skirti daugiau dėmesio.

Oda – 18 m.

Maždaug nuo 18 m. po 1 proc. per metus pradeda mažėti odai stangrumą suteikiantis kolagenas ir elastingumą suteikiantis elastinas. Šį procesą galima sulėtinti nerūkant, gerai maitinantis ir kasdien, net ir patalpoje, naudojant titano ar cinko oksidus apsaugai nuo saulės. 2012 m. atliktas tyrimas parodė, kad kai kurios kompaktiškos fluorescentinės lempos skleidžia odai kenkiančius ultravioletinius spindulius.

Plaučiai – 30 m.

Nuo 30 m. plaučių funkcija pradeda mažėti po 1 proc. per metus. Žmonėms, kurie dirba sėdimą darbą, šis procesas vyksta sparčiau, nei aktyviems. Vienintelis būdas tai pristabdyti – fizinis aktyvumas.

Kaulai – 35 m.

Kaulų masė nuo 35 m. pradeda mažėti po 1 proc. per metus. Moterims po menopauzės šis procesas dar paspartėja. 2015 m. atliktas tyrimas parodė, kad klubų kaulų mineralinį tankį gali gerokai padidinti paprasčiausias pašokinėjimas po 20 kartų dukart per dieną.

Akys – 40 m.

Pradžioje akys veikia kaip aukštos raiškos kamera, bet nuo 40 m. regėjimo aštrumas mažėja. Kad išvengtumėte akių ligų – nerūkykite, nešiokite akinius nuo saulės, apsaugančius nuo ultravioletinių spindulių. Buvimas saulėje ir rūkymas pagreitina kataraktos formavimąsi.

Raumenys – 40 m.

Su amžiumi mes visi prarandame raumenų ir priaugame riebalų. Šis liūdnas pokytis labiausiai paspartėja 40-ties. Kad išvengtumėte raumenų sunykimo, mankštą tiesiog privalote įtraukti į savo dienotvarkę.

Inkstai – 50 m.

Jūs nebūtinai tai pajusite, tačiau inkstų funkcijos pradeda blogėti nuo maždaug 50 m. amžiaus. Geriausia, ką galite padaryti – gerti daug vandens. Kadangi su amžiumi troškulys mažėja, turite nuolat sau tai priminti. Vienas tyrimas parodė, kad žmones, kurie gėrė daug skysčių, mažiau paveikė inkstų funkcijos blogėjimas.

Žarnynas – 60 m.

Su amžiumi išslenka ne tik galvos plaukai. Jūsų žarnyno gaureliai – plonosios žarnos ataugos, per kurias įsisavinamos maistinės medžiagos, – nuo 60 m. amžiaus ima išsilyginti. O tai reiškia, kad jūs prasčiau įsisavinate maisto medžiagas.

Ausys – 60 m.

Dėl amžiaus klausa silpsta laipsniškai, bet 1 iš 3 žmonių kur kas prasčiau girdėti pradeda 65-74 m. Pristabdyti klausos blogėjimo procesą priemonių praktiškai nėra, tačiau yra žinoma, kas jį dar labiau paspartina – tai darbas triukšmingoje aplinkoje (pavyzdžiui, statybose) arba dažnas garsus muzikos klausymasis (ar grojimas).

Širdis – 65 m.

Žmogui senstant, širdies raumenų ląstelių skaičius mažėja, tačiau didėja pačios ląstelės, dėl to širdies sienelės sustorėja. Arterijos taip pat sukietėja. Nuo 20-30 m. širdies aerobiniai (deguonies pernešimo) gebėjimai mažėja maždaug po 10 proc. per dešimtmetį. Tuo tarpu širdies ligos paprastai smogia sulaukus 65 m.

Smegenys – 70 m.

Viso savo proto neprarasite iš karto, bet nuo 70 m. pradeda spartėti su amžiumi susiję smegenų pokyčiai. Juos sulėtinti galima užsiimant veiklomis, kurios jus domina ir stimuliuoja.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(27)
(5)
(22)

Komentarai ()