Aiškėja, kaip senovės Egipte buvo statoma Didžioji Gizos piramidė

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

AP0323 2017-10-03 09:15
Daug spėlionių ir versijų, bet, manau, buvo aukštesnė civilizacija nei mes įsivaizduojame, naudojusi tam laikui (pagal dabartinius istorijos vadovėlius) nebūdingas technologijas ir po kataklizmo ar ligų išnykusi.
AP0323 2017-10-03 09:17
.
Arns 2017-10-03 09:31
Tai ko nerandame jokių įrodymų? Aptinkame net neišplėtus kapus, randame sąvartynus, ir juose nieko tokio nepaprasto neaptinkame. Raštai išlikę. Yra kitų toliau nuo ten gyvenusių tuo pačiu metu žmonių raštai, apie kataklizmus nė žodžio. Tokio, kuris nušluotu ištisą imperiją. Juk kai žlugo Roma, liko raštai apie masinę migraciją. Niekas niekur neranda to paties apie Egiptą, kad į tą kraštą kažkuriuo metu prasidėjo didelė migracija dėl likusių gyvenimui tinkamų gerų žemių ir miestų... Dažnu atveju sakyčiau taip: per daug dabartiniai išpindėję žmonės nenori sutikti, kad kažkam karo belaisviai ar žemesnio luomo žmonės buvo neverti net nusispjauti. Vadai įsakė, o kiek bedarydami darbus žuvo, visai jiems nerūpėjo. Štai ir paslaptis visų statinių. Mokslininkai pilnai sutinka, kad viską įmanoma pastatyti tiesiog brutalia jėga. Bet visuomenė to nenori girdėti ir reikia ieškoti būdų, kaip buvo galima "apgauti", panaudojant kranus ar kažką kas tuomet lyg ir neturėjo būti žinoma. O dalis ima svaičioti apie pražuvusias proto civilizacijas ar net ateivius. Vis iš to humaniškumo. Kad žmonės tada į kitus žvelgė su tomis pačiomis vertybėmis.
AP0323 2017-10-03 10:50
Dėl kataklizmų išlikusių raštų tai pasaulio gyventojų pagal wiki 1000 metų prieš Kristų ~50.000, 0 metų - 300.000, gal nebuvo kam aprašyti po kataklizmo 2000 metų prieš Kristų. Indijos senovės raštuose buvo aprašyta kataklizmų ar karų keli tūkstančiai metų prieš Kristų. Apie ateivius nerašau, manau civilizacijos vystosi sinusoide ir kartas nuo karto turi pradėti iš naujo po karų ar kataklizmų
Arns 2017-10-03 11:32
Yra. Būna. Vis tik sakau, kad dauguma savo dabartį bando perkelti į praeitį. Sunku patikėti, kad vergai buvo karvašūdžio vietoje? Taip. Per paskutinius 2000 metų turėjome vienintelį atvejį su naciais ir jų koncentracijos stovyklomis, kai per kelis veikimo metus nužudė daugiau kaip 5 milijonus žmonių. Dažnas dujų kamerose mirdavo per pirmsias valandas nuo atvežimo į stovyklą, kiti per artimiausią pusmetį arba metus. Net visų peikiami Sibiro lageriai turėjo bazinį rūpinimosi paketą, dėl ko tik apie trečdalis ištremtųjų žmonių mirė, dar apie trečdalis po Stalino mirties liko gyventi ten ar susikūrė gyvenimus kažkur kitus. Visa tai per ~20 metų. Visa žinoma kita vergovė pamynė žmogaus teises (kurios šiaip jau atsirado vėliau), bet nebuvo nei to kiekio nei intereso žudyti. Tik išnaudoti. Dabar grįžtam tuos kelis tūkstančius metų atgal. Po užkariavimų visus kas paeina dažnai išsivarydavo į vergiją. Raštai tokių įvykių išlikę. Įsivaizduok, kad į 5-7 tūkstančius turintį Egipto miestą atvaro 3-4 tūkstančius burnų. Valdovai per savo istoriją turėdavo ne po vieną tokį sėkmingą reidą. Pvz Akadas kasmet rengdavo tokius reidus. Kur dėti, kaip išmaitinti? Palikti apiplėštus buvo pavojinga, žudyti gaila. Laisvai galėjo įdarbinti į kanalų tiesimus, darbą kasyklose ir skaldyklose ar tampyti didelius akmenis sienoms, šventykloms ar galų gale piramidėms. Jei po metų bus naujų žmonių, ar didelis nuostolis jei per dieną nuo išsekimo mirs 100-200? Neįtin. Va tau ir reikalingi išradimai bei palengvinimai. Tiesiog daugumai sunku patikėti, kad laisva ranka būtu varomi iki išsekimo kasdien dirbti vergai. Nes jie prisimena gailestį, žmogiškumą, nenorėjimą patiems to patirti ar galų gale ekonominį išskaičiavimą. Tačiau iš istorijos žinome kaip buvo nevertinami. Romos legione, už vieną pabėgusį karį iš mūšio lauko, be vargo myriop pasmerkdavo visą dešimtinę, už dešimtinę visą 100... Ir čia treniruotas pilietis, o ne atvestas svetimtautis vergas.
Finalfour 2017-10-03 11:45
Butent, si karta Arns visiskai teisus. Visus situos mitus, kuriuos liaudis taip megsta, labai graziai isjuokė ir sugriove mano istorijos destytojai univere, o ir sveikas protas besidominciam turetu sakyti ta pati. Nustokit svaigt apie ateivius, kazkokias aukstesnes civilizacijas ir t.t. Nieko panasaus nebuvo, ir visu didingu statiniu paspaltys yra labai banalios ir paprastos. Nereikia cia briedu prisigalvot, mes esame technologiskai pazangiausia civilizacija sioje planetoje. Tarp kitko, kas su fizika nesusipyke zino, kad jokie ateiviai i zeme nebuvo atskride ir neikada neatskris, kaip ir mes niekur niekada nenuskrisim. ir ne del to kad ateiviu kitur nera/yra. Tieisog paprasti zmones nepajegia suvokti tarpzvaigzdiniu atstumu. Ir nepradekit svaikg apie hipererdves ir kirmagrauzas, maziau star wars ziurekit.
kestutisz 2017-10-03 12:58
Žinau, pažiūrėjau čia neseniai įmestą video kaip TV bokštą statė tai žinai irgi nelabai eina suvokti kaip jis stovi kai žemes kasė (https://www.youtube.com/watch?v=mlgyDJwDwoo?t=37) ir betoną pylė belenkaip (https://www.youtube.com/watch?v=mlgyDJwDwoo?t=78), be jokių specialių siurblių/maišymo etc :)
mobilunkas 2017-10-03 13:43
pazvelkim i cheopso piramide, visas pavirsius nudevetas tik virsune is visu pusiu vienodam lygi grazi. Tada pazvelkim i greta esancia kita zemesne piramide- jos tik pati pati virsunele grazi. Isvada? isvada ta kad piramides buvo apsemtos iki to lygio. Isivaizduojat kataklizmo masta potvynis 100 metru aukscio? kas gali likt po tokio potvynio? tik piramides ir nojaus laivas
DaveDeivax 2017-10-03 14:32
Šiai statulai - https://en.wikipedia.org/wiki/Bronze_Horseman buvo transportuojams ~1500 tonų megalitas. ~7 km. tempė ~400 žmogeliukų, nebuvo naudojami gyvuliai, tik fizika. Palyginimui piramidės blokai ~2.5 tonos. Vergų resursas vos ne begalinis. Plus jiems smegenis normaliai plovė. Kadangi geopolimerinio betono panaudojimo teorija paneigta (jei neklystu), vandens kanalai artimiausi logiškai. Čia surado įrodymus.
donatasv 2017-10-04 11:27
Man nesunku patikėt, kad vergai buvo šūdo vietoje ir statė piramides. Tik sunkiau patikėt kitais faktais, kurie akis bado. Luitai ne tik kad atitempei sumetei ir stovi... Akmuo kruopščiai apdirbtas, ir ne vienas luitas, masė. Kiek reikėjo meistrų luitams apdirbt? Kiek reikėjo vergų, kiek reikėjo sargų, kad tokią mase vargų prižiūrėt ir t.t. ir t.t ir t.t.? Mokslininkų teigimu 20 metų ir piramidė stovi... Su dabartine technika būtų ką veikt pastatyti... Man lengviau patikėt kad darbavosi pažangesnė civilizacija. Pažvelkime Pumapunku ar kitus statinius... Kur randamos gręžtinės skylės akmenyje, diskinio pjūklo pažymiai. O dar sunkiau patikėt kad kelias tonas sveriančius akmenis apdirbo taip, kad juos sudėjus į krūvą net britvos neįkiši į plyšį. Pastatai atsparūs žemės drebėjimams... Ir tikrai daug kitų faktų kurie akis bado. Matyt vergai buvo neblogi meistrai... kurie su akmeniu darė ką norėjo. Dabar žmonių masė paimk ją į vergiją ir paleisk apdorot akmenį su to meto manomais įrankiais. Kiek meistrų rasit kurie tai sugebės padaryt, ir taip tiksliai.
immortallt 2017-10-04 11:42
Apie tai, kaip nieko neįkiši į tarpą - mitas. Dėl to, kad 20 metų per trumpas tarpas - na išdalink kiek akmenų per savaitę atitempti reikėjo, ir nebelieka tokio didelio įspūdžio. 20 metų labai ilgas laiko tarpas, o jei išvystyta infrastrutktūra, tai po pirmų mėnesių, tempai sparčiai auga dėl patirties. Atsparumas žemės drebėjimams - na vėl, kiek ten tų žemės drebėjimų būna. Kitas dalykas, realiai pati konstrukcija yra paprasta, kampas nedidelis, tai ir atsparumas atitinkamai. Gi ir kalnai nenuvirsta per žemės drebėjimus. Beje, o kad tikrai dirbo vergai, ar tik vergai, jau įrodyta? Kažkaip anksčiau, kai domėjausi, tai pagrindinė teorija buvo, kad dirbo samdiniai.
donatasv 2017-10-04 12:25
Gyvenau Švedijoje, priešais lygino kalną (akmuo). Gręžė, sprogdino, keli 20 tonų ekskavatoriai dirbo. Parduotuvei ruošė pagrindą. Akmuo skaldomas bet kaip, malamas ir išvežamas. Ir tai puse metų ruošė. Kokia infrastruktūra turėjo būti pas egiptiečius? Man pavyzdžiui nesuvokiama. ~7,016,280 luitų rašo reikė pastatyti piramidei. 365 dienos metuose dauginam iš 20 metų = 7300 dienų. Beveik po 1k per dieną... (lol kas čia yra iškalt 1k luitų per dieną, aš nekalbu apie gabenimą) Kokiais įrankiais reikė išgręžti 10mm skyles akmenyje? Esmė ne tame kiek žemės drebėjimų ten vyksta, o kokius technologinius principus panaudojant pastatyta...
immortallt 2017-10-04 13:15
Dauguma luitų buvo gerokai mažesni, nei skelbiami didžiausi. Jei gerai prisimenu, didelė dalis luitų buvo vietiniai, ne atvežti iš toli. Na kad randu, jog tik 2.3 milijono luitų, ne 7. Tai jau 315 luitų per dieną. Dideli luitai, čia jau įdomiau, ir juos ilgai turėjo trukti atgabenti, bet daug buvo ir po toną, ar net mažiau. Tonos luitą 10 žmonių ant rastų pasidėję pakankamai nesudėtingai gali tempti. O jei dar naudoji gyvulius - išvis easy. Toliau, dėl akmens skaldymo, tai vienas profesorius su studentais darė tyrimą, kaip obeliskus galėjo "skaldyti" iš kalno. Tai ugnis, vanduo, ir mediniai įrankiai. Per mėnesį maždaug pavyko išskaldyti didelį obeliską, dirbant po 8h per dieną, po 5 dienas savaitėje kažkur 20 žmonių grupelei. Darant tai pirmą kartą. Beje, nemaišyk ir akmens tipo. Dauguma akmens buvo minkštesnis ir lengvesnis nei granitas. Granitas buvo konstrukcijai padaryti kambariams ir įėjimams viduje. Taip pat, infrastruktūra statyti piramides, bei žinios, kaupiamos buvo ne vieną šimtmetį. Jei tavo 10-ta karta darytų tą patį užduotį, net su turimom archainėm technologijom būtum pakankamai išradingas ir išmoktum greičiausia būdą. Nesakau, tai tikrai įspūdinga, bet įspūdinga iš darbų organizavimo ir logistikos pusės. Nereikėjo nei elektrinių įrankių, nei kosminių erdvėlaivių tam.
donatasv 2017-10-04 13:39
Per mėnesį vieną. Na dėkim, kad ne 7mil, o tik 2mil, vis vien nei daug, nei mažai tik 274 į diena reik iškalt. Atgabent/padėt į vietą gali spartint. Bet apdorot be įrankių... gali atsekt skilimo linijas akmenyje ir tai išmokt atpažint, zonas į kurias smogiant akmuo greit skils. Bet šlifavimo/lyginimo darbų nepaspartinsi per daug. Po skaldymo, atliekų turėjo būti kalnai, kur dingo?
Finalfour 2017-10-04 14:45
Kai kurie ziuriu dar sovietiniais mitais gyvi, dar mano bobute, samokslo teoriju gerbeja, pasakodavo pries 20 metu, kad "britvos i tarpa neikisi". Mitu mitas. Pats Egipte buvau prie piramidziu, aisku kaip turistas, bet tarpai ten tokie, kad pirstas kai kur lenda, o ne britva...juokdariai....Apie senoves egipto civilizacija istorijai zinoma beveik viskas. Apie ta laika islike begale saltiniu. NIEKO STEBUKLINGO ten nebuvo. Jokiu ateiviu, pazangesniu civilizaciju ir t.t. Romenai beja irgi ne tik akvedukus state, bet ir garo masina buvo israde. Tik pritaikymo tuo metu nesugalvojo. Ir ka? Tiesiog buvo eiline tu laiku vedancioji civilizacija. Jei cia kazkam atrodo kad piramidei pastatyti reikia ateiviu ar kazkokiu zuvusiu aukstu technologiju civilizaciju, tai ka as zinau....
donatasv 2017-10-04 14:58
Kai pabandai kinišku grąžtu gręžti plytą, ne akmenį, supranti kad stebuklų nebūna
immortallt 2017-10-04 15:59
Tai jei turi kokius 5,000 žmonių, kurie dirba per daug vietų, tai per dieną suruošti ir nugabenti 300 luitų nėra baisiai daug. Tuo labiau, kad didžioji dalis nebuvo įspūdingų matmenų ar svorio. Ir taip, sakyčiau akvedukams reikėjo daugiau išmanumo ir gebėjimų. Tiesa, aš manau kad yra kažkokios pražuvusios technologijos, bet ne kažkas mandro, o santykinai paprasto, tiesiog mums nebeaktualių dalykų. Jokios ten elektros ar pan. Tik išradingesnis būdas mechaniškai kaip kažką atlikti.
donatasv 2017-10-04 16:05
Ir aš taip maniau kol savo akimis nepamačiau pumapunku Kad kažkas buvo ko mes negalim paaiškint tai faktas. O kuo tikėti ir ką galvoti čia jau kaip kam. Kol neturim faktų negalim atmest nei vienos galimybės.
Taspac 2017-10-04 20:24
Maju piramidėse suleidimai buvo idealūs. Ten tikrai britvos neįkiši. Be to ne koks kalkakmenis kaip Egipte
Evil Goku 2017-10-04 23:02
Aukštesnės civilizacijos idėjos kyla iš mastymo: Jei aš nesugebu, vadinasi tai neįmanoma. Didžiosios Gizos piramidės neatsirado tiesiog iš niekur. Iš pradžių buvo statomi mažesni - paprastesni statiniai, vėliau jie vis sudėtingėjo. Pastatyti piramidę iš 1000 luitų neatrodo stebuklas, o pagalvojo faraonas, davai pastatom piramidę kurioje būtu 3000 kartų daugiau luitų, skirdami tam 3000 daugiau žmonių. Egiptiečiai nebuvo kvaili laukiniai, ten turėjo būti ir gabių amatininkų, pažiūrėkite kokius medinius sujungimus kruopštūs japonai gali padaryti su primityviais įrankiais.