Kai nebeveikia jokie antidepresantai, pagelbės haliucinogeniniai grybukai? Pirmieji tyrimų rezultatai ir griežtas mokslininkų draudimas  (6)

Per pastaruosius 10 metų psichiatrai ir farmoklogai su psichiką veikiančiomis medžiagomis atliko daugiau eksperimentų, nei per ankstesnį pusšimtį metų. Šios srities tyrimų atlikimo teisiniai suvaržymai Vakarų Europoje darosi vis nuosaikesni ir medikai tuo naudojasi – pavyzdžiui, šią vasarą eksperimentiškai įrodė terapinį ketamino poveikį, gydant potrauminį sindromą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šį kartą Imperiškojo Londono koledžo mokslininkai tyrė psilocibiną – populiarų pramoginį narkotiką, psichoaktyvųjį haliucinogeninių grybukų komponentą. Nedidelei grupei pacientų, kuriems buvo diagnozuota depresija, jie du kartus, su savaitės pertrauka, davė rekreacines psilocibino dozes (10 ir 25 mg). Iki eksperimento, tyrimo dalyviams buvo taikoma kitokios terapijos, tarp kurių ir medikamentinė, tačiau teigiamo efekto nebuvo. Prieš psilocibino kursą ir po jopacientams buvo atliekama fMRT tyrimas ir registruojami medžiagos sukelti pokyčiai smegenyse.

Nuotraukose užfiksuotus pokyčius tyrėjai sulygino su subjektyviu psilocibino poveikiu. Dažniausiai pacientai pažymėdavo aiškų depresijos simptomų palengvėjimą, kuris pusei pacientų tęsėsi iki penkių savaičių po kurso baigimo. Aprašydami juntamus pokyčius, eksperimento dalyviai dažnai minėjo „įjungimą iš naujo“, lygindami savo smegenis su kompiuteriu, kuriam grąžinti pradiniai nustatymai.

Po psilocibino kurso darytose fMRT matėsi kraujotakos susilpnėjimas migdoliniame kūne ir pasyvaus smegenų darbo režimo tinklo suaktyvėjimas. Ir vieną ir kitą poveikį tyrėjai sieja su depresijos simptomų, visų pirma apatijos, susilpnėjimu. Preparato vekimą tyrėjai aiškina procesais, vykstančiais psilobicino psichoaktyvaus veikimo gale, kai smegenys iš ijaudrintos būsenos grįžya į normalią.

Scientific Reports publikuoto darbo autoriai pažymi, kad rezultatus dar reikė patikrinti didesnio masto eksperimentais. Be to, tyrime nebuvo kontrolinės grupės ir placebo grupės, kas taip pat iudija, kad išvadų negalima laikyti galutinėmis. Psilobicino ir populiarių antidepresantų efektyvumo palyginamasis tyrimas prasidės 2018 metais. Nuo depresijos kenčiantiems žmonėms mokslininkai primygtinai nerekomenduoja užsiimti savigyda psilobicinu.



naked-science.ru

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(18)
(1)
(17)

Komentarai (6)

Susijusios žymos: