BBC prašymu investicinė kompanija paskaičiavo, kiek šiuo metu kainuotų Aliaska, jei dabar JAV ją pirktų iš Rusijos  (5)

Lygiai prieš 150 metų Rusijos imperija, kaip tuometiniuose oficialiuose tekstuose buvo rašoma, „užleido“ JAV savo šiaurės-amerikietiškas kolonijas. Už būsimą JAV valstiją, kurios plotas sudarė 1,5 mln. kvadratinių kilometrų, carinei valdžiai buvo sumokėta apie 7 mln. dolerių, rašo BBC rusų tarnyba.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dabar šių pinigų vos užtektų nerūpestingiems dainininkės Britney Spears ar ledo ritulininko Aleksandro Ovečkino metams, tačiau 1867 metais tokia suma amerikiečiams buvo pakankamai didelė.

BBC paprašyti, investicinės kompanijos „Renaissance Capital“ ekonomistai paskaičiavo, kiek šiandien kainuotų sandoris dėl Aliaskos pirkimo.

Logiškiausias būdas – paskaičiuoti, kurią JAV Bendrojo vidaus produkto (BVP) dalį sudarė ši suma prieš 150 metų, ir pažiūrėti, kiek dolerių sudarytų analogiška dalis šiandieninėje JAV ekonomikoje, - aiškina „Renaissance Capital“ pasaulio ekonomikos vyriausiasis specialistas Charlie Robertsonas.

Kam Rusija panaudojo pinigus?

Jeigu tikėtume išlikusiais dokumentais, didelę dalį už Aliaską gautų pinigų Rusija išleido geležinkelių plėtrai. Tačiau iki šiol sklando legendos apie tai, kad laivas, kuriuo buvo plukdomas atitinkamas kiekis aukso (Rusijai už Aliaską buvo sumokėta auksu - red.), nuskendo, arba rusų valdininkai brangenybes tiesiog pavogė.

Aliaska amerikiečių valdžiai kainavo dukart mažiau nei vieno teismo pastato Niujorko apygardoje statybos. Jos vyko vieno iš labiausiai korumpuotų politikų Amerikos istorijoje, Williamo M. Tweedo, iniciatyva, ir, kaip skaičiuojama, kainavo iki 14 mln. dolerių, įskaitant ir pavogtus pinigus.

Ką būtų galima už šiuos pinigus nusipirkti dabar?

Pajamos už Aliaskos pardavimą šiandien atitiktų maždaug 15 mlrd. dolerių – apie 844 mlrd. rublių. Su šiais pinigais Rusijoje būtų galima padaryti štai ką:

  • Du kartus įvykdyti renovaciją Maskvoje, tai yra, nugriauti daugiau nei 5 tūkstančius daugiabučių ir jų vietoje pastatyti naujus – su daugiau aukštų.
  • Trečdaliu finansuoti žiemos olimpines žaidynes Sočyje ir miesto sutvarkymą prieš joms prasidedant.
  • Kompensuoti vienerius metus nuostolių, patirtų dėl Vakarų šalių sankcijų Rusijai, įvestų po Krymo aneksijos 2014 metais.
  • Pastatyti 20 futbolo stadionų „Zenit-Arena“ Sankt Peterburge ar beveik penkis kosmodromus „Vostočnij“.

Ar Aliaska - naudingas pirkinys?

Aliaska yra turtinga gamtos išteklių (iš pradžių ten buvo rasta aukso, vėliau – naftos), tačiau į ją reikėjo investuoti nemažai pinigų.

Vašingtonas permokėjo už naują teritoriją, - paskaičiavo Ajovos universiteto profesorius Davidas Barkeris savo darbe, publikuotame 2009 metais. Pasak jo, didžiausia kaina Aliaskai tuo metu turėjo būti daugiausiai 5 mln. dolerių.

Gavusi finansinę naudą, Rusija atsikratė toli esančios teritorijos, kurią buvo sunku išlaikyti ir kuriai grėsė Britų imperijos užėmimas, kuri tuo metu kontroliavo kaimyninę Kanadą.

Paklaustas apie galimą teritorijos prijungimą, kai kurių rusų vadinamos „ais Krymu“ (liet. „ledo Krymas“), Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas 2014 metų balandį atsakė: „mūsų šalis yra šiaurinė – 70 proc. mūsų teritorijos priklauso Šiaurei ir Tolimajai Šiaurei. Ar Aliaska yra pietų pusrutulyje? Ten taip pat šalta. Nesikarščiuokime. Reikės jiems ten „šiaurės“ (priedus) mokėti, reikės skaičiuoti biudžetines išlaidas“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(18)
(6)
(12)

Komentarai (5)