Nustebsite sužinoję, kaip toks pats kalorijų kiekis atrodo skirtinguose produktuose  (1)

Turbūt daugeliui sveikai maitintis besistengiančių žmonių ne sykį yra iškilęs klausimas – kiek džiovintų vaisių galima suvalgyti per dieną bei ar jie sveikesni už šviežius? O gal priešingai?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Specialistai tikina, kad tiek vieni, tiek kiti turi savų pliusų ir minusų.

Visų pirma, džiovinti vaisiai gali būti kiek kaloringesni. Visgi mitybos specialistai pataria vis tiek jų nevengti, mat tai yra patys sveikiausi ir natūraliausi maisto papildai.

Pasak dietologų, tam, kad gautume reikiamą kiekį mikroelementų, turėtume suvalgyti net kelis kilogramus šviežių vaisių. Na, o tą patį tikslą pasiekti džiovintų pakaktų vos kelių šimtų gramų, pranešė socialinio tinklo Twitter puslapis Calorie Fixes.

Tačiau reikėtų atkreipti dėmesį į tai, kad dėl sumažėjusio tūrio džiovintos gėrybės ne taip greitai užpildys skrandį. Todėl reikėtų būti atsargiems, mat vienodas suvalgytas kiekis tūrio atžvilgiu gali būti net keliasdešimt kartų kaloringesnis nei pasirinkus šviežius vaisius.

Tam, kad sotumas būtų pajaustas greičiau, džiovintų vaisių mėgėjai jais gali paskaninti ir natūralų, nesaldintą jogurtą, kuris padės užpildyti skrandį. Kitaip maža saujelė vaisių tikrai nesuteiks norimo poveikio ir, patys to nepastebėdami, greičiausiai ir toliau užkandžiausite.

Kokius vaisius pasirinkti?

Abrikosai yra puikus kalcio, geležies, karotino, vitamino B5 šaltinis, todėl jie puikiai tinka tiems, kurie serga širdies bei kraujotakos ligomis ir žmonėms, jaučiantiems mieguistumą ir energijos trūkumą. Taigi, palyginkime jų kaloringumą.

Nuotraukoje matyti, kad 35 gramus sveriantis abrikosas turi tiek pat kalorijų, kiek ir 9 gramus sveriantis džiovintas vaisius.

Braškėse taip pat gausu antioksidantų, mineralų bei vitaminų. Jos naudingos kovojant su padidėjusiu cholesterolio kiekiu bei kai kuriomis vėžio formomis. Džiovintos braškės – puikus rytinis užkandis, tinkantis pasaldinti jogurtą ar dribsnius.

Kaip matome, jos 10 kartų kaloringesnės nei šviežios. 20 gramų šviežių braškių turi tiek pat kalorijų (7 kcal), kiek 2 gramai džiovintų.

Bananai – sportininkų pamėgtas energijos šaltinis. Lyginant šviežius ir džiovintus bananus, tai 1 vidutinio dydžio bananas turi beveik dvigubai mažiau kalorijų nei 25 džiovintų bananų griežinėliai, o be to jis turi net 13,6 gramais mažiau riebalų.  Iš kur atsiranda šie riebalai? Iš pramoninio bananų džiovinimo būdo. 

Tačiau džiovinti bananai turi daugiau baltymų, reikalingų ilgiau išliekančiai energijai ir ištvermei.

Žinoma, vaisiais vertėtų pakeisti taip visų pamėgtus saldumynus, nes jie neturi tiek maistingųjų medžiagų bei vitaminų ir kaip matyti nuotraukoje, pilna sauja vaisių turi tik 70 kalorijų, o maža saujelė čiulpiamų saldainių turi net 198 kalorijas.

Specialistai pataria saldumynus pakeisti datulėmis, tačiau jų taip pat nereikėtų padauginti – saldūs vaisiai ir uogos nėra panacėja ir norintys numesti svorį turėtų jų vengti.

Kitoje nuotraukoje parodyta, kiek kalorijų turi skirtingos uogos. Pasirodo, iš visų kaloringiausios yra avietės ir gervuogės, toliau mėlynės, raudonieji serbentai ir mažiausiai kalorijų iš jų turinčios braškės.

Lyginant maisto produktus pagal tai, koks kiekis turi 250 kalorijų, matyti, kad 156 gramai avokado (t. y. beveik pusė vidutinio dydžio avokado) turi tiek pat kalorijų, kiek du normalaus dydžio bananai, viena maža "Magnum" ledų porcija, 42 gramai anakardžio riešutų, 46 gramai šokolado bei 90 gramų datulių.

Kaip jau žinome, avokadai – itin maistingi vaisiai bei tikra vitaminų bomba organizmui. Todėl vienareikšmiškai vertėtų rinktis juos vietoje ledų ar šokolado.

Na, o ypatingai šaltuoju metų laiku dabar visiems aktualūs vitamino C šaltiniai. Kaip pavyzdį galima būtų pateikti apelsiną ir papriką.

Tikriausiai daugelis nebūtų nė pagalvoję, kad paprika turi mažiau kalorijų ir daugiau vitamino C nei populiarus citrusinis vaisius. 100 gramų apelsino turi 47 kalorijas ir 53 mg vitamino C, o paprika vos 29 kalorijas ir net 140 mg vitamino C!

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(22)
(1)
(21)

Komentarai (1)