Elektroninių cigarečių tyrimai baugina ekspertus - „pirkėjas nė neįsivaizduoja, kas pilama į tą elektroninę cigaretę“  (8)

Būna, kad elektroninių cigarečių gamintojas nurodo, jog šiuose gaminiuose nikotino nėra, bet tyrimai parodo ką kita, taip pat skystyje gali būti kitų medžiagų, pvz., propilenglikolio, kuris naudojamas kaip antifrizas automobiliuose, LRT RADIJUI sako Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento direktoriaus pavaduotoja Gražina Belian.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2017-11-11 Elektroninių cigarečių tyrimai baugina ekspertus - „pirkėjas nė neįsivaizduoja, kas pilama į tą elektroninę cigaretę“  (8)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Pradėjus tirti atseit nekaltus garus, buvo rasta labai daug įvairių metalų (ir švino, ir nikelio) ir kancerogeninių medžiagų. Iš tiesų kiekvienas gamintojas turi savo sudėtį ir tik jis žino, kas pilama į tą elektroninę cigaretę“, – pabrėžia specialistė.

– Kas žinoma apie elektronines cigaretes, kiek jos kenksmingos? Mes dažnai matome informaciją, kad šis neva paprastų cigarečių pakaitalas nėra toks nekaltas.

– Iš tikrųjų elektroninės cigaretės nėra gelbėjimosi ratas. Be to, turėtume pradėti kalbėti apie naują grėsmę, ypač vaikams. Nors galėtume pasidžiaugti, kad mažėja tradicinių cigarečių vartojimas (tarp 15–16 metų paauglių nuo 2011 iki 2015 m. tokių vaikų sumažėjo 13 proc., bet įprastiniai tabako gaminiai užleidžia vietą elektroninės cigaretėms ir jų populiarumas auga. Taigi kiek procentų tarp vaikų sumažinome tradicinių cigarečių vartojimą, tiek procentų padidėjo elektroninių cigarečių vartojimas. Galima sakyti, kad dabar apie 10 proc. mokinių elektronines cigaretes rūko kasdien.

– Kodėl elektroninės cigaretės tapo patrauklesnės?

– Iš tiesų trūksta informacijos, be to, tik prieš keletą metų įstatymais pradėta reglamentuoti elektroninių cigarečių pateikimą rinkai, pvz., kad negalima sakyti, jog elektroninės cigaretės yra saugesnis produktas negu tradiciniai tabako gaminiai, kad jos neva padeda atsisakyti priklausomybės nuo įprastinių tabako gaminių.

Be to, šie gaminiai tokie populiarūs tarp paauglių, nes yra naujovė. Tyrimai rodo, kad daugiau nei 80 proc. ir suaugusiųjų, ir vaikų pabando vien iš smalsumo, nes sukuriamas naujovės, mados pojūtis, o vaisių, saldainių aromatai, kiti įvairūs priedai skatina jaunus žmones galvoti, kad čia nieko tokio, saugu. Tikrai negalvojama apie ilgalaikes pasekmes.

– Kokia elektroninių cigarečių technologija, kas vyksta, kai traukiamas dūmas?

– Traukiamas ne dūmas, o garai – garinamas skystis. Koks skystis? Vis dėlto daugiausia skysčių yra su nikotinu. Netgi būna, kad gamintojas nurodo, jog šiuose gaminiuose nėra nikotino, tyrimai parodo, kad tam tikra dalis yra. Taip pat skystyje gali būti kitų medžiagų, pvz., propilenglikolio, kuris naudojamas kaip antifrizas automobiliuose, glicerolio.

Jei kalbėtume apie tas medžiagas „ramioje“ būsenoje, poveikis organizmui būtų vienas, bet šiuo atveju kalbame apie tų medžiagų skilimą pakankamai aukštoje temperatūroje – tada išsiskiria daug nesaugių kancerogeninių medžiagų, todėl poveikis gali būti gana rimtas.

– O koks tas rimtas poveikis?

– Labai gaila, kad kol kas nėra ilgalaikio elektroninių cigarečių vartojimo pasekmių sveikatai tyrimo. Bet visi trumpalaikiai tyrimai parodė, kad elektroninių cigarečių vartotojai skundžiasi tais pačiais simptomais, kaip įprastinių tabako gaminių.

– Rūkančių elektronines cigaretes galima pamatyti ir kavinėse, stotelėse. Žmonės galvoja, kad tai nekenkia aplinkiniams. O aplinkiniai nelabai ir užuodžia to dūmo kvapo. Kokie tyrimai padaryti? Kenkia ar ne?

– Tai, kad tie garai neturi nemalonaus kvapo arba kvepia įvairiais vaisiais, dar tikrai neparodo, kad šie gaminiai nekenksmingi. Pasaulio sveikatos organizacija ragina šalis uždrausti vartoti šiuos gaminius uždarose patalpose. Lietuvoje tai ir yra padaryta.

Pradėjus tirti atseit nekaltus garus, buvo rasta labai daug ir įvairių metalų (ir švino, ir nikelio), ir įvairių kancerogeninių medžiagų. Iš tiesų kiekvienas gamintojas turi savo sudėtį ir tik jis žino, kas pilama į tą elektroninę cigaretę. Kadangi gamintojų daug, sunku ištirti, kas ten yra, bet visi tyrimai rodo, kad tie garai ne tokie nekalti, kaip atrodo ir kaip kvepia.

– LRT RADIJO klausytoja pastebi, kad elektroninės cigaretės rūkomos ne tik stotelėse, bet ir pačiame viešajame transporte.

– Lietuvoje pagal įstatymus tiek tradicines, tiek elektronines cigaretes draudžiama rūkyti kavinėse, baruose, restoranuose, viešajame transporte. Tai pažeidimas, už kurį numatyta ir administracinė atsakomybė. Be abejo, savivaldybės turi teisę nustatyti nerūkymo zonas, o jos nustatomos ne tik įprastoms, bet ir elektroninėms cigaretėms.

– Kaip nepilnamečiams pavyksta nusipirkti elektroninių cigarečių? Kaip jų prekyba reglamentuojama?

– Yra uždrausta parduoti elektronines cigaretes asmenims iki 18 metų. Jiems šiuos gaminius draudžiama ir vartoti, ir turėti. Tai būtina visiems žinoti. Taip pat draudžiama elektroninių cigarečių reklama ir prekyba internetu. Mūsų departamentas turi įtarimų, kad vis dėlto laisviausias kelias – prekyba internetu.

Yra pora įmonių, kurios nubaustos ir po du, ir po tris kartus, bylos teismuose, bet jos piktybiškai veiklos nenutraukia. Kadangi esamų priemonių mažoka, svarstoma galimybė licencijuoti prekybą elektroninėmis cigaretėmis ir visiškai sulyginti su tradiciniais tabako gaminiais, taip pat svarstomas klausimas dėl akcizų įvedimo tokiems gaminiams, kad jie pabrangtų ir būtų sunkiau prieinami.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
Autoriai: Gabija Narušytė
(28)
(28)
(0)

Komentarai (8)