Tyrimas parodė, kiek mažiausiai užtenka per dieną suvalgyti obuolių ar pomidorų, kad būtų gerokai sumažinta rūkymo žala ir kodėl reikėtų pakeisti rūbų skalbimo įpročius  ()

Seniai žinoma, kad obuoliai ir pomidorai yra sveikas maistas. Tačiau dabar mokslininkai atskleidė, kad jie yra ypač vertingi vieną labai paplitusį žalingą įprotį turintiems žmonėms.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Trys obuoliai per dieną sulėtina natūralų plaučių senėjimą ir kompensuoja žalą, kurią padaro rūkymas. Tokios naujo tyrimo išvados. Mokslininkai nustatė, kad tą pačią naudą ilgaamžiškumui duoda ir du pomidorai per dieną, rašo dailymail.co.uk.

Tyrimo metu paaiškėjo, kad natūralus plaučių funkcijos prastėjimas dešimties metų laikotarpyje buvo lėtesnis tų buvusių rūkalių grupėje, kurie valgė daug pomidorų ir vaisių, ypač obuolių. Tačiau apsauginį poveikį suteikia tik švieži pomidorai ir obuoliai. Kitaip tariant, konservuoti ar perdirbti pomidorai ir obuoliai tokio poveikio neturi.

Johnso Hopkinso Bloomberg visuomenės sveikatos mokyklos mokslininkai padarė išvadą, kad naudą duoda kasdien suvalgomi du pomidorai ar trys vaisiai. Jų teigimu, naudingiausi yra būtent obuoliai, kuriuose esančios cheminės medžiagos teigiamai veikia plaučius. Šio tyrimo rezultatai suteikia vilties rūkaliams, kad jie gali išvengti nepagydomos lėtinės obstrukcinės plaučių ligos (LOPL).

Kas yra LOPL?

LOPL yra bendras terminas, apibendrinantis ligas nuo enfizemos iki ūminio bronchito, kurios gali sukelti švokštimą ir dusulį.

Statistikos duomenimis, apie 1,2 milijono britų ir daugiau kaip 11 milijonų amerikiečių gyvena su potencialiai mirtina LOPL. Tyrimo autorė dr. Vanessa Garcia-Larsen teigia: „Šis tyrimas rodo, kad mityba gali padėti atitaisyti plaučiams padarytą žalą tiems žmonėms, kurie metė rūkymą.

Taip pat daug vaisių turinti mityba gali sulėtinti natūralų plaučių senėjimo procesą, net jeigu jūs niekada nerūkėte. Šios išvados patvirtina mitybos rekomendacijų poreikį, ypač tiems žmonėms, kurie rizikuoja susirgti kvėpavimo takų ligomis, tokiomis kaip LOPL“.

Kaip buvo atliktas tyrimas?

Mokslininkai įvertino daugiau kaip 650 suaugusių žmonių mitybą ir plaučių funkciją. Tie patys plaučių tyrimai, kurių metu buvo matuojamas deguonies įkvėpimo ir iškvėpimo tūris, po dešimties metų buvo pakartotas su savanoriais. Tyrimas parodė, kad mityba gali sulėtinti natūralų senėjimą.

Tarp buvusių rūkalių mitybos ir plaučių funkcijos sąsaja buvo dar stipresnė. Pasak V. Garcia-Larsen, tai verčia manyti, kad jų gautos maistinės medžiagos padėjo atitaisyti rūkymo padarytą žalą.

„Plaučių funkcija pradeda prastėti apie 30 metų, o šio proceso greitis priklauso nuo bendros ir individualios žmonių sveikatos. Mūsų tyrimas rodo, kad reguliariai valgant daugiau vaisių galima įveikti vis dažnėjančią LOPL diagnozę visame pasaulyje“, – reziumavo tyrimo autorė. Tyrimo rezultatai paskelbti leidinyje „European Respiratory Journal“.

Baliklis ir jo sąsajos su LOPL

Kitas tyrimas, kuris buvo atliktas rugsėjo mėnesį, parodė, kad LOPL išsivystymo riziką didina baliklio ir įprastų buitinių dezinfekuojančių priemonių naudojimas. Reguliariai kvėpuojant stipriomis cheminėmis valymo medžiagomis LOPL – ji paprastai siejama su rūkymu – rizika didėja net 32 procentais.

Prancūzijos mokslininkų padarytos išvados paskatino slaugytojus, valytojus ir kitus šiuos produktus kasdien naudojančius asmenis pergalvoti šį klausimą.

Ankstesni tyrimai dezinfekavimo priemonių naudojimą siejo su tokiomis sveikatos problemomis kaip astma, tačiau jų sąsajoms su LOPL buvo skiriama kur kas mažiau dėmesio.
 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(12)
(2)
(10)

Komentarai ()