3D būdų spausdinama savižudybės kapsulė „Sarco“ - jos kūrėjas teigia, kad pasaulis jai jau pasiruošęs (Video)  (12)

Atsigulate patogioje kapsulėje ir po minutės prarandate sąmonę. Dingsta skausmas, ligos, nebereikia vaistų, o ir nieko gero nežadantys gydytojai lieka praeityje. Dar po kelių minučių jūs jau esate miręs. Tai žada „Sarco“ kapsulės kūrėjas, bet ar pasaulis jau pasiruošęs savižudybės mašinoms?


Visi šio ciklo įrašai

  • 2018-01-04 3D būdų spausdinama savižudybės kapsulė „Sarco“ - jos kūrėjas teigia, kad pasaulis jai jau pasiruošęs (Video)  (12)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pagalbinė savižudybė yra sudėtinga tema, kuri daugeliui yra nemaloni. Viena vertus, mes norime, kad visi žmonės gyventų laimingai ir ilgai, tačiau tuo pačiu mes galime suvokti jų skausmą ir šiuolaikinės medicinos ribas. Pagalbinė savižudybė yra legali keliose šalyse - europiečiai dažniausiai mirties turistais tampa Šveicarijoje. Tačiau australas Philipas Nitschke nori, kad pagalbinės savižudybės kapsulės būtų prieinamos visiems visame pasaulyje. Todėl „Sarco“ bus galima spausdinti 3D būdu.

„Sarco“ veikia gana paprastai. Sprendimą priėmęs žmogus yra patikrinamas, siekiant įsitikinti, kad jo protinė sveikata yra pakankamai gera. Tuomet jis gauna kodą, kuris 24 valandas leidžia patekti į „Sarco“ kapsulę. Joje žmogui telieka atsigulti. Į kapsulę plūstelis skystas azotas, kuris garuodamas išstumia deguonį. Deguonies lygis aplinkoje nukrenta iki 5 % (įprastai aplinkoje yra apie 21 % deguonies). Žmogus kvėpuoja normaliai, tačiau jau po minutės netenka sąmonės. Dar po kelių minučių jį ištinka mirtis. Nitschke tikisi, kad dar šiemet „Sarco“ kapsulės atsidurs Šveicarijos ligoninėse, o vėliau - ir visame pasaulyje.

„Sarco“ kūrėjas pasakoja apie savo išradimą

Nitschke jau labai ilgą laiką dirba šiame versle. Australijoje jis platina kitą savižudybės sistemą, kuri taip pat yra pagrįsta deguonies pakeitimu azotu. Rinkinyje yra azoto balionas ir plastikinis maišas, kurį tenka užsidėti ant galvos. Nereikia net sakyti, kad „Sarco“ būtų elegantiškesni ir patikimesnis būdas, užkertantis kelią žmogiškoms klaidoms.

Pagalbinė savižudybė nėra kažkoks naujas fenomenas. Šveicarijoje tai vyksta nuolat. Nepagydomomis ligomis sergantys žmonės padedami nevyriausybinių organizacijų savo gyvenimą dažniausiai užbaigia išgėrę mirtiną pentobarbitalio dozę. Kol vieni teigia, kad pagalbinė savižudybė yra neetiška, kiti mano, kad tai - humaniškas ir netgi meilės kupinas veiksmas. Visgi, kritikai taip pat pastebi, kad pagalbinė savižudybė yra didelis verslas. Nors „Dignitas“, organizacija, kuri pagalbinės savižudybės paslaugas teikia Šveicarijoje, yra pelno nesiekianti organizacija, tokią mirtį pasirinkę žmonės turi sumokėti 6000 eurų, o organizacijos finansai nėra atviri. Australijoje Nitschke pardavinėjami savižudybės rinkiniai taip pat nėra pigūs, o „Sarco“ procedūros kaina kol kas yra apskritai nežinoma.

Visgi, teigiama, kad pagalbinė savižudybė garantuoja ramią mirtį be skausmo, kuri kai kuriais atvejais tiesiog atrodo kaip geresnė išeitis sunkiomis ligomis sergantiems žmonėms.

Australijos „mirtis skardinėje“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(44)
(7)
(37)

Komentarai (12)

Susijusios žymos: