Ar prisimenate „Flinstounus“? Internete iškeltas klausimas, kas buvo populiariosios šeimos nariai - žmonės ar neandertaliečiai?  (2)

„Flinstounai“ – 1960-1966 metais rodytas animacinis televizijos serialas. Akmens amžiaus šeima su šiuolaikiniam pasauliui prilyginamais patogumais ilgą laiką juokina pasaulį ir yra laikoma vienu geriausių animacinių serialų per visą istoriją. Bet kas tokie buvo Flinstounai – Homo Sapiens ar neandertaliečiai?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Neandertaliečiai Eurazijoje gyveno prieš maždaug 30 tūkstančių metų. Žinoma, kad jie gyveno nedidelėse šeiminėse bendruomenėse, naudojo įrankius, rūpinosi sergančiais, gyveno iki maždaug 30 metų amžiaus ir tikriausiai turėjo savo kalbą. Jie buvo žemi ir drūkti - tobulai prisitaikę išgyvenimui atšiauriomis ledynmečio sąlygomis. Visgi, daug kas apie neandertaliečius iki šiol nėra žinoma. Kodėl kai kurie neandertaliečiai poravosi su Homo Sapiens? Kas sąlygojo jų labai greitą evoliuciją? Kodėl jie staiga išnyko? Ir, svarbiausia, ar Fredo ir Vilmos Flinstounų šeima buvo neandertaliečiai?

Klausimas jums gali pasirodyti kvailas. Juk į mokslo populiarinimą filmukas nepretendavo. Tai buvo labai populiarus pramoginis šou, kuriame dinozaurai taikiai sugyveno su pagrindiniais herojais (net buvo augintiniais ar atliko buitinių prietaisų vaidmenį), veikėjai turėjo darbus, į kuriuos vyko automobiliais, o ir namai labiau priminė šiuolaikinę architektūrą nei laukinę gyvenimo realybę prieš dešimtis tūkstančių metų. Visgi, filmuko kūrėjai domėjosi mokslu ir kelias gijas įterpė į serialo siužetą.

Neandertaliečių fosilijos pirmą kartą atrastos 1856 metais Vokietijoje karjero darbuotojų. Fredas Flinstounas taip pat dirbo karjere. Nors akivaizdu, kad serialas nesisuka apie žiemą, bent keliose serijose ji tikrai vaizduojama. Taigi, veikėjai negyveno tropiniuose kraštuose, kaip gali pasirodyti. Jie netgi vykdavo slidinėti. Aišku, tikrojo ledynmečio, kuomet neandertaliečiai ir gyveno, siužetas neprimena. Visgi, atsakymą galima surasti ne pačiame seriale, o komiksuose.

Viename iš komiksų neandertaliečiai yra minimi tiesiogiai. Ponas Sleitas, piktasis Fredo Flinstouno bosas, nori karjere įdarbinti neandertaliečius, nes šie nesupranta pinigų. Anksčiau buvo manoma, kad neandertaliečiai buvo labai primityvūs ir kvaili ir šis ne visai tikslus įsivaizdavimas labai ryškiai atspindimas minėtuose komiksuose. Neandertaliečiams už darbą visgi buvo mokama, tačiau jie po vienos dienos nusprendė viską mesti ir keliauti ieškoti savo laimės. Taigi, Flinstounai nebuvo neandertaliečiai, tačiau su jais taikiai sugyveno.

Kaip, beje, buvo ir iš tikrųjų. Yra žinoma, kad neandertaliečiai ir Homo Sapiens gyveno drauge ir netgi poravosi. Tačiau taip pat yra manoma, kad jie ne visada sugyveno taikiai, o kai kurios teorijos mūsų protėvius netgi kaltina dėl neandertaliečių išnykimo. Kad ir kaip ten bebūtų, aišku, kad Flinstounai nebuvo neandertaliečiai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(6)
(5)
(1)

Komentarai (2)