Ar žinote kuriozišką istoriją, kaip buvo sukurta pirmoji indaplovė? Viskas prasidėjo nuo turtingos amerikietės pobūvių ir jos neatsargių tarnų  ()

Dažnai išradimai kyla dėl smalsumo ar nepriteklių. Dažnai kai kurie darbai atrodo tiesiog per daug erzinantys ar sunkūs. Visgi, vienas išradimas XIX amžiuje buvo sukurtas vien todėl, kad vienos šeimininkės tarnai buvo per daug nerangūs.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Idėja sukurti automatinę indų plovimo mašiną kilo amerikietei Josephine Garis Cochrane, kilusiai iš pasiturinčios giminės. Sukūrusi šeimą, J. G. Cochrane milžiniškuose apartamentuose dažnai sulaukdavo svečių. Susirinkusieji vaišindavosi skanumynais iš namų šeimininkės paveldėto XVI a.  porceliano indų.

Po vienos puotos, svečiams jau išsiskirsčius, J. G. Cochrane tarnai ėmė tvarkyti namus ir, plaudamas brangųjį porcelianą, neatsargus tarnas įskėlė ir sudaužė kelis indus. J. G. Cochrane suprato, kad atėjo metas ieškoti alternatyvos – kaip saugiau, pigiau ir greičiau plauti indus. Ji norėjo ne tik išsaugoti paveldėtą turtą, bet ir siekė palengvinti Amerikos namų šeimininkių vargus.

Netrukus mirė J. G. Cochrane vyras, šeima įklimpo į skolas ir tai dar labiau moterį paskatino imtis indaplovės projekto. 1886 m., bendradarbiaudama su mechaniku George’u Buttersu, J. G. Cochrane pristatė ir iš karto patentavo pirmąją automatinę plovimo mašiną. Į Nacionalinę JAV išradėjų šlovės alėją J. G. Cochrane pavardė įtraukta tik 2006 m.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(12)
(1)
(11)

Komentarai ()