Afrikiečiai su šia medžiaga nuodijo priešus, o Vakaruose ji bus siūloma vyrams vietoje prezervatyvo  ()

Vyriški kontraceptikai nuėjo ilgą kelią, tačiau vaistinių lentynų dar nepasiekė. Stengiamasi sukurti tokius vaistus, kurie būtų veiksmingi, bet kartu ir nekenktų žmogaus organizmui. Reikia pasirūpinti, kad sveiki išliktų ir vyrai, ir jų moterys. Šių tikslų siekiantys mokslininkai pasitelkė kiek neįprastą priemonę - vyrams siūlys tabletes, kurių sudėtyje bus nuodų, kuriais afrikiečiai įtrindavo strėlių antgalius.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tikriausiai šią technologiją esate matę filmuose. Afrikos genčių kariai strėlių antgalius pamirkydavo ar įtrindavo įvairių augalų nuovirais. Tokia strėlė yra kur kas pavojingesnė nei neužnuodyta - net ir nedidelis įdrėskimas po kelių dienų nusineša priešo gyvybę. Mirtis ateina po didelių kančių, o nuodai buvo labai veiksmingi. Tik ar vyrai gers tabletes, pagamintas naudojant šiuos nuodus?

Šis ekstraktas neleidžia trikdo kalcio ir natrio jonų prisijungimui prie tam tikrų baltymų, randamų ląstelių membranose. Jau kurį laiką žinoma, kad mažomis dozėmis šis ekstraktas veikia vyrų vaisingumą. Šiuo ekstraktu paveikti spermatozoidai nebegali plaukti, todėl negali ir apvaisinti. Problema, aišku, išlieka - tai yra mirtini nuodai, net ir mažomis dozėmis kenkiantys širdžiai. Visgi, Minesotos ir Kanzaso universitetų mokslininkai sugebėjo patobulinti ekstraktą, iš jo pašalindami kai kuriuos junginius, kad jis nebekenktų širdžiai.

Mokslininkai jau atliko eksperimentus su pelių patinais. Kontraceptikai suveikė kaip planuota, o pelių širdys buvo visiškai nepaveiktos. Pirminiai bandymai su gyvūnais rodo, kad tokios tabletės ar gėrimas būtų visiškai saugus ir labai efektyvus vyriškas kontraceptikas. Bet ar žinodami, iš ko jis pagamintas, vyrai jį vis tiek vartotų?

Daugybė vyrų pasisako prieš vyriškus kontraceptikus. Bijoma, kad jie sukels negrįžtamą efektą arba kenks sveikatai. Šie iš afrikietiškų nuodų išgauti kontraceptikai iš tikrųjų veikia tik laikinai - nustojus juos vartoti vaisingumas turėtų atsistatyti per porą dienų. Tačiau įtikinti vyrus vartoti vaistus kasdien būtų labai sudėtinga dėl nerimo. Kita vertus, moteriški kontraceptikai taip pat kenkia sveikatai, gali turėti ir ilgalaikių pasekmių. Tai ar geriau vienam iš ginklo išimti dėtuvę su kulkomis, ar kitam užsivilkti neperšaunamą liemenę?

Visgi, vyrai kol kas neturi jokių vaistinių priemonių, apsaugančių nuo nėštumo. Buvo keli tyrimai ir eksperimentai, tačiau niekas nepriartėjo prie finišo linijos. Štai 2016 metais vieni vyriški kontraceptikai pasiekė klinikinius bandymus, tačiau tuomet bandymų dalyviai pradėjo skųstis pašaliniu poveikiu. Nemalonūs pojūčiai, kaip teigiama, nebuvo susiję su pavojumi sveikatai, tačiau tyrimai vis tiek buvo nutraukti. Moterys tuomet juokėsi, kad jų kontraceptikai, pardavinėjami jau labai ilgą laiką, taip pat turi šalutinį poveikį, tačiau yra patvirtinti ir naudojami gana plačiai. Kita vertus, kai tokių priemonių bus vaistinėse, bus galima pagalvoti, kaip jas tinkamai pasiūlyti vyrams.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(21)
(3)
(18)

Komentarai ()