Tarsi gaisras po pasaulį plinta nauja invazinė vėžių-mutantų rūšis: neįtikėtinas vislumas, o svarbiausia - patelės dauginasi be patinų (Video)  (11)

Tarsi gaisras po pasaulį plinta nauja invazinė mutavusių vėžių rūšis. Tačiau ši invazija – neeilinė: naujoji itin sparčiai besidauginančių vėžių rūšis yra vien iš patelių, rašo BBC.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naujas tyrimas parodė, kad itin sparčiai besidauginantys, tik prieš tris dešimtmečius kaip rūšis atsiradę marmuriniai vėžiai (lot. Procambarus virginalis) užkariauja viso pasaulio ekosistemas. Visi šie dešimtkojai kenkėjai yra vienos vienintelės mutavusios patelės, įgijusios gebėjimą daugintis be patinų, palikuonys.

Nepaisant jų keliamos ekologinės grėsmės, kai kuriose vietose Jungtinėse Valstijose šie besiklonuojantys vėžiai yra pardavinėjami kaip augintiniai – Europos Sąjungoje jų prekyba griežtai uždrausta.

Naujoji vėžių rūšis, kilusi iš JAV, Floridos valstijoje natūraliai gyvenančių vėžių, po patino ir patelės poravimosi įgijo papildomą chromosomų rinkinį – mutaciją, dėl kurios palikuonys buvo labai skirtingi nuo savo tėvų ir įgijo gebėjimą daugintis be poravimosi.

Oficialiai į naują rūšį išskirti marmuriniai vėžiai dabar randami ne tik JAV, bet ir Japonijoje, Madagaskare ir daugybėje Europos valstybių (bet kol kas dar ne Lietuvoje).

Naujas tyrimas, publikuotas žurnale „Nature, Ecology and Evolution“, tvirtina, kad invazinė rūšis kelia grėsmę natūraliosioms – ypač septynioms vėžių rūšims, gyvenančioms Madagaskare.

„Jeigu turite bent vieną gyvūną, tai po trijų mėnesių iš esmės turėsite jų 200-300“, - sakė vienas iš tyrimo autorių, dr. Wolfgangas Steinas. Šis Ilinojaus valstybinio universiteto mokslininkas palygino 11 marmurinių vėžių, kurie į tris žemynus pasklido dėl prekybos „naminiais gyvūnėliais“.

Mokslininkas pabrėžė, kad nors visiems šiems vėžiams būdingas tas pats motinos DNR kodas, pastebėta skirtumų jų spalvinime.

„Gyvūnai, kurių genų sekos nuskaitytos čia, JAV, buvo mėlynesni, nei tie, kurie buvo tiriami Vokietijoje ir Madagaskare“, - sakė mokslininkas.

Jis įsitikinęs, kad spalvą lemia aplinkos veiksniai. „Užaugę vienatvėje jie labiau linkę į mėlynumą“, - sakė mokslininkas. Su kitais vėžiais bendraujantys marmuriniai vėžiai dažniau būna pilkų atspalvių.

Vokietijos vėžio tyrimų centro (onkologinės, o ne zoologinės srities) mokslininkai, vadovavę šiam tyrimui, iš vandens vėžių gebėjimo prisitaikyti ir daugintis tikisi pasimokyti, kaip navikai prisitaiko ir įgyja atsparumą priešvėžinei terapijai.

Šiuos nariuotakojus-mutantus galima įsigyti Šiaurės Amerikos naminių gyvūnėlių parduotuvėse ir pasinaudojus interneto reklamomis. Vienas Ontarijuje gyvenantis prekiautojas internetu poros centimetrų savaime besiporuojančius vėžiukus siūlo nemokamai, o už penkis didesnius vėžius prašo 20 kanadietiškų dolerių.

Įdomu tai, kad Kanadoje laisvėje gyvenančių marmurinių vėžių kolonijų nėra užfiksuota – žuvininkystės ir vandenynų direkcija įspėja, kad bet kokių atsibodusių vėžių išleidimas į atvirus vandens telkinius yra draudžiamas.

„Pagal tai, ką žinome apie marmurinių vėžių reprodukcinį elgesį, nerekomenduojame kanadiečiams laikyti šių gyvūnų namie“, - sakė šio departamento atstovė Becky Cudmore.

Iš kur šie mutantai?

Šių vėžių gyvenimo kelias prasidėjo nuo akvariumo Vokietijos naminių gyvūnėlių parduotuvėje. Akvariume gyvenusi Džordžijos vėžio (lot. Procambarus fallax) patelė susilaukė vienos jauniklės su papildomu chromosomų rinkiniu – ši mutacija leido patelei ir jos palikuonėms perėti šimtus kiaušinių net nesusitikus patino.

Dėl prekybos gyvūnėliais šių genetiškai identiškų vėžių populiacija augo tiesiog sprogstamai – ją smarkiai padidino gausi Vokietijos akvariumininkų bendruomenė.

Tačiau dėl tokio intensyvaus dauginimosi neatsakingi akvariumininkai nepageidaujamus gyvūnus pradėjo išleidinėti į vandens telkinius – Europos kūdras ir ežerus, taip paskleisdami naują, klestinčią invazinę rūšį.

Į Madagaskarą marmuriniai vėžiai pateko kaip pigus baltymų šaltinis, tačiau ir šioje saloje į atvirus vandens telkinius patekę vėžiai dabar kelia grėsmę vietinėms vėžių rūšims ir gali sukelti tikrą ekologinę katastrofą.

Europos Sąjunga ir dvi JAV valstijos jau draudžia prekybą marmuriniais vėžiais ir jų auginimą akvariumuose, tačiau draudimai atsirado per vėlai – vėžiai jau dabar klesti laukinėje gamtoje.

Lietuvos atviruose vandens telkiniuose oficialiais duomenimis šių vėžių dar nėra, tačiau čia vietinėms vėžių rūšims – plačiažnypliams ir siauražnypliams – jau dabar rimtų problemų kelia invaziniai žymėtieji ir rainuotieji vėžiai.

15min skaitytojai informuoja, kad šių vėžių tikrai esama Lietuvos akvariumuose, internetiniuose skelbimų portaluose būta besisiūlančių šiuos vėžius parduoti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(58)
(3)
(55)

Komentarai (11)