Kokia politika vyrautų Marse? Elonas Muskas atskleidė savo pažiūras, o žmonės suskubo jį pavadinti imperatoriumi  (8)

Dalyvaudamas klausimų ir atsakymų sesijoje Australijos festivalyje „SXSW“, Elonas Muskas paskelbė, kad „SpaceX“ bus pasirengę skrydžiui į Marsą 2019-aisiais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Mes konstruojamą pirmąjį laivą, mūsų tarpplanetinį laivą, kaip tik dabar“, – sakė. „SpaceX“ vadovas. – „Ir mes greičiausiai galėsime atlikti trumpus skrydžius, trumpus pakilimus ir nusileidimus jau pirmąjį kitų metų pusmetį“.

Praėjusiais metais E.Muskas sakė, kad jų kuriama BFR (angl. Big Falcon Rocket) vieną dieną galės skraidinti žmones iš vieno miesto į kitą nepaprastai greitai: kelionė iš Niujorko į Šanchajų užtruktų pusvalandį.

E. Muskas taip pat yra sakę,s kad jis tikisi, jog BFR Marse nusileis 2022-aisiais, ir kad pirmasis skrydis gabens vien krovinius – bet galiausiai, į Marsą nuskris ir žmogus. Pagrindinis „SpaceX“ tikslas – įkurti Marse autonomišką ir save pilnai išlaikančią koloniją.

Dėl tokių planų internete pasklido ir kiek pašaipi, bet ir pagarbos gaidelę turinti E.Musko pravardė – Marso Dievas-Imperatorius (angl. God-Emperor of Mars). Bet milijardierius visada neigė, kad jis norėtų valdyti planetą, o minėtame festivalyje atskleidė ir savo vizija, kaip viskas turėtų veiktų Marse.

Pasak jo, Marse turėtų veikti tiesioginė demokratija, kur „iškilusiais klausimais žmonės balsuotų tiesiogiai, o ne per juos atstovaujančią valdžią“.

„Galbūt reikėtų 60% balsų tam, kad priimti naują įstatymą, bet 40% – kad jį atšaukti“, – svarstė E.Muskas. Jo manymu, „taip būtų lengviau atsikratyti taisyklių, užuot jas kūrus“. „SpaceX“ vadovo nuomone, įstatymų tekstai turėtų būti trumpi ir aiškūs.

E.Musko manymu, per didelis reguliacijų kiekis gali būti žalingas, ir atitrauktų visuomenę nuo judėjimo tolyn.

Anksčiau verslininkas yra pasakęs, kad Marso kolonizacija suteiktų ir dideles entreprenerystės galimybes.

„Marse reikės visko – nuo geležies liejyklų iki picerijų. Marse tikrai turėtų būti ir gerų barų. Marso barų“, – juokdamasis kalbėjo E.Muskas (žodžių žaismas: „Mars bar“ anglų kalboje reiškia ir barą Marse, ir šokoladinį batonėlį „Mars“, red. past.).

Deja, „SpaceX“ ir „Tesla Motors“ garsėja ir tuo, kad jis gerokai neįvertina tikrųjų projektų apimčių. Sukioji raketa „Falcon Heavy“, visus pradžiuginusi savo sėkminga misija praėjusį mėnesį, iš tiesų buvo žadėta dar 2013-aisiais.

Parengta pagal CNN.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(37)
(3)
(34)

Komentarai (8)