Jei perlenksite paprasčiausią popieriaus lapą 23 kartus – jo storis jau sieks kilometrą. Bet kas tada bus, jei perlenksite 103 kartus?  (5)

Tikriausiai ne vienas yra girdėjęs mitą, kad popieriaus lapo neįmanoma perlenkti daugiau nei 8 kartus. Iš tikrųjų turint pakankamai didelį popieriaus lapą – ir užtektinai energijos – jį galima perlenkti tiek kartų, kiek tik norite.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2018-03-21 Jei perlenksite paprasčiausią popieriaus lapą 23 kartus – jo storis jau sieks kilometrą. Bet kas tada bus, jei perlenksite 103 kartus?  (5)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žinoma, tuomet susiduriama su kita problema: pavyzdžiui, perlenkus lapą 103 kartus, lankstinys pasidarytų 93 mlrd. šviesmečių pločio.

Taigi, kaip toks plonas popieriaus lapas gali tapti storumo sulig visatos dydžiu?

Atsakymas į šį klausimą yra paprastas. Taip atsitinka dėl proporcingo augimo. Vidutinis popieriaus lapo storis yra 1/10 milimetro. Jeigu perlenksite šį lapą – storis padvigubės. Na o po to reikalai tampa įdomesni.

Perlenkus popierių trečią kartą, jo storis prilygs nago storiui, septynis kartus – 128 lapų storio knygai, 10 kartų – delno pločiui, 23 kartus – jo storis jau sieks kilometrą, po 30 perlenkimų mūsų lankstomas popierius jau pasiektų kosmosą.

Bet čia dar nesustokime - ir popierių lenkime toliau!

42 kartus perlenktas lapas pasiektų Mėnulį, o 51 – Saulę. Po 81 perlenkimo popieriaus storis viršytų 127 786 šviesmečių ir beveik prilygtų Andromedos galaktikos pločiui, kuris, skaičiuojama, siekia 141 000 šviesmečių.

90 perlenkimų popieriaus lapą paverstų tokiu storu, kad šis nusidriektų per 130,8 milijonus šviesmečių ir taptų didesniu nei Virgo galaktikų superspiečius, kurį sudaro apie 100 galaktikų, o jų tarpe yra ir mūsų Paukščių Tako bei kaimyninė Andromedos galaktika.

Ir pagaliau, perlenkus popieriaus lapą 103 kartą, jis viršytų visos žinomos Visatos diametrą, kuris šiandienos duomenimis siekia 93 milijardus šviesmečių.

Parengta pagal Gizmodo.com.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(76)
(34)
(42)

Komentarai (5)