Jūreivis, kuris net ir prarytas išgyveno banginio pilve: iš lūpų į lūpas pasakojamas Jameso Bartley nuotykis ir išgelbėjimas bei kiek tame yra tiesos  ()

Tai - labai mėgstamas filmų kūrėjų siužetas. Žmonės, netikėtai atsidūrę vandenyne, staiga yra užpuolami banginio ir po akimirkos suvokia atsidūrę jo pilve. Šalia mėtosi laivo nuolaužos, kitų žmonių daiktai. Telieka laukti neišvengiamos mirties stebėtinai erdviame skrandyje arba, kaip kartais rodoma filmuose, priversti banginį nusičiaudėti. Bet ar taip yra buvę nors kartą per visą istoriją? Ar banginis yra prarijęs gyvą žmogų?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Klausimas, galbūt, ir kvailokas, tačiau šie filmų siužetai tikrai žadina žmonių smalsumą. Žurnalistas Benas Shattuckas 2012 metais praleido keletą dienų Naujojo Bedfordo banginių medžioklės tyrimų bibliotekoje ieškodamas įrašų apie tokius įvykius. Visgi, jam nieko surasti nepavyko. Daugybė istorijų apie tai, kaip banginių medžiotojai buvo  šių gyvūnų sužeidžiami ar net nuskandinami, tačiau apie prarijimą - nė žodžio. Turint omenyje, kad ši biblioteka yra turtingiausia savo medžiaga apie banginių medžioklės istoriją, tikimybė, kad faktas apie gyvą prarytą žmogų būtų užfiksuotas šiuose įrašuose, yra didelė.

Visgi, istorijos egzistuoja žmonių pasakojimuose, perduodamuose iš lūpų į lūpas. Vienas garsiausių tokių pasakojimų yra apie Folklando salose 19 amžiuje medžiojusį Jamesą Bartley. Legenda byloja, kad jį banginis prarijo gyvą. Jo komanda per kelias dienas sumedžiojo banginį, perpjovė jo pilvą ir Bartley išlaisvino. Jis buvo gyvas ir sveikas, bet baltesnis nei įprastai - tai, teigiama, buvo skrandžio rūgšties poveikio rezultatas.

Ši savotiška legenda iki šiol yra pasakojama vaikams kaip tikras įvykis, ją labai mėgsta jūreiviai. Pirminis jos šaltinis - vieno su Bartley „Star of the East“ laive plaukiojusio jūreivio laiškas, kuriame šis įvykis ir yra taip detaliai nupieštas. Tačiau nesunku išsiaiškinti, kad tai - tik jūreivių iš nuobodumo sukurta legenda. „Star of the East“ buvo tikras laivas, tačiau jis banginių nemedžiojo. Dar daugiau - pats Jamesas Bartley, panašu, niekada neegzistavo. Kita vertus, įdomu, kad tokia jūreiviška legenda išliko per porą šimtų metų.

Tai kodėl per istoriją nėra pasitaikę nei vieno atvejo, kuomet banginis prarytų gyvą žmogų? Negi jie tokie draugiški? Ne, jie nėra tokie draugiški ir reikalui esant žmones tikrai pražudo. Tik tiek, kad dantų neturintys milžiniški banginiai net ir norėdami negalėtų praryti žmogaus - jų stemplės yra per mažos. Didžiausi pasaulio banginiai minta planktonu, todėl žmogus jiems yra per didelis kąsnis.

O kaip dantis turintys banginiai, mintantys kitai vandenynų gyviais? Jie galėtų praryti žmogų - jie nekramtę ryja kai kuriuos vandenynų gyvius. Tačiau žmogaus galas ateitų labai greitai - jis uždustų ir būtų suvirškintas dar pirmajame iš keturių kašaloto skrandžių. Kita vertus, mažai tikėtina, kad banginis apskritai būtų suinteresuotas jus praryti - jis jus tiesiog perkąstų per pusę ir paliktų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(22)
(7)
(15)

Komentarai ()