Ar tiesa, kad alus žmonėms užaugina pilvą? Juk jame ne tiek jau daug kalorijų  (9)

Alaus pilvas - ne vieno žmogaus problema. Savaime aišku, kad alkoholio vartojimas yra susijęs su visa eile sveikatos problemų ir alaus pilvas yra mažiausia iš jų. Bet ar tai tik nėra mitas? Kaip alus, gėrimas turintis ne tiek jau daug kalorijų, gali sugadinti liemens linijas?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vidutinėje alaus porcijoje yra 150 kalorijų - ne tiek jau daug, jas sudeginti galima labai greitai. Visgi, alaus pilvas nėra mitas. Viena iš priežasčių, kodėl alaus mėgėjai užsiaugina viršsvorį yra tai, kad vienos alaus porcijos dažniausiai neužtenka - vieno pasisėdėjimo metu išgeriami keli buteliai. Alkoholis taip pat sukelia apetitą, o alus dažniausiai yra lydimas nesveikų užkandžių.

Tačiau didžiausia priežastis, kodėl alus užaugina negražų pilvą yra ta, kad alkoholį pajutęs organizmas nustoja deginti riebalus. Alkoholis patenka į kraują ir yra apdorojamas kepenyse. Šio proceso metu išsiskiria acetatai ir acetaldehidas. Juos pajutęs kūnas nustoja deginti riebalus ir visas jėgas sutelkia šių medžiagų šalinimui. Ironiška, bet tuo pat metu susiformuoja acetilo kofermentas A, kuris taip pat yra riebalai.

Žmogaus organizmas sunkiai apdoroja alkoholį - per valandą pašalina 15-30 ml. Pintoje alaus, kurio alkoholio tūris yra apie 4 %, yra maždaug 22,7 ml alkoholio. Tai reiškia, kad organizmas riebalus deginti pradės tik maždaug po valandos, visą šį laiką pats augindamas riebalinį sluoksnį. Kuo daugiau ir kuo stipresnio alaus žmogus išgeria, tuo daugiau riebalų jo organizme kaupiasi. Todėl tos 150 kalorijų, kurias sudaro ir cukrus, nesunkiai prisideda prie svorio augimo.

Taigi, alaus pilvas nėra mitas. Visgi, kažin ar dėl jo iš tikrųjų galima kaltinti gėrimą. Žmonės su alaus buteliu rankoje dažnai atsipalaiduoja, tačiau, nebent jie turi priklausomybės problemų, vėliau jie gali daugiau pajudėti ir sudeginti priaugtus riebalus. Kitaip tariant, gyvenimo būdas, kurį pasirenka žmogus, iš tikrųjų yra vienintelis svorio augimo kaltininkas, jei nėra kitų sveikatos sutrikimų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(38)
(3)
(35)

Komentarai (9)