Problema, su kuria mes nesusiduriame - Pietų Korėjoje prasidėjo tokia masiška biurokratų darboholizmo epidemija, kad jų seksualiniais reikalais ėmė rūpintis pati Seulo valdžia  (9)

Koks yra stereotipinis biurokratas? Nelankstus, užsispyręs, tikriausiai tingus ir lėtas. Ar prie jo savybių įtrauktumėte ir motyvacijos trūkumą, liūdnumą, visišką nesidomėjimą savo veikla? Pietų Korėjoje visa tai nėra tiesa. Ten biurokratai dirba tiek, kad tai tapo valstybine problema, kurią bus bandoma išspręsti jėga išjungiant kompiuterius.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip manote, kiek laiko per metus dirba tipinis biurokratas? Pasak Tarptautinės ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos, vidutiniškai per metus JAV valstybės tarnautojas dirba 1834 valandas, o bendras išsivysčiusių valstybių vidurkis - 1736 darbo valandos per metus. Kažkur tarp šių rodiklių rastume ir Lietuvą, tačiau Pietų Korėjoje biurokratai dirba kur kas daugiau.

Kiek laiko turi dirbti biurokratas, kad tai taptų valstybinio masto problema? Atsakymas labai paprastas - 2739 valandas per metus. Tiek dirba vidutinis Pietų Korėjos biurokratas. Kadangi kalbame apie vidurkį ir tikrai ne visi valstybės tarnautojai yra vienodai darbštūs, galime įsivaizduoti, kad daugybė žmonių šį valandų skaičių viršija. 2018 metais Pietų Korėjoje iš viso bus 246 darbo dienos. Taigi, jei biurokratai nedirbtų savaitgaliais, per dieną jie turėtų dirbti po daugiau nei 11 valandų, kad pasiektų tą 2739 valandų per metus vidurkį.

Tačiau jie dirba ir savaitgaliais, ir vakarais, ir ryte prieš eidami į darbą. Tai yra tokia beprotybė, kad Seulo valdžia ėmėsi kovoti su savo biurokratų darboholizmo epidemija. Nuo šiol kiekvieną penktadienio vakarą visi valstybiniai kompiuteriai, kuriais naudojasi paprasti tarnautojai, bus išjungti. Jie bus įjungiami tik pirmadienį - jokio darbo nuo penktadienio 8 valandos vakaro iki pirmadienio ryto darboholikai biurokratai atlikti negalės. Aišku, darbuotojai galės prašyti išimčių, jei, pavyzdžiui, norės užbaigti kokį svarbų projektą. 67 % darbuotojų, kuriuos palies šis sprendimas, jau paprašė, kad jų kompiuteriai penktadieniais nebūtų išjungiami. Jie yra tiesiog nepataisomi, o juk valdžia tenori, kad jie savaitgaliais daugiau užsiimtų seksu.

Taip, perskaitėte teisingai - Seulas nori, kad biurokratai vietoj nuolatinio darbo daugiau laiko praleistų ieškodami poros. Manoma, kad paplitę viršvalandžiai yra viena iš priežasčių, kodėl Pietų Korėjoje krenta gimstamumas. Todėl dar kovo pradžioje maksimalus savaitinis darbo laikas buvo gerokai apkarpytas. Anksčiau per savaitę buvo galima dirbti ir 68 valandas, dabar bus leidžiamos tik 52. Vėlgi, tai buvo labai nepopuliarus sprendimas, tačiau manoma, kad jis yra būtinas, norint paskatinti gyventojus dažniau mylėtis.

Bet ar suveiks toks sprendimas? Pietų Korėjos kultūra yra tokia, kad darbas ir turi būti didžioji gyvenimo dalis. Prie noro kuo daugiau dirbti prisideda ir didelė konkurencija siekiant paaukštinimo, ir dideli pragyvenimo kaštai. Gali būti, kad net ir atjungti nuo sistemos darboholikai biurokratai suras būdų dirbti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(31)
(1)
(30)

Komentarai (9)