Kodėl žmonių ausų kaušelio forma yra tokia keista? Juk daugelio gyvūnų ausys yra visai lygios  ()

Ar esate pastebėję, kokios keistos yra žmonių ausys, lyginant su kitais gyvūnais? Jose yra įvairių įdubimų ir iškilimų, raukšlių ir griovelių. Kremzlė, kuri ir sudaro mūsų ausies kaušelį, atrodo tarsi suglamžyta. Kodėl taip yra? Kodėl, pavyzdžiui, šunų ir kačių ausys yra beveik visiškai lygios?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žmogaus klausa nėra ypatingai gera lyginant su kitais gyvūnais. Ir dėl to neverta stebėtis. Mes savo klausa retai pasikliaujame ieškodami maisto ar saugodamiesi nuo plėšrūnų. Dėl to daugelis mūsų savo ausų judinti net negalime, nors, panašu, mūsų protėviai tai darė. Žmogaus ausies kaušelis atrodo tarsi suglamžytas audinys - kremzlinė struktūra yra labai nelygi. Kodėl?

Ausies kaušeliai (tiek žmonių, tiek gyvūnų) yra skirti garsui surinkti ir nukreipti į ausies kanalą. Tam tikra prasme, jie veikia tarsi piltuvėliai. Ausies kaušelis kartu su vidurine ausimi taip pat sustiprina garsą - mokslininkai skaičiuoja, kad taip garso lygis vidinėje ausyje padidėja 10-15 dB. Gyvūnų ausys yra labai paprastos dėl to, kad jos atlieka ir kitas funkcijas. Pavyzdžiui, karšto klimato kraštuose gyvenantys gyvūnai savo ausis naudoja ir savo kūno vėsinimui - jos veikia tarsi radiatoriai.

Plėšrūnai, ypač tie, kurie minta smulkiai gyvūnais, dažnai turi dideles ausis, kad išgirstų labai toli ar netgi po žeme esantį grobį. Pavyzdžiui, katės turi gana paprastus ausų kaušelius, kuriuos gali laisvai sukioti, taip net miegodamos išgirsdamos labai tylų krebždėjimą už jūsų šaldytuvo. Žmogaus ausys nėra tokios jautrios ir nėra naudojamos kūno atvėsinimui.

Žmogaus ausies kaušelio nelygumai taip pat padeda filtruoti skirtingo dažnio garsus. Žemesnio dažnio garsai yra tiesiog nukreipiami į ausies kanalą. O štai aukštesnio dažnio tonai tarsi atsispindi nuo ausies kaušelio nelygumų ir į kanalą patenka su labai nedideliu uždelsimu. Jis padeda sumažinti garso dažnį vidurinėje ausyje, taip leisdamas žmogui geriau suvokti tai, kas girdima - aukšto tono garsus yra labai sunku interpretuoti.

Taip pat atkreipkite dėmesį į tai, kad ausies kaušelio raukšlės nėra simetriškos. Šis aukšto dažnio garsų filtras yra kryptinis ir skirtingai veikia tuos garsus, kurių šaltinis yra virš mūsų. Jūs turite dvi ausis, todėl galite suvokti, iš kurios pusės - kairės ar dešinės - sklinda garsas. Tačiau suvokti garsą, kurio šaltinis yra tiesiai virš klausytojo galvos, yra sunku. Jis ausies kaušelio nelygumų dėka pasižymi kiek kitokiu dažniu, kuris leidžia smegenis suvokti, iš kur šis garsas atkeliavo. Gyvūnams to nereikia, nes jie savo ausis gali laisvai judinti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(16)
(4)
(12)

Komentarai ()