Skaudančios kojos - ne tik senatvinė liga: jau kamuoja ir jaunus žmones, o išvengti galima paprasčiausiais būdais  (1)

Išsiplėtusios venos ir jų keliamas skausmas nėra tik senatvės liga. Ši problema kamuoja ir jaunus žmones, todėl, norint pasveikti ar išvengti problemų ateityje, reikia dėmesį atkreipti į savo mitybą, LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ sako Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Alvydas Unikauskas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Anot jo, venas nuo plėtimosi saugo tokie produktai kaip skaidulos ar kajeno pipirai, o riebalų, cukraus ar kofeino reikia vengti.

Vis dar vyrauja mitas, kad nuo išsiplėtusių venų skausmų kenčia tik vyresnio amžiaus žmonės. Tai netiesa, nes tinstančios kojos, skausmas ilgiau pasėdėjus ar pastovėjus, mėšlungis, niežulys ties išsiplėtusiomis venomis nėra senatvės atributas. Venų sveikata turi rūpintis visi, nes ši problema kamuoja ir jaunus žmones. Varikozės galima išvengti ar bent jau sustabdyti ligos progresavimą, sako gydytojas A. Unikauskas.

Pagal statistiką, iki 55 proc. moterų ir iki 45 proc. vyrų skundžiasi išsiplėtusiomis venomis. Moterims ši problema gresia vien dėl to, kad jos gimdo vaikus.

„Kai kalbame apie uždegimus ir suprastėjusią kraujotaką, svarbu yra mityba. Tinkamas maisto pasirinkimas gali padėti venoms greičiau gyti ir išvengti problemų ateityje“, – teigia medikas.

Varikozės simptomus mažina skaidulos. Per dieną rekomenduojama suvartoti iki 35 g skaidulų. Tyrimai rodo, kad tokį ir didesnį kiekį skaidulinio maisto suvartojantys žmonės nesiskundžia venų varikoze.

Venas nuo plėtimosi saugo ir kraujo cirkuliacijas gerina kajeno pipirai. Juose yra kapsaicino, skatinančio kraujo cirkuliaciją, taip pat daug vitamino C, skatinančio kolageno, elastino gamybą.

Venų sveikatai būtinas vitaminas E. Šio vitamino yra migdoluose, avokaduose.

Venų, sąnarių, raiščių, kremzlių, audinių sveikatą gerina kaulų sultinys. Jame kolageno, gliukozamino, chondroitino ir hialurono. Taip pat mineralų, kalio, natrio, glicino.

Anot A. Unikausko, prie arterijų pažeidimo, prastos kraujotakos, kraujospūdžio problemų, hormonų disbalanso ir augančio svorio gali prisidėti netinkama mityba. Todėl kenčiantiems nuo varikozės derėtų vengti kai kurių produktų.

Nereikia valgyti hidrintų riebalų, esančių perdirbtuose maisto produktuose, pavadintų hidrogenizuotais, hidrintais, dalinai hidrintais riebalais. Produktai su šiais riebalais žaloja organizmą, „susiurbia“ antioksidantus, būtinus kovojant su uždegimais sergant varikoze.

Patariama nevartoti cukraus, nes jis kenkia imunitetui, augina svorį – tai skatina plėstis venas.

Dera vengti kofeino. Nors teigiama, kad organinė kava su kofeinu ar arbata matė yra gerai, šių produktų verčiau atsisakyti.

Geriau atsisakyti bet kokio perdirbto maisto – bulvyčių, mėsainių, traškios vištienos, koldūnų ir kt. Tokių produktų sudėtyje yra daug konservantų, dirbtinių saldiklių, skonio stipriklių, hidrintų riebalų ir kt.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(11)
(4)
(7)

Komentarai (1)