Turbūt pati garsiausia telefono būdelė visame pasaulyje, sukėlusi tikrą ažiotažą: vyras vis skambino į telefono automatą dykumos viduryje ir galiausiai kažkas atsiliepė  (1)

Godfrey Danielsas visiškai atsitiktinai sužinojo apie Mohavės telefono būdelę, kuri yra pastatyta viduryje dykumos. Mintis, kad kažkur, kur nėra jokių civilizacijos ženklų, stovi žmogaus pagamintas objektas, vyrą suintrigavo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Maždaug mėnesį laiko jis nuolat skambindavo į šią telefono būdelę - o skambindamas įsivaizduodavo, kaip viduryje dykumos skamba telefonas, ir jį girdi tik aplink besibastantys kojotai ar kiti laukiniai padarai.

Žinoma, jo galvoje kirbėjo mintis – o kas jeigu? Jei kažkas yra netoliese? O jeigu kas nors atsilieps į skambutį?

Vieną dieną, kai vyras vėl skambino į telefono būdelę, jis sulaukė užimto signalo. Galiausiai, skambinant vėl ir vėl, kitame gale pasigirdo moteris.

Pasirodo, kad jos vardas yra Lorene, ir ji gyvena netoliese - o telefoną naudoja kasdieniams savo skambučiams. Žinoma, ši žinia G. Danielsas smalsumo nenumalšino - o atvirkščiai, dar labiau jį pakurstė.

Dabar vyras tikrai žinojo, kad būdelė viduryje dykumos egzistuoja, ir jis ją gali aplankyti. Mohavės telefono būdelė pastatyta tarp Beikerio ir Las Vegaso miestų, viduryje Mohavės nacionalinio draustinio. Kai vyras būdelę pamatė – ji atrodė lygiai taip, kaip jis ją įsivaizdavo – iš visų pusių apsupta beribių platumų.

Tačiau čia jis nesustojo. Grįžęs namo, G. Danielsas specialiai Mohavės telefono būdelei įkūrė internetinį tinklapį ir ten paskelbė būdelės telefono numerį tam, kad visas pasaulis apie tai sužinotų. 1997 metais tai buvo pripažinta įdomiausiu dalyku, paskelbtu internete.

Netrukus žmonės patys ėmė važiuoti į dykumą ir ieškoti šios telefono būdelės - o kad iš jos paskambintų, net susidarydavo eilės. Lankytojai pasikeisdami atsiliepdavo į skambučius, bendraudavo su skambinančiais žmonėmis iš viso pasaulio - žinoma, jei tam netrukdydavo kalbos barjeras.

Deja, bet telefono būdelės populiarumas tapo problema. JAV Nacionalinių parkų tarnybai viena būdelė viduryje draustinio netrukdė, tačiau ačiū internetui, lankytojų srautas tapo milžinišku. Todėl vieną 2000 metų gegužės mėnesio dieną ji dar stovėjo, o kitą – jau buvo sulyginta su žeme. Ją pašalino telefono operatorius „Pacific Bell“ - greičiausiai dėl pasipiktinusių vietinių gyventojų skundų gausos. Ten, kur seniau buvo tiltas tarp realaus ir skaitmeninio pasaulio, dabar buvo likęs tik Mohavės telefono būdelės betoninis pagrindas.

Šią būdelę gaubianti paslaptis sulaukė didžiulio dėmesio. Todėl IT specialistas ir programišius Jeredas Morganas neseniai nusprendė atgaivinti telefono būdelės dvasią. Jis sugalvojo, kad kiekvienas galės paskambinti Mohavės budelės numeriu ir patekti į konferencinį skambutį - kitame laido gale skambinančiojo gali kas nors laukti, bet gali būti ir taip, kad niekas neatsilieps.

Nors virtualioje erdvėje Mohavės būdelė egzistuoja, tačiau relaybėje ji niekada nebuvo atstatyta - o vėliau dingo ir jos betoninis pagrindas.

Tiesa, tai visiškai nepanaikino lankytojų srautų - nors neabejotinai juos sumažino. Žmonės iki šiol važiuoja aplankyti buvusios telefono būdelės vietos, viduryje dykumos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(53)
(10)
(43)

Komentarai (1)