Skamba kaip mokslinė fantastika, bet tai mokslininkų išvada: po žmonių Žemės planetą paveldės... karvės?  (1)

Ateis diena, kai karvės bus didžiausi ir svarbiausi mūsų planetos žinduoliai. O kai žmonės dėl klimato kaitos išnyks, gali būti, kad būtent karvės bus didžiausi ir labiausiai paplitę gyvūnai, taigi, būtent žalosios paveldės mūsų planetą, rašo bigthink.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Skamba kaip mokslinė fantastika? Bet taip nėra. Tai yra išvados tyrimo, kurį atliko keli garsūs biologai, savo išvadas neseniai publikavę žurnale „Science Magazine“.

Jų tyrimas parodė, kad karvės turi puikias galimybes paveldėti planetą, jeigu (kai) išnyks arba išvyks žmonės.

Po to, kai žmonės pradėjo migruoti iš Afrikos, visi didžiausi žinduoliai, gyvenę žmonių užkariaujamose teritorijose, išnyko. Tai yra savotiškas žmonijos požymis: išnaikinti kitas rūšis. Tuo tarpu karves žmonės globojo ir veisė – dėl maisto ir odos. Tiesą sakant, netgi teikėme karvėms pirmenybę prieš kitas rūšis, dėl ko dabar planetoje gyvena 1,5 mlrd. galvijų. Daugiau, nei šunų ir kačių sudėjus: ir vienų, ir kitų planetoje yra nuo 500 iki 600 milijonų.

O jeigu globalinis atšilimas išlaikys dabartinį savo tempą, tai, kaip praėjusiais metais prognozavo fizikas Stephenas Hawkingas, žmonija turi apie 100 metų susirasti naują gyvenamą planetą ir 1000 metų iki gyvybė Žemėje visiškai išnyks dėl nepakeliamos kaitros.

Iki žmonijos įsigalėjimo didesni gyvūnai sugebėdavo prisitaikyti prie kintančių klimato sąlygų. Tačiau dėl žmonių klimatas keičiasi taip greitai, kad rūšys pradėjo nykti astronominiais greičiais: kasdien netenkame nuo 24 iki 100 gyvūnų rūšių. Ir tai – konservatyvūs vertinimai. Tačiau, kadangi karvių kiekis planetoje yra toks didelis, galima ganėtinai užtikrintai teigti, kad netgi jeigu rytoj išnyktų visi žmonės, šylant planetai karvėms tereikėtų rupšnoti žolę ir iš lėto bidzenti ašigalių kryptimi.

Tai, žinoma, yra tik spėjimas, tačiau vertinant grynai iš skaitinės pusės yra labai didelė tikimybė, kad karvės bent jau labai trumpą laiką galės pasimėgauti buvimu pačioje mitybinės grandinės viršūnėje – kol planeta taps absoliučiai nebegyvenama niekam, išskyrus tarakonus.

Ar bus taip, kad karvių parlamentui vadovaus Teliūnas Karvauskis, o Galvijų ministru dirbs Bulius Mūkauskas? Vardų iškraipymai gali pasirodyti arba kvaili, arba juokingi, tačiau mokslininkų išvados visai nejuokingos: arba patys kuo skubiausiai suvaldysime globalinį atšilimą, arba turėsime perduoti valdžią į karvių kanopas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(10)
(28)
(-18)

Komentarai (1)