Vienintelė vis dar gyva legenda visame pasaulyje: britai (ir pasaulis) mini Tigro dieną - kodėl ir kaip jis buvo sukurtas ir kaip nusišypsojo laimė užgrobti pirmąjį tanką (Video)  (15)

Tokia diena išties yra, tik ji skirta ne sparčiai nykstančiam kačių šeimos atstovui. Pastarasis — metalinis, matęs daug kovų. Joms sukurtas ir jose praktiškai išnykęs. Kalbame apie vieną žinomiausių pasaulio tankų „Panzerkampfwagen VI“, kur kas paprasčiau žinomu kaip „Tigras I“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nepaisant begalinio populiarumo ir žinomumo, garsieji nacių sukurti tankai tikra retenybė. Dar savo šlovingiausiomis dienomis smarkiai nusileido kur kas paprastesnės konstrukcijos sąjungininkų kepamiems tankų kiekiams. Dabar norintieji prisiliesti prie istorijos jį gali rasti vos keliuose pasaulio muziejuose.

O jei norėtumėte išgirsti riaumojančius variklius ar pajusti 50 tonų metalo sukeliamą žemės drebėjimą, tą galite padaryti tik vienoje vietoje ir tik keliskart metuose. Ta vietą — Anglija, Bovingtono tankų muziejus.

Čia eksponuojamas „Tigras 131“ ne tik važiuojantis, bet ir turintis nepaprastą istorinę reikšmę. Šie metai jam ypatingi dar ir tuo, kad tai yra 75-asis patekimo į britų rankas jubiliejus.

Antrasis pasaulinis Adolfui Hitleriui buvo prasidėjęs itin gerai, jo paremta žaibo karo strategija padėjo užkariauti beveik visą Europą. Buvo likę tik britai, neutralios šalys ir Sovietų Sąjunga. Pastarosios užpuolimas 1941 metais buvo dviprasmiškas. Viena vertus jo taktika veikė ir užkariavimo mastai teikė vos ne astronominius rezultatus. Kita vertus čia naciai sutiko legendinius „T-34“, apsaugotus pasvirais šarvais, itin storai metalu šarvuotus Klimento Vorošilovo vardu pavadintus tankus bei kitų pavojų.

Vokiečių tankų divizijos daugumos sovietų monstrų tiesiog negalėjo pramušti. Praktiškai iš jokio atstumo. Kilo reali grėsmė, kad susiėmę raudonosios armijos kariai gali lengvai palaužti vokiečius. Pastarieji ėmėsi plano užbėgti tam už akių. Taip atsirado šeštosios tankų kartos projektas.

Jis buvo kurtas kautis giliai Rusijoje, todėl turėjo tuomet galingi atrodžiusius 100 mm priekius šarvus. Buvo ir garsioji 88 milimetrų patranką. Tuomet tai vienas galingiausių tanke sumontuotų ginklų. Prieš aviaciją originaliai sukurta patranka turėjo didelį pramušimą, nes sviedinys išlėkdavo itin dideliu greičiu. Tas pats su taiklumu. Patranka norėdama numušti lėktuvus turėjo gebėti pasiekti taikinį net už kelių kilometrų. Įmontuota tanke savo pranašumų neprarado.

Tokį monstrą, kurtą komunistų tankų armijų naikinimui, 1943 metų pradžioje Afrikoje sutiko britai. Slapta atgabenti pirmieji tankų prototipai buvo išbandomi Afrikos smėlynų mūšiuose. Nenuostabu, kad po pirmųjų susitikimų, vos pajutę drebančią žemę, vėliau britai imdavo vos ne paniškai bėgti. Jų turimi nepatikimieji čerčiliai (Churchill IV) negalėjo nei patys atlaikyti tigrų paleistų šūvių nei juo labiau pramušti jų patikimų šarvų.

Vis tik 1943 metų balandžio 20-osios naktį Tunise įvyko mažas stebuklas. Britų tanko šūvis pataikė ten kur tik fortūnos šypsnis gali nuvesti. Sviedinys nulėkė į tarpą tarp bokštelio ir pagrindinių šarvų. Žalos ar grėsmės įgulai nesukėlė, bet to užteko sunaikinti bokštelio valdymui. Išsigandę naciai nutarė sprukti iš dar galinčio važiuoti tanko. Palikdami jį nesėkmingai bandė bent kažkiek žalos padaryti detonuodami sprogmenis.

Taip praktiškai sveikas prototipinis egzempliorius pakliuvo į britų rankas. Dar iki to laiko kai prie jo vairo savo rankas galėjo pridėti elitiniai vermachto tankistai. Ar iki tol kol jų gretos mūšio lauke pagausėjo. Tiesa tigrų niekada nebuvo tiek, kiek apie juos sklisdavo legendų. Toli gražu ne kiekvienas su naciais besikovęs karys galėjo pamatyti šį tanką kažkur tolumoje. Bet sąjungininkai slapta galėjo testuoti koks tai tankas ir ko reikia norint sukurti priešnuodžių šiai galingai kovos mašinai.

 

Pasauliui tankas tapo prieinamu nuo 1951 metų, bet prireikė dar pusės amžiaus, kol jo metalinė širdis buvo atgaivinta. O šiemet bus vos devintą kartą organizuojamas išskirtinis pasirodymas karinės technikos mylėtojams. Šį savaitgalį Didžiojoje Britanijoje minima devintoji „Tigro diena“.

Kodėl unikalusis eksponatas vadinamas „131“? Viskas labai paprasta, toks buvo jo borto numeris, kai jį pavyko užgrobti. Prilipęs pavadinimas pateko į istoriją net kai vėliau buvo sužinota apie jį kur kas daugiau. Ir kol jis dar važiuoja, reikia paskubėti pasimėgauti vieninteliu originaliu pilnai išlikusiu legendiniu tanku.

Parengė Arnas Mulokas

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
Autoriai: Arnas Mulokas
(53)
(1)
(52)

Komentarai (15)