Kitoks Albertas Einšteinas - apie šias jo savybes iki šiol niekas nekalbėjo  (6)

Naujai paskelbti garsiojo fiziko Alberto Einsteino kelionių dienoraščiai atskleidžia jo rasistines ir ksenofobiškas pažiūras, skelbia BBC.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

A. Einsteinas 1922 metų spalį-1923 metų kovą dienoraščiuose detaliai aprašė savo patirtus įspūdžius iš kelionių į Aziją ir Artimuosius Rytus. Čia jis reiškia neigiamus, radikalius apibendrinimus, pavyzdžiui, kad kinai yra „darbštūs, purvini ir buki žmonės“. Esą „apgailėtina, jei šie kinai išstumtų visas kitas rases“.

Savo atvykimą į Egipto Port Saido miestą A. Einsteinas aprašo taip: „Visų atspalvių levantiečiai... lyg jie būtų išspjauti iš pragaro“. Apie Kolombą, šiandieninę Šri Lankos sostinę, jis teigė: „Jie gyvena siaubingame purve ir didžiuliame dvoke (...). Jie daro mažai, jiems reikia mažai“.

Pirmą kartą A. Einsteino dienoraščius surinko ir anglų kalba išleido „Princeton University Press“ leidykla. Fizikas praėjusio amžiaus trečiajame dešimtmetyje iš Ispanijos keliavo į Artimuosius Rytus ir per Šri Lanką (tada Ceiloną) į Kiniją ir Japoniją.

1933-iasiais žydų fizikas nuo nacių pabėgo į JAV. A. Einsteinas išgarsėjo ne tik savo genialiais moksliniais darbais, bet ir savo kova už žmogaus teises.

Vėliau A. Einsteinas tapo pilietinių teisių gynėju JAV. Vienoje savo kalbų 1946-aisiais Lincolno universitete Pensilvanijoje jis rasizmą pavadino „baltųjų žmonių liga“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(13)
(5)
(8)

Komentarai (6)