Saudo Arabija sugalvojo naują būdą, kaip atkeršyti Katarui: paskelbė, kad nediduką Katarą pavers... sala  (2)

Saudo Arabijos žiniasklaida teigia, kad karalystė gali paversti Katarą — kaimyną ir varžovą — sala


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ilgiau nei metus Saudo Arabijos (SA) vadovaujamas blokas boikotuoja Katarą, kaltindamas šią Persijos įlankos valstybę terorizmo finansavimu ir ne vien tuo. Tačiau laikas eina, o Kataras demonstruoja stebėtiną atsparumą tokioms ekonominėms priemonėms.

Dabar SA santykius su Kataru nori pakeisti dramatiškiau. Jei tikėsime vietinių naujienų agentūrų pranešimais, SA planuoja išilgai sienos su Kataru iškasti daugiau nei 3 km ilgio kanalą — ir transformuoti šį nediduką emiratą iš pusiasalio į salą.

Tai ambicinga idėja, kuri paverstų vieną iš simbolinių Vidurinių Rytų padalinimų geografine tikrove. Tačiau dar neaišku, ar toks kanalas bus kasamas — ar tai tik 2,6 milijonus katariečių turinti suneraminti propaganda.

Remiantis Makkah laikraščio pranešimu, projekto įgyvendinimo konkurse pakviestos dalyvauti penkios tarptautinės kompanijos, galutinė registravimosi data – pirmadienis. Tada, pranešama, per 90 dienų valdžia paskelbs „Salwa Channel” statybos kontrakto laimėtoją; kanalo statyba turėtų būti įvykdyta per metus, laikraščiui teigė neįvardintas šaltinis.

Šio naujienos rodo, kad kanalo projektas juda į priekį. Prieš porą mėnesių internetinis laikraštis Sabq pranešė, kad kanalo išilgai sienos su Kataru planai tebelaukia SA valdžios patvirtinimo.

Informavimo priemonės teigimu, kanalas turėtų būti 198 metrų pločio ir maždaug 40 metrų gylio, kad juo galėtų praeiti laivai, o kadangi kanalas būtų iškastas už kilometro nuo sienos su Kataru, visas projektas būtų valdomas SA. Planuojama projekto kaina – 2,8 mlrd. rialų (~642 milijonai €).

Nepaisant pranešimų apie įsibėgėjantį projektą, SA valdžia viešai to nepatvirtino. SA ambasada Vašingtone ir Rijade įsikūręs Tarptautinės komunikacijos centras į komentarų prašymus neatsakė.

Ne viena valstybinė naujienų tarnyba apie kanalą parengė savo reportažus. Įtakingas SA politinis veikėjas Saud al-Qahtani, susijęs su kronpincu Mohammed bin Salman, šią savaitę irgi pasakojo apie kanalą Twitteryje. Tas pats patarėjas balandį paneigė prielaidą, kad kanalas pažeistų tarptautinę teisę, sakydamas, kad svarbu tik Saudo Arabijos suverenitetas šios teritorijos atžvilgiu.

Tačiau keletas analitikų abejoja, kad toks kanalas kada nors bus iškastas. Ali Shihabi, Vašingtone įsikūrusio Arabijos fondo įkūrėjas, sakė, kad pranešimai apie Salwa Channel tikriausiai tėra psichologinio karo priemonė. Net jei kanalas būtų pastatytas, jo prasmė nebūtų didelė, sakė jis. „Iškasus kanalą, nauda būtų Katarui, nes būtų sukurtas „gynybinis griovys“, saugantis dabar sausumoje esančią ir SA puikiausiai prieinamą sieną,” paaiškino Shihabi.

Brookings instituto žvalgybos projekto direktorius ir neseniai pasirodžiusios knygos Kings and Presidents autorius Bruce'as Riedelis irgi mano, kad pranešimo tikslas buvo psichologiškai paveikti Kataro piliečius. Taktika „nepavyko“, pridūrė jis.

Vienintelė Kataro sausumos siena yra su Saudo Arabija ir ji užverta nuo pernai birželio. Balandį vietinė žiniasklaida pranešė, kad SA sienos apsauga perėmė Salwa perėjos – vienintelio sausumos ryšio su Arabijos pusiasaliu – kontrolę. Tačiau jūros ir oro ryšius su išoriniu pasauliu Kataras išlaikė ir didžiąja dalimi atsispyrė SA, JAE ir kitų finansiniam spaudimui.

Nepaisant akivaizdžių geopolitinių implikacijų, Makkah šią savaitę pranešė, kad kanalas – „turizmo atgaivinimo” dalis, padarant SA pajūrį tinkamą jūriniam pasiplaukiojimams ir pajūrio poilsiaviečių statymui. Visgi, kituose pranešimuose užsimenama apie planus tarp kanalo ir Kataro sienos įsteigti SA karines bazes ir branduolinių atliekų saugyklą.

Andreas Kriegas, Londono karališkojo koledžo gynybos studijų profesorius, Twitteryje rašė, kad kanalo kasimo idėją anksčiau buvo iškėlęs pats Kataras, bet atmetė ją dėl didelių kaštų. Apibūdindamas Saudo Arabiją kaip „susiduriančią su finansiniais sunkumais,” Kriegas nusistebėjo, kad ši šalis norėtų „išleisti tokius pinigus PR kampanijai.”



Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(16)
(3)
(13)

Komentarai (2)