5 mitai apie išgyvenimą gamtoje, kuriais tikėti pavojinga - tikriausiai nepravers, bet gali ir išgelbėti  (4)

Būdami vaikais dažnai žiūrėjome dokumentiką apie gamtą. Joje dažnai sukosi vaizdai apie pavojingiausius pasaulio gyvūnus ir vietas. Stengėmės įsidėmėti patarimus, kaip išsigelbėti patekus į ryklio nasrus ar užpuolus lokiui, nes kažkodėl tai atrodė kaip reali tikimybė. Visgi, daugybė tų patarimų pasirodė esantys mitai - štai 5 iš jų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

1. Kai puola lokys - apsimeskite, kad esate negyvas

Ar esate girdėję šį mitą? Iš tiesų, viskas priklauso nuo gyvūno rūšies ir priežasties, kodėl jis jus puola. Pavyzdžiui, baltosios meškos žmones puola dažniau nei jums norėtųsi žinoti ir dažnai tai daro medžiodamos. Jei apsimesite negyvu, būsite sudraskytas. Juodosios meškos drasko ir jau nebegyvas savo aukas. Štai rudieji lokiai yra kiek kitokie. Jie puola dviem atvejais - kai jaučia pavojų ir kai patys yra agresyvūs. Jei lokys urzgia, bet nesiartina, tikėtina, kad jis mano, kad jūs esate pavojingas. Tuomet geriau lėtai trauktis. Jei lokys visgi pribėga ir suduoda letena, tuomet galite pabandyti apsimesti negyvu - atsigulti veidu žemyn ir užsidengti rankomis kaklą. Tačiau jei lokys jus puola agresyviai, teks su juo kovoti kumščiais, pagaliais ir spyriais. Pasistenkite atrodyti didesnis nei esate ir rėkti visa gerkle. Dar geriau - neikite ten, kur žmones puola lokiai.

2. Įkandus gyvatei nuodus reikia iščiulpti

Ir kas dabar pasakys, kas pirmas sugalvojo šitą nesąmonę, ir kodėl mes visi ja tikėjome? Nuodų iščiulpti neįmanoma - jie iškart pasklinda kraujyje. Taip pat nuodų jums burnoje irgi nereikia. Geriau jau pasistenkite kiek įmanoma labiau nuraminti žmogų ir įkandimo vietą laikyti žemiau širdies. Ir kuo skubiau vykti į ligoninę. Tik, jei įmanoma, įsidėmėkite ir kaip atrodė gyvatė - tai svarbu skiriant priešnuodžius.

3. Prisiartinusiam rykliui reikia trenkti į nosį

Ir kaip vandenyje galima kam nors trenkti? Neįmanoma. Jei ryklys visi prisiartins, kabinkitės į jo akis ir žiaunas nagais ir draskykite iš paskutiniųjų. Taip išsigelbėjo ne vienas žmogus - žiaunos yra ypač jautrios, rykliai dažnai paleidžia auką, jei pajaučia skausmą žiaunose.

4. Jei pasiklydote, valgykite tai, ką valgo gyvūnai

Tikriausiai nepažįstate visų nuodingų grybų ir uogų, todėl pasiklydus laukinėje gamtoje gali būti sunku susirasti saugaus maisto. Kartais internete pasirodo patarimas, kad reikia valgyti tai, ką valgo gyvūnai. Tačiau realybėje šis patarimas neveikia - voverės ir paukščiai dažnai minta augmenija, kuri žmonėms yra nuodinga.

5. Kaktusai - vandens šaltinis

Kai kurios kaktusų rūšys ir tiesų yra tinkamos maistui. Tačiau tikimybė, kad jūs pasiklydęs kažkur dykumoje tokį kaktusą surasite, yra visai menka. Blogiausia tai, kad atsigėrę netinkamo kaktuso skysčių imsite vemti, taip prarasdami reikalingus skysčius. Geriau jau pirmiausia pasirūpinkite, kad be reikalo negaruotumėte patys - ieškokite šešėlio, kokios nors žemos vietos, kur oras bus vėsesnis ir drėgnesnis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(25)
(3)
(22)

Komentarai (4)