Paskelbtas totalus karas plastikiniams šiaudeliams - apie pasikeitimus skelbia Starbucks, Hyatt ir net McDonalds, bet kodėl ekologai tik ironiškai šypsosi?  (5)

Nauja madinga kampanija profesionaliems ekologams kelia klausimus


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasaulis rado naują aplinkos priešą – plastikinius gėrimų šiaudelius. Jie uždraudžiami kai kuriuose JAV miestuose, o liepos 9 dieną apie perėjimą prie ekologiškesnio skysčių įtraukimo būdo paskelbė Starbucks. Tačiau daugelis pagrįstai nurodo, kad, palyginus su daugeliu kitų žmogaus veiklos produktų, šie paprasti įtaisai gamtai daro labai mažą žalą.

Starbucks planuoja pamažu, iki 2020-ųjų metų, visose savo pasaulinio tinklo kavinėse atsisakyti plastikinių šiaudelių. Kompanija jau sukūrė dangtelį (irgi plastikinį) savo šaltiems gėrimams, kuriam nereikia šiaudelio. Jie primena vaikiškus neišsiliejančius puodelius. Kai kurie gėrimai bus pardavinėjami su popieriniais šiaudeliais.

Hyatt viešbučių tinklas irgi paskelbė, kad plastikinius šiaudelius klientams pateiks, tik jeigu jie to paprašys. McDonalds kavinės Didžiojoje Britanijoje ir Airijoje pereis prie popierinių šiaudelių nuo rugsėjo.

Plastikinius šiaudelius naudoti visiškai uždrausta keliuose JAV miestuose – Oklende ir Malibu Kalifornijos valstijoje; Sietle, Vašingtono valstijoje. Vietiniams restoranams, viešbučiams ir parduotuvėms rekomenduojama pakeisti savo plastikinius šiaudelius pagamintais iš ekologiškų ir bioskaidžių medžiagų, pavyzdžiui, popieriaus ar bambuko.

O kaip visa kita?

Atsisakyti plastikinių šiaudelių ekologai masiškai pradėjo raginti po 2015 metais pasirodžiusio virusinio video. Jame jūrų biologai iš vėžlio nosies ištraukė įstrigusį plastikinį šiaudelį. Po video, iki 2018 metų peržiūrėto daugiau nei 30 milijonų kartų, kilo kampanijos „Ne šiaudeliams“ ir #stopsucking.

Mūšis su šiaudeliais priekinėse ekologinės kovos linijose pakeitė ilgą kampaniją prieš plastikinius maišelius: ir tai ir tai simbolizuoja vienkartinį plastiką, kurio lengva atsisakyti kasdieniame gyvenime. „Greenpeace“ duomenimis, apie 40% plastiko pasauliniame vandenyne ⁠– vienkartiniai daiktai, visgi tikslių duomenų apie okeanų taršą plastikiniais šiaudeliais nėra.

Kritikai primena, kad Starbucks neatsisakė aplinkai kur kas kenksmingesnių vienkartinių plastikinių stiklinių ir dangtelių, o nutarė atsipirkti, atsisakydami šiaudelių, kurių žala gamtai nėra tokia didelė.

O kaip automobilių su vidaus degimo varikliais ir poliesterio drabužių atsisakymu, klausiaQuartz. Šiaurės Karolinos universiteto jūrų biologas Johnas Bruno pareiškė, kad kol medijos ir visuomenė susitelkusi į tokius smulkius dalykus, kaip šiaudeliai, jie gali pražiopsoti svarbesnes problemas.

Žurnalistas Davidas M. Perry'is Pacific Standard straipsnelyje iškalbingu pavadinimu „Šiaudelių uždraudimas vandenynų neišgelbės“ pareiškė, kad vien nedidelių veiksmų ir kiekvieno asmeninės atsakomybės nepakanka. Jo nuomone, plastiko gamintojus būtina įpareigoti mokėti už aplinkai daromą žalą.

Kai kas nuo šiaudelių atsisakymo netgi nukentėjo. Jie reikalingi neįgaliesiems, vaikams ir pagyvenusiems žmonėms. Be šiaudelių šalti gėrimai restoranuose jiems taps neprieinami.

Paplekšnojimas per petį

„Plekšnojame sau per petį už sąžinę raminančius sprendimus, užuot ėmęsi realiai aplinką keičiančių veiksmų“, – žurnalistę Alden Wicker cituoja Quartz.

Plastikinių šiaudelių atsisakymas gali būti vienas iš tokių žingsnių, kurių tikslas – nuraminti save. „Manau, žmonės taip stengiasi įtikinti save, kad jie bent kažkaip gali paveikti plastiko vandenyne problemą“, – sakė Kara Lavender Law, Jūrų švietimo asociacijos profesorė ir tyrėja.

Antra vertus, psichologas Robertas Giffordas teigia, kad žmonėms paprasčiau pradėti keisti savo elgesį nuo nežymių elementų, tarkime, šiaudelių. Gali būti, tai – tiesiog rimtesnės ir reikšmingesnės tendencijos pradžia.



republic.ru

(9)
(1)
(8)

Komentarai (5)