Ar tiesa, kad žmogus su akiniais dažnai būna protingas? Mokslininkų atsakymas stebina  ()

Visuomenėje vyrauja stereotipas, kad akinius nešiojantys asmenys yra moksliukai. Tačiau tai nėra tik įsitikinimas, Edinburgo universiteto mokslininkai nustatė, kad protingi žmonės net 30 proc. dažniau turi genus, susijusius su prastu regėjimu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Nature Communications“ žurnale paskelbto tyrimo rezultatai rodo, kad dėl prasto regėjimo akinius nešiojantys asmenys gali turėti aukštesnį intelekto lygį. Bandyme, kuris iki šiol buvo didžiausias, Edinburgo universiteto tyrėjai išnagrinėjo daugiau kaip 300 tūkst. žmonių, kurių amžius buvo nuo 16 m. iki 102 m., kognityvinius ir genetinius duomenis. Juos surinko Jungtinės Karalystės „Biobank“, „Charge“ bei „Cogent“ konsorciumai.

Jų atlikta analizė nustatė labai svarbų genetinį sutapimą tarp bendros pažinimo funkcijos, reakcijos laiko ir daugybės sveikatos kintamųjų, tokių kaip regėjimas, hipertenzija ir ilgaamžiškumas. Tai reiškia, kad žmonės, kurie yra protingesni, beveik 30 proc. dažniau turi genus, dėl kurių privalo nešioti akinius, rašoma naujienų portale theguardian.com. Nepaisant to, kad protingumas turi sąryšį su prastu regėjimu, tai yra siejama ir su didžiule teigiama nauda sveikatai.

Tačiau tyrėjai atrado neigiamą ryšį tarp pažinimo funkcijos ir kelių sveikatos problemų, tokių kaip angina, plaučių vėžys ir depresija. Žinoma, svarbu nepamiršti, kad visa tai nėra visiškai tiksliai patvirtinta, mat tam reikia daugiau tyrimų. Be to, tai, kas nustato intelekto lygį yra subjektyvu ir labai sunku, jei neįmanoma, jį išmatuoti.

Negalvojant apie genetiką, yra begalė empirinių įrodymų, kad jei nešiojate akinius, nesvarbu reikalauja to jūsų regėjimas ar ne, žmonėms vis vien susidaro įspūdis, kad esate protingesni, patikimesni, darbštesni ir sąžiningesni. Dėl šios priežasties kai kurie advokatai netgi prašo klientų, kad teismo posėdyje užsidėtų akinius.

„Akiniai sušvelnina griežtą išvaizdą, todėl klientai neatrodo neva galintys įvykdyti nusikaltimą. Aš jau išbandžiau: daugelyje teismo posėdžių, kurių metu mano klientai buvo užsidėję akinius, buvo išteisinti“, – paaiškino advokatas Harvey Slovis. Tvirtinama, kad akiniai tapo aukšto intelekto simboliu. Deja, dabar dažnai net ir gerai matantys žmonės nešioja akinius tik kaip aksesuarą, kad atrodytų madingi, daugiau išmanantys arba kieti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(8)
(6)
(2)

Komentarai ()