Ar žinojote, jog pomidorai yra tikras supermaistas: padeda net nuo vėžio ir širdies ligų  ()

Pomidorai yra tikras supermaistas, kuriame gausu maistinių medžiagų, turinčių teigiamą poveikį visoms mūsų organizmo sistemoms. Šios medžiagos leidžia mums džiaugtis sveika oda, palaikyti tinkamą svorį ir turėti sveiką širdį, skelbia „Medical News Today“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pomidorai dabar yra ketvirta populiariausia prekybos centruose parduodama šviežia daržovė po bulvių, salotų ir svogūnų. Šiame straipsnyje aptarsime pomidorų naudą sveikatai, jų maistinę vertę ir būdus, kaip galima įtraukti pomidorus į savo mitybą. Taip pat pakalbėsime ir apie riziką, susijusią su pomidorų vartojimu.

Faktai apie pomidorus:

Pomidorai gali padėti apsisaugoti nuo vėžio, palaikyti sveiką kraujospūdį ir sumažinti cukraus kiekį kraujyje diabetu sergantiems žmonėms.

Pomidoruose gausu karotinoidų, tokių kaip liuteinas ir likopenas. Šios medžiagos padeda apsaugoti akis nuo šviesos sukeliamos pažaidos.

Vartokite daugiau pomidorų dėdami jų į įvairius suktinukus, sumuštinius, padažus ar pagardus. Juos galima vartoti žalius ir termiškai apdorotus.

Taip pat svarbu žinoti, kad pomidorai patenka į dešimtuką vaisių ir daržovių, ant kurių lieka daugiausia pesticidų likučių. Dėl šios priežasties itin svarbu prieš vartojant pomidorus kruopščiai nuplauti.

Nauda

Pomidorai yra labai maistinga daržovė. Ne kartą kalbėta, kad valgyti įvairių vaisių ir daržovių yra būtina, ir pomidorai nėra išimtis. Didinant augalinės kilmės produktų kiekį savo mityboje, mažėja rizika susirgti širdies ligomis, diabetu ir vėžiu.

Pomidorų būna įvairių rūšių ir dydžių, juos taip pat galima įvairiai paruošti. Šiek tiek skiriasi ir skirtingų pomidorų rūšių poveikis organizmui. Pavyzdžiui, vyšniniuose pomidoruose, lyginant su įprastais pomidorais, yra daugiau beta karoteno.

Gausus vaisių ir daržovių vartojimas yra siejamas su sveika oda ir plaukais, didesniu energijos kiekiu ir mažesniu svoriu. Padidinus vaisių ir daržovių suvartojimą, smarkiai sumažėja ir nutukimo ir bendro mirtingumo rizika.

1) Vėžys

Pomidorai yra puikus vitamino C ir kitų antioksidantų šaltinis. Dėl šių maistinių medžiagų pomidorai padeda kovoti su laisvųjų radikalų formavimųsi. O kaip žinoma, laisvieji radikalai sukelia vėžį. Neseniai atliktas mokslinis tyrimas, aprašytas žurnale „Molecular Cancer Research“, parodė, kad didelis suvartojamo beta karoteno kiekis užkerta kelia auglių susiformavimui prostatoje.

Pomidoruose taip pat yra likopeno. Likopenas yra polifenolis, kuris taip pat yra siejamas su prostatos vėžio prevencija. Ši medžiaga suteikia pomidorams išskirtinę raudoną spalvą.

Japonijoje atliktas tyrimas taip pat parodė, kad beta karoteno vartojimas gali sumažinti storosios žarnos vėžio riziką. O ląsteliena, kurios gaunama gausiai valgant vaisių ir daržovių, padeda sumažinti kolorektalinio vėžio riziką.

Beta karotenas taip pat vaidina svarbų vaidmenį užkertant kelią prostatos vėžiui.

Mokslininkai mano, kad reikia atlikti daugiau tyrimų ir įvertinti likopeno ir beta karoteno galimybes užkirsti kelią vėžiui ar jį gydyti.

2) Kraujospūdis

Mažas natrio (druskos) suvartojimas padeda palaikyti sveiką kraujo spaudimą. Dar labai svarbu vartoti pakankamai kalio, kuris turi didelį poveikį kraujagyslėms. Pavyzdžiui, statistika rodo, kad tik mažiau nei 2 proc. amerikiečių per dieną suvartoja rekomenduojamą kiekį kalio. Didelis kalio ir mažas natrio kiekio suvartojimas taip pat siejami su 20 proc. mažesne ankstyvos mirties rizika.

3) Sveika širdis

Pomidoruose esanti ląsteliena, kalis, vitaminas C ir cholinas – visi jie padeda palaikyti sveiką širdį. Padidinti kalio ir sumažinti natrio kiekį yra bene pagrindinis pokytis, kuris padės kiekvienam žmogui sumažinti širdies ir kraujagyslių sistemos ligų riziką.

Pomidoruose taip pat yra gausu folio rūgšties, kuri padeda subalansuoti homocisteino lygį. Homocisteinas yra aminorūgštis, susiformuojanti baltymų skaidymo metu. Ji didina širdies smūgio ir insulto riziką. Vartojant folio rūgšties ir kontroliuojant homocisteino lygį sumažėja širdies ligų rizika.

Gausesnis kalio vartojimas ne tik sumažina širdies ir kraujagyslių sistemos ligų riziką, bet ir apsaugo raumenis nuo nykimo, palaiko kaulų tankį ir mažina akmenų inkstuose susidarymo riziką.

4) Diabetas

Moksliniai tyrimai rodo, kad pirmojo tipo diabetu sergantiems žmonėms, vartojantiems pakankamai ląstelienos turinčių produktų, sumažėja cukraus kiekis kraujyje. O segantiems antrojo tipo diabetu gali pagerėti cukraus, lipidų ir insulino rodikliai. Viename puodelyje vyšninių pomidorų yra maždaug 2 gramai ląstelienos.

Amerikos sergančiųjų diabetu asociacija rekomenduoja moterims per dieną suvartoti maždaug 25 gramus ląstelienos, o vyrams – 38 gramus.

5) Vidurių užkietėjimas

Produktų, kuriuose yra daug vandens ir ląstelienos, kaip pomidorai, vartojimas padeda palaikyti gerą žarnyno veiklą ir užkerta kelią vidurių užkietėjimui. Pomidorai dažnai vadinami vidurius laisvinančiu vaisiumi, tačiau reikia daugiau mokslinių tyrimų šiai pomidoro savybei oficialiai patvirtinti.

6) Akių sveikata

Pomidorai yra puikus likopeno, liuteino ir beta karoteno šaltinis. Šie galingi antioksidantai apsaugo akis nuo šviesos sukeltos pažaidos, kataraktos formavimosi ir amžinės geltonosios dėmės degeneracijos.

Neseniai nustatyta, kad žmonėms, kurie vartoja daug maisto produktų, kurių sudėtyje yra liuteino ir zeaksentino (abiejų šių medžiagų yra pomidoruose), yra 35 proc. mažesnė tikimybė išsivystyti amžinei geltonosios dėmės degeneracijai.

7) Oda

Kolagenas yra labai svarbi odos, plaukų, nagų ir jungiamojo audinio dalis. Kolageno gamyba organizme itin priklauso nuo vitamino C. Vitamino C trūkumas gali sukelti skorbutą. Kadangi vitaminas C yra galingas antioksidantas, mažas jo suvartojimas yra siejamas su padidėjusia pažaida nuo saulės spindulių, oro taršos ir rūkymo.

Visa tai gali paskatinti odos raukšlėjimąsi, suglebimą, pigmentinių dėmių formavimąsi ir kitą neigiamą poveikį odai.

8) Nėštumas

Pakankamas folio rūgšties suvartojimas nėštumo metu yra labai svarbus apsaugant vaisių nuo apsigimimų. Galima vartoti folio rūgšties papildų, tačiau šios medžiagos galima gauti ir paprasčiausiai pakoregavus mitybą.

Nors besilaukiančioms moterims rekomenduojama papildomai vartoto folio rūgšties papildų, pomidorai taip pat yra geras natūralus šio vitamino šaltinis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(6)
(0)
(6)

Komentarai ()