Smegenų užšalimas - kodėl valgydami ledus kartais pajuntame stingdantį galvos skausmą?  ()

uleisti liežuvį į didžiulę porciją ledų nėra nieko gėdinga – jei tik esate pasirengę tikėtinai pasekmei: vadinamam smegenų šalčiui.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai siaubingai nemalonus jausmas, bet veikiausiai pernelyg daug negalvosite, kas priverčia „sušalti“ jūsų smegenis, kai būsite susigriebę už galvos ir bandysite pajudinti savo žandikaulį. Tačiau galbūt jums vertėtų žinoti, kas tai per reiškinys ir kaip (bent truputį) pasijusti geriau, rašo womenshealthmag.com.

Taigi, kas yra smegenų šaltis (angl. brain freeze) ir kas jį sukelia?

Iš tikrųjų tas jausmas, tarsi šalti ir miniatiūriniai peiliai smigtų į jūsų smegenis, turi mokslinį pavadinimą: tai sparninio gomurio mazgo neuralgija (angl. sphenopalatine ganglioneuralgia). Tačiau vadinkime tai tiesiog smegenų šalčiu.

Pagal savo pobūdį smegenų šaltis iš tikrųjų yra vienas iš galvos skausmo tipų, sako neurologas Cliffordas Segilis iš Šv. Jono sveikatos centro Kalifornijos Santa Monikos mieste.

Kai greitai geriate ar valgote kažką tikrai šalto, jūsų gomuryje ir galinėje gerklės dalyje itin staigiai pakinta temperatūra, priverčianti kraujagysles susitraukti ar užsiverti.

Šios susitraukusios kraujagyslės padaro poveikį priekinei smegenų arterijai – svarbiai kraujagyslei, kuria deguonies prisotintas kraujas pasiekia kaktinę jūsų smegenų skiltį, aiškino C. Segilis. Iš esmės smegenims tai nepatinka, todėl skausmo receptoriai, esantys smegenų dangaluose (viršutiniame smegenų sluoksnyje), greitai išsiplečia ir susitraukia. Tai suaktyvina trišakį nervą, kuris, anot Nacionalinių sveikatos institutų, smegenims siunčia pojūčius iš veido ir burnos ertmės. Tuomet smegenys šiuos pojūčius apdoroja kaip skausmą, teigė C. Segilis.

Štai kokį procesą gali sukelti vos vienas ledų lyžtelėjimas. Gal galima išvengti smegenų šalčio, ar bent jau padaryti, kad jis greičiau praeitų?

Taip, bet veiksmų planas yra gana akivaizdus: tiesiog nevalgykite ledinio maisto taip greitai.

Ką daryti, kad smegenų šaltis greičiau praeitų?

Beveik nieko, nes šio tipo neuralgija gana greitai (per kelias sekundes) praeina pati savaime. Jei skausmas tikrai stiprus, pamėginkite prispausti liuežuvį prie gomurio viršaus arba kuo greičiau išgerkite kambario temperatūros gėrimo, kad stabilizuotumėt temperatūrą burnoje, pažymi C. Segilis.

Sušildyti burną padeda ir kvėpavimas pro nosį, priduria jis. Laimė, smegenų šaltis nėra pavojingas – tai tiesiog laikinai žudantis jausmas, kol jūs mėgaujatės ledais.

Taigi būkite atsargūs.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(5)
(1)
(4)

Komentarai ()