Iš kur vandenynuose atsiranda kalnai plastiko? Naujas tyrimas rodo, kad 90 procentų pasaulio plastiko atliekų suneša vos 10 upių - skelbiamas jų sąrašas (Video)  (10)

Kiekvieną minutę pasaulyje į jūras ir vandenynus yra išpilama po pilną sunkvežimį plastiko. Jeigu ir toliau taip darysime, mokslininkų skaičiavimais, 2050 metais pasaulio jūrose ir vandenynuose plastiko bus daugiau nei žuvų. Iš kur atsiranda visas šis plastikas? Naujas tyrimas rodo, kad vos 10 upių sistemų į jūras ir vandenynus atplukdo 90 procentų pasaulio plastiko atliekų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Upės yra mūsų planetos arterijos. Nuo mažyčių upeliukų iki nerangių milžiniškų upių – upės yra sąsaja tarp atmosferos, žemės ir vandenynų. Nuo neatmenamų laikų žmonės kūrėsi šalia upių, naudodamiesi gėlo vandens, derlingos žemės, žuvies gausos bei transporto galimybių privalumais. Ir, žinoma, upės yra puiki vieta, kur galima atsikratyti visomis atliekomis.

Christiana Schmidt iš Helmholtz aplinkosaugos tyrimų centro bei jos kolegos tyrinėjo, kiek plastiko gabena įvairios upės visame pasaulyje, taip pat, kiek atliekų yra randama aplink upes. Jie sako, kad didelės upių sistemos yra tarsi greitkeliai, gabenantys atliekas į vandenynus.

Jų tyrimas, kuris buvo paskelbtas žurnale „Environmental Science and Technology“ parodė, kad 10 pasaulio upių sistemų, esančių itin tankiai apgyvendintuose regionuose, kur šiukšlinimas yra įprastas reiškinys, į vandenynus suneša 90 procentų atliekų.

Dvi upės yra Afrikoje (Nilas ir Nigeris), o likusios 8 yra Azijoje (Gangas, Indas, Huanghė, Jangdzė, Haihė, Perlų, Mekongas ir Amūras). C.Schmidt sako, kad regionų aplink upes išvalymas jau būtų didelis pasiekimas. Taip pat mokslininkai nori išanalizuoti greitį, kuriuo šiukšlės pasiekia vandenynus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(36)
(2)
(34)

Komentarai (10)