Kaip dažnai reikėtų skalbti patalynę? Jei pažiūrėtume pro mikroskopą, bijotumėte į lovą atsigulti  (3)

Pasak mikrobiologo Philipo Tierno, mes praleidžiame daugiau nei vieną trečdalį viso savo gyvenimo lovoje. Tačiau ši vieta gali greitai pavirsti botanikos sodu, kur knibžda bakterijos ir grybeliai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jei užsibūsime lovoje per ilgai, patalynėje esantis mikroskopinis gyvenimas gali net susargdinti mus. Norint užkirsti tam kelią, patalynę reikia skalbti bent kartą per savaitę, praneša iflscience.com.

Tai pagrindžia ir atliktas tyrimas, kurio rezultatai paskelbti „Journal of Allergy and Clinical Immunology“ žurnale.

Ištyrę tūkstančius amerikiečių namų, mokslininkai nustatė, kad daugiau nei 90 proc. jų turi bent tris alergenus. Šie alergenai randami tose vietose, kur dažniausiai būna jūsų nosis ir burna. Jie gali sukelti čiaudulį ir nosies šnirpštimą, nesvarbu jūs esate alergiškas ar ne.

„Net jei neturite alergijos, jums gali pasireikšti alerginė reakcija“, – sakė P. Tierno.

Kita priežastis, dėl kurios daugelis mikrobų slypi mūsų lovose yra ta, kad mes gulėdami jose palaikome jiems šilumą ir drėgmę, sukuriame puikią terpę jų klestėjimui. Natūraliai per metus žmogus miegodamas išprakaituoja beveik 100 litrų skysčių, o vien pagalvėse gali apsigyventi net 16 grybelių rūšių.

Be grybelių ir bakterijų, atsirandančių iš žmogaus prakaito bei gleivių, lovose atsiduria ir svetimų mikrobų nuo gyvūnų plaukų, žiedadulkių, dirvožemio, dulkių erkučių ir išmatų. Visa šita bjaurastis gali lovoje tarp patalynės susirinkti per savaitę. Todėl specialistai rekomenduoja kartą per savaitę pasikeisti ir išsiskalbti patalynę.

„Jei netyčia paliestumėte gatvėje šuns išmatas, norėtumėte nieko nelaukus nusiplauti rankas. Taip pat galvokite ir apie patalynę. Jei pamatytumėte pro mikroskopą, kas ten knibžda, pasvarstytumėte, ar tikrai norite ten miegoti“, – tvirtino mikrobiologas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(6)
(4)
(2)

Komentarai (3)