Mokslininkai teigia, kad ypatingai alergiškus žemės riešutus vaikai turėtų valgyti nuo pat mažumės. Kodėl?  ()

Alergija žemės riešutams sukelia daugiau mirčių dėl anafilaksijos bei kvėpavimo takų susiaurėjimo nei alergija kitiems maisto produktams, rašo Nytimes.com. Be to, šios alergijos vaikai dažniausiai neišauga, todėl žemės riešutų turi vengti visą likusį savo gyvenimą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vis tik yra būdų, kaip to išvengti, teigia Amerikos alergijos, astmos ir imunologijos koledžo pirmininkas dr. Matthew Greenhawtas. Pasirodo, yra tam tikras laiko tarpas, kai organizmas yra labiau linkęs priimti naują maisto produktą, nei į jį reaguoti. Tai gali žymiai sumažinti alergijos atsiradimą vėlesniame amžiuje.

Anksčiau buvo rekomenduojama neduoti vaikams žemės riešutų, iki kol jie sulauks 3 metų, dėl didelės alergijos rizikos, tačiau vaikų, alergiškų šiam produktui, skaičius vis augo.

2008 m. atlikto tyrimo metu buvo lyginami žydų ir britų vaikai. Pastarieji turėjo 10 kartų didesnę tikimybę būti alergiški žemės riešutams nei žydų vaikai. Paaiškėjo, kad žydų vaikai jau nuo kūdikystės valgo maistą, kuriame yra žemės riešutų.

Tyrimą atlikęs dr. Gideonas Lackas kartu su kolegomis nusprendė patikrinti šią hipotezę ir atliko didelio masto klinikinį tyrimą Anglijoje. Tyrėjai atrinko šimtus 4–11 mėnesių amžiaus kūdikių, turinčių didesnę alergijos žemės riešutams riziką dėl kūdikystėje pasireiškusios egzemos arba alergijos kiaušiniams. Atlikę odos dūrio mėginius ir atmetę vaikus, kurie jau yra alergiški žemės riešutams, likusius kūdikius tyrėjai atsitiktine tvarka suskirstė į dvi grupes. Vieni reguliariai buvo maitinami žemės riešutais, o kiti jų negavo visai.

Kai tiriamiesiems suėjo 5 metai, vos 1,9 proc. žemės riešutų gavusių vaikų tapo jiems alergiški, o kitoje grupėje tokių vaikų buvo net 13,7 proc.

Vaikai, kurie tyrimo pradžioje buvo atrinkti kaip jau turintys padidėjusį jautrumą žemės riešutams, taip pat buvo suskirstyti į dvi tokias pačias grupes. Gavę žemės riešutų sulaukę 5 metų, vos 10 proc. jų tapo alergiški. O tarp vaikų, kurie žemės riešutų negavo, šis skaičius siekė net 35 proc.

Pagal naujausias rekomendacijas, kūdikiai, kuriems nėra pasireiškusi egzema ar alergija kiaušiniams, maistą, kuriame yra žemės riešutų, gali pradėti valgyti sulaukę 6 mėnesių amžiaus. Turintys stiprią egzemą ar alergiški kiaušiniams tokį maistą turėtų pradėti vartoti nuo 4–6 mėnesių amžiaus, kai pradedama valgyti kietą maistą.

Žinoma, apie tai būtina pasitarti su vaiką prižiūrinčiu gydytoju ir atlikti reikiamus alergijos testus.

Kūdikiui galite paruošti riešutų sviesto, sumaišyto su vandeniu. Žemės riešutų tyrės pavidalu vaikas turėtų gauti tris kartus per savaitę. Tai gali sumažinti alergijos riziką, net jei vaiko organizmo jautrumas žemės riešutams yra padidėjęs.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(10)
(0)
(10)

Komentarai ()