Atskleista ilgaamžiškumo paslaptis: tai valgant gyvenimas pailgėja net 2 metais  ()

Kartais atrodo, kad paroje tiesiog per mažai valandų visiems degantiems darbams atlikti ir užduotims įvykdyti. Užuot bandę bet kokia kaina prailginti dieną, pagalvokite, ar nebūtų veiksmingiau tiesiog prailginti gyvenimą pora metų, skelbia „The Daily Mail“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Norite tikėkite, norite – ne, bet mažiausiai du papildomus gyvenimo metus jums gali padovanoti sauja (arba apie 30 gramų) riešutų (jeigu tiek suvalgysite penkias ar daugiau dienų per savaitę).

Buvo atliktas ne vienas išsamus tyrimas šia tema, kol buvo patvirtinta, kad žmonės, reguliariai valgantys riešutus, gyvena ilgiau, be to, tokių žmonių mirties priežastimi rečiau tampa vėžys, širdies ir kvėpavimo takų ligos.

Kalbant apie moteris, vos dvi saujos riešutų per savaitę gali gyvenimą prailginti tiek pat tiek keturios valandos per savaitę, praleistos bėgiojant. Harvardo universiteto mokslininkai nustatė, kad moterys, turėjusios didesnę širdies ligų riziką, kurios penkis ar daugiau kartų per savaitę suvalgydavo po valgomąjį šaukštą riešutų sviesto, širdies smūgio riziką veiksmingai sumažino per pusę (lyginant su tomis, kurios per savaitę jį valgė vos kartą).

Jaunoms merginoms jie taip pat labai naudingi. Mokslininkai išsiaiškino, kad riešutai ar riešutų sviestas gali pastebimai sumažinti krūties vėžio riziką.

Ar reguliariai valgydami riešutus nepriaugsite svorio? Ekspertai pabrėžia, kad iki šiol atlikta apie 20 klinikinių tyrimų, kurių metų buvo analizuojamas riešutų vartojimo ir svorio ryšys. Nė vieno iš jų metu nenustatyta, kad riešutai gali sukelti antsvorį.

Riešutus mėgstantieji – tie, kurie per dieną suvalgo saujelę ar dvi - arba priaugo mažiau svorio, nei buvo tikėtasi, arba jo nepriaugo, arba netgi keliais kilogramais palengvėjo. Pavyzdžiui, vieno tyrimo metu savanoriai, kurie tris mėnesius kiekvieną dieną suvalgydavo po 120 pistacijų, per tą laiką nepriaugo nė vieno papildomo gramo. Kodėl taip yra?

Viena teorija skelbia, kad riešutų ląstelių sienelės virškinimo trakto keliauja nesuvirškintos. Štai kur pradingsta apie 10 proc. kalorijų. Dar 70 proc. kalorijų pradanginimo paslaptis – faktas, kad riešutai, lyginant su tam tikrais kitais produktais, greičiau ir ilgesniam laikui suteikia sotumo jausmą.

O kaip dėl likusių 20 proc. kalorijų? Panašu, kad atsakymas susijęs su įstabia riešutų savybe – paspartinti medžiagų apykaitą. Kitaip tariant, kuo daugiau riešutų valgote, tuo daugiau riebalų sudeginate.

Mokslininkai išsiaiškino, kad per aštuonias valandas įprastai besimaitinantys žmonės sudegina apie 20 gramų riebalų. Į mitybos programą įtraukus graikinių riešutų, šis rodiklis pasiekė 31 gramą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(21)
(2)
(19)

Komentarai ()