Egipte aptiktas įspūdingas radinys: senesnis net už piramides ir faraonus  ()

Nilo deltoje atkastas kaimas, kuriam – 7000 metų. Tai – gerokai anksčiau, nei į valdžią iškilo patys pirmieji faraonai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai – vienas seniausių radinių regione ir prancūzų-egiptiečių archeologų komanda tikisi, kad jis suteiks pakankamai užuominų suprasti, kaip Egipte vystėsi žemdirbystė.

Tell el-Samaroje (už 140 km į Šiaurę nuo Kairo) aptiktas kaimas yra senesnis tiek už hieroglifų atsiradimą (kurie susiformavo prieš 5200 metų), tiek už Gizos piramides (pastatytos prieš daugmaž 4500 metų). Nėra tiksliai žinoma, kada Egiptas buvo suvienytas, ar kuris faraonas tai padarė, bet manoma, kad tai sutapo su hieroglifų atsiradimo laikais.

Archeologai aptiko kelių pastatų likučius, o taip pat – sandėlius, kuriuose aptikta daug gyvūnų kaulų ir augalų liekanų, teigia archeologų komandos vadovas Fredericas Gio.

Šiuo metu kaulai ir augalų likučiai yra tiriami, siekiant nustatyti, kieno liekanos čia tiksliai yra ir koks jų amžius. Tokia informacija bus naudinga siekiant suprasti, kaip Egipte formavosi ir plito žemdirbystė, sako istorikai.

Mokslininkai taip pat tiria ir keramikos liekanas ir akmeninius įrankius, rastus kaime.

Atrodo, gyvenvietė buvo seniai apleista – archeologų nuomone, čia niekas negyveno jau 5000 metų. Tolimesni kasinėjimai ir tyrimai, tikimasi, atskleis daugiau informacijos, kiek ilgai čia žmonės gyveno ir kaip su laiku gyvenvietė keitėsi. Kodėl kaimas buvo apleistas – iki šiol išlieka paslaptimi.

Žemdirbystė atsirado Mesopotamijoje prieš 10 000 metų ir buvo naudojama dabartinio Izraelio teritorijoje (kuris ribojasi su Egiptu) prieš 7000 metų.

Parengta pagal „Live Science“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(23)
(0)
(23)

Komentarai ()