Kokius apatinius turi nešioti vyrai, o kokių geriau net nesimauti - tyrimas atskleidė, kas kenkia vaisingumui ir kas pagerina spermos kokybę  (1)

Koks apatinis trikotažas yra palankiausias vyrų vaisingumui: trumpikės ar šortukų tipo kelnaitės? Naujas tyrimas šį ginčą išsprendžia kartą ir visiems laikams.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2018-09-24 Kokius apatinius turi nešioti vyrai, o kokių geriau net nesimauti - tyrimas atskleidė, kas kenkia vaisingumui ir kas pagerina spermos kokybę  (1)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nuo nevaisingumo kenčia 8 – 12 proc. visų porų. 40 – 50 proc. atvejų nevaisingi būna vyrai.

Vyrų vaisingumui kenkia keli veiksniai, pavyzdžiui, rūkymas, lytiniu keliu plintančios ligos ar piktnaudžiavimas alkoholiu. Daug kas mano, kad vyrų vaisingumui įtakos turi ir jų mūvimos kelnaitės. Dabar vienas naujas tyrimas ištyrė skirtingo tipo apatinio trikotažo poveikį vyrų spermos kokybei, rašo medicalnewstoday.com.

Pagrindine šio tyrimo autore tapo mokslų daktarė Lidia Minguez – Alarcon, dirbanti Harvardo T. H. Cgano visuomenės sveikatos fakultete Bostone. L. Minguez – Alarcon kartu su kolegomis tyrė 656 vyrus nuo 18 iki 56 metų. Jiems niekada nebuvo daryta vazektomija ir jie visi nuo nevaisingumo gydėsi Masačusetso bendrojoje ligoninėje Bostone.

Savo rezultatus tyrėjai paskelbė žurnale „Human Reproduction“.

Šortukų tipo kelnaitės gali pagerinti spermos kokybę

Visi vyrai pristatė mokslininkams spermos bei kraujo mėginius ir užpildė anketas apie mėgstamą apatinį trikotažą.

Į klausimyną buvo įtrauktos trumpikės, šortukų tipo kelnaitės, bikiniai, dviratininko šortus primenančios kelnaitės ir kitos aptraukto apatinio trikotažo formos.

Daugiau kaip 50 proc. vyrų nurodė dažniausiai mūvintys šortukus. Paaiškėjo, kad šių vyrų spermoje spermatozoidų koncentracija buvo 25 proc. didesnė, bendras spermatozoidų kiekis – 17 proc. didesnis, o plaukiojančių spermatozoidų kiekis – 33 proc. didesnis, negu pas tuos vyrus, kurie teigė tokio tipo kelnaičių nenešiojantys.

Be to, vyrų, kurie teigė dažnai mūvintis šortukų tipo kelnaites, organizme folikulus stimuliuojančio hormono (FSH) kiekis būdavo 14 proc. mažesnis.

Kaip aiškino tyrimo autoriai, FSH skatina spermos gamybą, ir jie mano, kad didesnis FSH kiekis šortukų nenešiojančių vyrų organizme rodo, kad šis hormonas yra aktyvesnis ir bando kompensuoti tą žalą, kurią sėklidėms gali daryti kitoks apatinis trikotažas.

Įdomu tai, kad didžiausi statistiniai spermos kokybės skirtumai buvo pastebėti tarp vyrų, nešiojančių šortukų tipo kelnaites, ir tų, kurie dažniausiai mūvi trumpikes ar dviratininko šortus primenantį apatinį trikotažą.

Šortukų tipo kelnaitės gali pagerinti vaisingumą

L. Minguez – Alarcon paaiškino, kas išskyrė šį tyrimą iš kitų panašių studijų. „Šis tyrimas svarbus tuo, kad mes sugebėjome ištirti potencialų santykį tarp apatinio trikotažo tipo ir tokių sėklidžių funkcijos rodiklių kaip reprodukcinio hormono kiekis ir DNR pažeidimai, kurių kitos studijos neanalizavo“, - sakė ji.

„Dėl šios priežasties mes galėjome aptikti potencialų kompensacinį mechanizmą, pagal kurį dėl tam tikro apatinio trikotažo tipo sumažėjusi spermos gamyba siunčia signalą pagumburio liaukai padidinti gonadotropino sekreciją“.

Gonadotropinas, kaip aiškino tyrinėtoja, yra „hormonas, kuris daro įtaką sėklidėms ir kurį atspindi padidėjęs FSH kiekis“. Tai liudija, kad organizmas mėgina suaktyvinti spermos gamybą.

Tačiau šią hipotezę dar turi patvirtinti tolesni tyrimai, įspėja autorė. Ji taip pat pažymi, kad šie rezultatai negali būti taikomi visiems vyrams, nes studijos dalyviai jau gydėsi nuo nevaisingumo.

Galiausiai ši studija nenustato priežastinio ryšio tarp aptempto apatinio trikotažo ir FSH kiekio – ji tik parodo koreliaciją. Tačiau net tokiu atveju šis tyrimas rodo, kad apatinis trikotažas yra potencialiai pakeičiamas nevaisingumo rizikos veiksnys.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(8)
(12)
(-4)

Komentarai (1)