Kodėl SETI iki šiol nerado jokio signalo iš nežemiškos gyvybės? Paprastas skaičiavimas parodė labai įdomų atsakymą  (16)

Nežemiškos protingos gyvybės paieškos, arba SETI, vykdomos jau daugiau nei pusšimtį metų. Per tą laiką jokių signalų, kurių nebūtų įmanoma paaiškinti natūraliais procesais, neaptikta, todėl vis dažniau kalbama, kad gyvybė (ypač protinga ir komunikuojanti) Visatoje yra labai retas reiškinys. Bet ar tikrai toks teiginys pagrįstas?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Praėjusį mėnesį paskelbtame darbe nagrinėjama, kokią dalį kosminės šieno kupetos mes išnaršėme, ieškodami bent vienos adatos, žyminčios protingą gyvybę.

Šiai daliai nustatyti tyrėjai aprašė galimų protingos gyvybės signalų savybes devyniais parametrais – spinduliuotės intensyvumu, bangos ilgiu, padėtimi erdvėje ir kitais – kurių galimus intervalus įmanoma palyginti su mūsų ištirtais.

Jų vertinimu, dabartiniai tyrimai kol kas išnagrinėjo tik galimos parametrų erdvės dalį, už visą erdvę mažesnę maždaug du šimtus tūkstančių trilijonų kartų. Šis santykis palyginamas su nedidelio baseino ir visų pasaulio vandenynų tūrių santykiu.

Taigi lygiai kaip neradę žuvų baseine (ar vandenyno dalyje, kurios tūris prilygsta baseinui) negalime pagrįstai teigti, kad žuvys neegzistuoja, taip ir remdamiesi kol kas atliktais tyrimais negalime teigti, kad protinga gyvybė Visatoje neegzistuoja. Belieka tikėtis, kad artimiausioje ateityje nauji stebėjimai gerokai praplės ištirtą šieno kupetos dalį.

Tyrimo rezultatai arXiv.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(40)
(6)
(34)

Komentarai (16)