Kaip vandens garai uždega degtuką ir kokios spalvos jie iš tikrųjų yra? Ir kodėl tai, ką matote kylant iš arbatinuko, visai ne vandens garai (Video)  ()

Mes gerai pažįstame vandenį - be jo tiesiog neišgyventume. Jis gali būti kietas, kai sušąla į ledą, skystas kai jį geriame ar dujinis, kai virsta garais. Bet ar žinote, kokia yra tikroji garų spalva? Tik nesakykite, kad balta.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jūs žinote, kad vanduo sušąla į ledą 0, o užverda 100 laipsnių pagal Celsijų temperatūroje. Gausiausiai garai išsiskiria būtent tuomet, kai vanduo verda - tuomet jis gausiai virsta garais. Tai matome kasdien stebėdami kaip burbuliuoja virdulys prieš mums užplikant arbatą, kai virš jo kyla baltų garų stulpas. Bet tai nėra garai ir garai nėra balti.

Iš tiesų garai yra bespalviai - jie iš esmės yra nematomi, kaip ir daugelis kitų dujų. Ir tai nėra taip jau keista, turint omenyje, kad tyras vanduo taip pat yra praktiškai visiškai skaidrus. Kai skystas vanduo virsta garais, padidėja tarpai tarp molekulių, jos chaotiškai juda viena kitos atžvilgiu ir lengvai sklaidosi atmosferoje. Tas baltas debesis virš jūsų virdulio nėra garai. Tai - vanduo.

Stipriai įkaitintas vanduo virsta garais, todėl būtų logiška manyti, kad to balto debesies virš virdulio temperatūra turėtų būti artima 100 laipsnių pagal Celsijų. Tačiau iš tiesų ji svyruoja apie 50-70 laipsnių, priklausomai nuo atstumo nuo atviros indo angos, per kurią ir veržiasi šie balti kamuoliai. Iš tiesų tai yra aerozolis arba migla - tai yra skystas vanduo. Baltas stulpas virš jūsų virdulio tėra daug mažyčių vandens lašelių.

Kadangi temperatūra jūsų kambaryje yra apie 18-24 laipsniai, garai greitai kondensuojasi į skystą vandenį - būtent tai ir matoma virš verdančio vandens. Staigiai krentanti temperatūra ir yra tai, ką matote kiekvieną rytą. Tikrieji garai yra visiškai nematomi, dėl ko įvairiose gamyklose jie kelia didelį pavojų. Norėdami, kad iš kokio indo besiverčiantys balti kondensato kamuoliai dingtų ir į viršų kiltų tik garai, turėtumėte pasiekti daug aukštesnę temperatūrą.

Iš tiesų, kaip rodo „Youtube“ kanalo „Action Lab“ eksperimentas, tikrieji garai yra tokie karšti ir, palyginti, sausi, kad jie gali apdeginti popieriaus lapą ar net uždegti degtuką:

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(22)
(10)
(12)

Komentarai ()