Archeologai mano aptikę naują paslaptingą civilizaciją: unikalūs piešiniai, o juose vaizduojami tokie gyvūnai, apie kuriuos šie žmonės negalėjo nieko žinoti (Video)  (1)

Tūkstančiai priešistorinių raižinių uolose, vadinamų petroglifais ir vaizduojančių gyvūnus, žmones bei geometrines figūras aptikta vakarinėje Maharaštros valstijoje Indijoje, praneša BBC. Archeologai kol kas neturi nė menkiausios idėjos, kas „atsakingi“ už šiuos kūrinius ar kodėl jie išvis buvo sukurti – arba kaip tiksliai autoriai galėjo išraižyti gyvūnus, kurių vietiniai šiaip jau neturėjo žinoti – nes tokie tarp raižinių matomi gyvūnai kaip raganosiai ar begemotai gyvena tik Afrikoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Didžioji šių petroglifų dalis buvo aptikta plokščiose ir akmeningose Ratnagirio bei Radžapurio regiono kalvose. Ir nors keli buvo garbinami vietinių gyventojų, visi kiti buvo nepastebėti tūkstantmečius – nes buvo palaidoti po smėliu ir purvu, rašo „IFL Science“.

O dar įdomiau – mokslininkai mano, kad tai gali būti vieni seniausių petroglifų pasaulyje, siekiantys 10 000 metų prieš mūsų erą. Bet stilius primena ir kitus panašius uolų raižinius kitose šalyse bei kontinentuose.

„Mūsų pirmas pastebėjimas ištyrinėjus šiuos petroglifus, kad jie buvo sukurti apie dešimttūkstantuosius metus prieš mūsų erą“, – BBC sakė Maharaštros valstijos archeologijos departamento direktorius Tejas Garge. Jis mano, kad raižinius sukūrė kol kas nežinoma medžiotojų-rinkėjų bendruomenė, kuri nebuvo patyrusi žemdirbystėje.

„Neradome jokių raižinių, vaizduojančių žemės ūkio veiklos scenas. Bet raižiniai vaizduoja medžiojamus gyvūnus, ir net labai smulkiai, – pasakoja T.Garge. – Taigi, šie žmonės žinojo apie gyvūnus ir jūros padarus. Tai žymi, kad jo išgyvenimas priklausė nuo medžioklės“.

Tačiau kas labiausiai nustebino archeologus – tai raižinių formų įvairovė. Žinoma, daugiausia buvo vietinės gyvūnijos raižinių, pažįstamų vietiniams – ryklių, banginių, vėžlių ir t.t. – bet iš kur vietiniai galėjo žinoti apie raganosius ar begemotus? Bent jau šiuo metu šie gyvūnai šioje Indijos dalyje negyvena – bet galbūt tuo metu gyveno? Arba galbūt žmonės, išraižę šiuos petrofglifus, iš Afrikos persikėlė į Indiją?

Aplink šiuos raižinius išsimėtę 52 kaimeliai – tačiau tik penki kaimai žinojo apie šių raižinių egzistavimą.

Šiuo metu valstijos valdžia planuoja investuoti 3 200 000 JAV dolerių detaliai analizei – kad būtų atskleista šių petroglifų kūrėjų paslaptis.

Parengta pagal „IFL Science“ ir BBC.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(44)
(5)
(39)

Komentarai (1)