Įspūdingas projektas, ką Kinija padarė su buvusia kasykla: kvapą gniaužiančių vaizdų geoparkas (Video)  ()

Šiaurės vakarų Kinijos Sindziango uigurų autonominiame regione visuomenei atvertas UNESCO Keketuohai geoparkas, tapęs 35-uoju valstybiniu geoparku UNESCO pasaulio geoparkų sąraše.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Praėjusių metų gegužę UNESCO pranešė paskelbsianti aštuonis naujus pasaulio geoparkus, tarp jų ir Keketuohai. Šis parkas, esantis Altajaus kalnų pietuose, ties Irtyšiaus upės ištakomis, užima daugiau kaip 2300 kvadratinių kilometrų.

Parko lankytojai galės mėgautis kvapą gniaužiančiais vaizdais, įskaitant Irtyšiaus didįjį kanjoną, milžinišką kasyklos kraterį, ežerus, kalnus, krioklį, fosilijas ir upes. Visame pasaulyje garsus retų metalų rūdos telkinys Nr. 3, kurio gylis siekė 200 m, ilgis – 250 m, o plotis – 240 m, buvo kasamas daugiau kaip pusę šimtmečio ir reikšmingai prisidėjo prie Kinijos nacionalinės gynybos ir kosmoso plėtros.

Telkiniui išsekus, 2002 metais kasybos darbai buvo sustabdyti. Keketuohai iškilo grėsmė tapti miestu vaiduokliu, o vietos gyventojams – prarasti pajamas. Nuo to karto centrinė ir vietos vyriausybė investavo daugiau kaip du mlrd. juanių (maždaug 289 mln. JAV dolerių), kad atkurtų kasyklos rajono ekologinę aplinką, pagerintų infrastruktūrą ir paskatintų turizmą.

Pernai vietos kaimų gyventojų vidutinės metinės pajamos Keketuohai regione viršijo 13 tūkst. juanių ir paaugo 1332 juaniais.

2017 metais Keketuohai aplankė beveik 3 mln. vietos ir užsienio turistų – 50 proc. daugiau negu užpernai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(9)
(4)
(5)

Komentarai ()