Kas svarbiau - milijardas JAV dolerių ar pasaulio ateitis? Tai, ką sugalvojo Donaldas Trumpas energetikoje griauna 40 metų buvusią tvarką ir kokias pasekmes tai gali sukelti  (4)

Investuotojai, valdantys daugiau nei 2,5 trilijonus JAV dolerių, įspėjo naftos įmones ir bankus, kad jie geriau laikytųsi atokiau nuo JAV prezidento Donald‘o Trump‘o planų, kuris po beveik 40 metų pertraukos vėl ketina leisti išgauti naftą Arkties nacionaliniame laukinių gyvūnų prieglobstyje (ANWR).


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kompanijos, išgaunančios naftą ir dujas laukinėje Aliaskos gamtoje, susiduria su „didžiulia reputacijos rizika ir neigiama viešąja nuomone“, rašė investuojai savo laiške, kurį iššiuntė 100-ui iškastinio kuro bendrovių ir jas finansuojantiems bankams.

Šių investuotojų grupė teigia, kad šių teritorijų išnaudojimas būtų „neatsakingas verslo sprendimas“. Pasaulyje vykstančios tendencijos ir šalių bei privataus sektoriaus veiksmai dėl klimato kaitos ateityje vis greičiau mažins naftos paklausą ir tai reiškia, kad tokie projektai bus ekonomiškai nenaudingi. Šalia buvo pridėtas ir vietinių gyventojų „gwich‘in‘ų“ laiškas, kuriame teigiama, kad naftos kompanijų atėjimas į ANWR ir sunaikinimas jų gimtųjų namų būtų „giliai neetiškas poelgis“.

19 milijonų akrų (7,7 mln. ha.) ANWR gamtos prieglostis yra viena iš mažiausiai žmogaus veiklos paveiktų laukinės gamtos vietų Žemėje ir didžiausia valstybinės žemės dalis JAV. Šioje teritorijoje yra didžiulė gyvūnų įvairovė, įskaitant poliarinius (baltuosius) lokius, baltąsias pelėdas ir karibus (Š. Amerikoje gyvenantis šiaurinio elnio porūšis aut. past.), kuriuos medžioja ir jais maitinasi vietiniai gyventojai.

Investuotojai ir vietinė bendruomenė nusiteikę kategoriškai

Balandžio mėn. Trump‘o administracija pradėjo ANWR atidarymo naftos ir dujų gavybai procesą ir tai yra pirmasis toks žingsnis nuo pat 1980 metų. Manoma, kad reikšmingai dideli naftos ir dujų klodai yra ANWR pakrantės lygumoje, o pagrindinė šių išteklių sankaupa yra Prudhoe‘os įlankoje, visai netoli šio gamtos prieglosčio vakarinės dalies. „Gwich‘in‘ai“ teigia, kad pakrantės lygumos yra „šventa vieta, kur prasideda gyvenimas“, nes būtent ten yra ta vieta kur porojuosi ir pradeda auginti palikuonius karibai.

„Gręžimas ANWR teritorijoje yra itin rizikingas žaidimas, kurio bendrovės ir investuotojai turėtų vengti“, - sakė Niujorko valstijos kontrolierius Thomas‘as P. DiNapoli‘s, kuris yra „New York State Common Retirement Fund“ patikėtinis, o šis fondas yra vienas iš laišką pasirašiusių investuotojų. „Pasaulinė mažai anglies dioksido į aplinką išskirianti ekonomika auga ir sukuria naujas galimybes švaresnei energetikai. Mes norime, kad bendrovės (į kurias investavome), padėtų kurti švarią ateitį, o ne sunaikintų vieną iš paskutiniųjų tikros laukinės gamtos vietų Amerikoje.“

„Nebėra jokių abejonių, kad klimato kaita kelia didelę riziką ne tik mūsų kolektyviniam gyvenimo būdui, bet ir investicijoms į pasenusias ir labai rizikingas energijos formas“, - teigė „BNP Paribas Asset Management“ atstovas Thibaud‘as Clisson‘as, kuris taip pat pasirašė po naftos pramonės atstovams ir juos finansuojantiems bankams išsiųstu laišku.

Bernadette‘a Demientieff‘a, generalinė „gwichi‘in‘ų“ bendruomenės valdymo komiteto direktorė pridūrė, kad „mes raginame naftos kompanijas ir bankus, kurie juos finansuoja, būti drauge su gwich‘in‘ais ir palikti šią nesugadintą ir trapią vietą. Nuo to priklauso daugybės žmonių išlikimo klausimas.“

Nepykit, bet tai tik biznis

Tačiau Aliaskai atstovaujantys kongreso nariai, beje, visi yra respublikonai, tvirtai remia gręžimo planus, teigdami, kad tai per ateinantį dešimtmetį valstijai ir federalinei vyriausybei gali atnešti milijardą JAV dolerių. Kai buvo paskelbta apie planą ANWR teritorijoją atidaryti naftos ir dujų išgavimui, senatorė Lisa Murkowski teigė, kad tai „vienas svarbiausių žingsnių, kurio turime imtis, kad būtų sustiprintas mūsų ilgalaikis energetinis saugumas ir sukurta nauja gerovė.“

Murkowski, kuri taip pat yra ir Senato energetikos ir gamtinių išteklių komiteto pirmininkė pridūrė, kad „numatytas planas yra atsakingas, kadangi gręžimui bus panaudota tik 2000 federalinių akrų (810 ha aut. past.) – o tai yra tik viena dešimt tūkstantoji ANWR dalis.“

Tačiau „gwichi‘in‘ų“ bendruomenės valdymo komiteto laiške rašoma: „Šią vietą, kaip gamtos prieblostį 1960 metais atidarė prezidentas Dwigth‘as Eisenhower‘is ir nenumatė, kad bus vykdoma kažkokia naftos ir dujų pramonės plėtra. Keliai, vamzdynai ir kiti objektai, kurie būtų sukurti siekiant pradėti ir vykdyti žvalgybą bei plėtrą pakrantės lygumose, pakenktų šios jautrios gamtos prieblosčiui, buveinės būtų fragmentuotos ir laukinė gamta išstumta iš savo teritorijų. O naftos išsiliejimai, kurie jau vyksta North Slope, pakentų žuvims ir laukinei gamtai.“

Tad nors investuotojai ir vietiniai gyventojai tokiems planams nepritaria, bet tik laikas parodys ar naftos ir dujų kompanijos imsis ūkinės veiklos ANWR teritorijoje. Bent jau dabartinės Trump'o administracijos palaikymą jie turi užtikrintą, bet čia bus svarbu ir ekonominiai veiksniai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
Autoriai: Darius Verbickas
(25)
(2)
(23)

Komentarai (4)