Netikėti milijardai. Kaip skurdžių iš Pakistano sąskaitose atsirado milžiniškos sumos  ()

Pinigų plovimas, naudojant svetimą tapatybę – paplitusi praktika. Milijardieriumi tapti gali bet kas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pakistane vyksta netikėti praturtėjimai. Šalies gyventojai – dažnai nepasiturintys – savo banko sąskaitose netikėtai aptinka milijardus rupijų (1000 Pakistano rupijų ~6,6€). Tai paplitusi schema – per svetimas arba kito asmens vardu atidarytas sąskaitas plaunami pinigai ir vengiama mokesčių.

Aptikusiems sąskaitose milžiniškas sumas, jau kilo problemų. Jiems teko teisintis finansų policijai ir aiškintis dėl milžiniškų baudų už neva nesumokėtus mokesčius. Kai kurie baiminasi bereikalingu žinomumu pritraukti nusikaltėlių dėmesį.

Visa tai vyksta stambaus finansinio tyrimo fone. Byla susijusi su šimtų milijonų dolerių plovimu per netikras sąskaitas, joje figūruoja dešimtys žmonių, tarp kurių ir Asif Ali Zardari, buvęs prezidentas ir žuvusios Pakistano vyriausybės vadovės Benazir Bhutto sutuoktinis. Įtariama pinigų kilmė – kyšiai ir korupciniai sandoriai.

Istorijos

Abdul Qadir – smulkus gatvės prekeivis iš Karačio – neseniai išgarsėjo visoje šalyje. Finansinių tyrimų agentūra vieno banko patikrinimo metu aptiko sąskaitą jo vardu. Joje buvo 2,2 milijardai rupijų (~$13 mln). Pats Qadiras, pardavinėjantis faludą šią naujieną sužinojo iš oficialaus pranešimo.

„Gavau finansų policijos laišką, ⁠– pasakojo jis. – Sako, mano sąskaitoje guli milijardai. Tačiau aš tik pardavinėju faludą. Iš kur gaučiau tokius pinigus?“ Kol vyksta tyrimas, Qadirą seka policija. ⁠Pinigai sąskaitoje (pasak Qadiro, nežinomieji atidarė sąskaitą jo vardu) vėliau buvo užšaldyti.

Prekeivis pasakoja, kad ši istorija jam tik sukėlė nemalonumų. Pažįstami šaiposi iš jo. Kasdienės finansinės policijos apklausos atima daug laiko ir trukdo verslui. Be to, jis baiminasi, jpg gali tapti nusikaltėlių taikiniu, kurie gali pagrobti jį ir pareikalauti išpirkos. „Iš tų pinigų man nieko nekliuvo, – guodžiasi Qadiras. – Banke guli milijardai, o tačiau jų panaudoti nevalia. Ir dar iš manęs juokiasi. Tai tiesiog siaubinga“.

Sąskaita aptikta, tiriant pinigų plovimo bylą. Finansų policijos šaltinio žodžiais tariant, tokių nutikimų gan daug. „Yra daug tokių žmonių kaip Abdulas Qadiras, netgi nežinančių apie jų vardu atidarytas sąskaitas. Per šias sąskaitas plaukia didžiulės pinigų sumos“, – pažymėjo jis. Dažnai šių žmonių pajamos būna mažos. Policijos vertinimu, šalyje atidaryta daugiau nei 500 tokių sąskaitų (kitais duomenimis, jų yra tūkstančiai); jas dabar ir stengiamasi atsekti.

Kartais žmonės aptinka pinigus nuosavose sąskaitose – aktyviose arba seniai nenaudojamose. Neseniai vairuotojas iš Sindh provincijos, atsiimdamas algą bankomate, sąskaitoje aptiko nežinia iš kur atsiradusias 50 milijonų rupijų (apie $377 tūkst.). Verslininkui iš Karačio teko duoti parodymus policijoje, kai jo seniai nenaudojamoje sąskaitoje buvo rasta 8 milijardai rupijų (apie $60 mln). Prekeivis, irgi iš Karačio, bandydamas atsidaryti sąskaitą banke, pamatė, kad sąskaita jo vardu jau yra, o joje guli daugiau nei 1 milijardas rupijų (apie $7,5 mln). Milijonierių gretose atsirado bedarbis, tekstilės fabriko darbininkas ir sveikatos apsaugos departamento darbuotoja. Kelios sąskaitos, per kurias keliavo dešimtys milijonų dolerių, buvo įformintos prieš kelis metus mirusio žmogaus vardu.

Pasekmės

Tikėtina, kai kurie pasistengė pasinaudoti it iš dangaus nukritusiais turtais. Bet spaudoje pasirodžiusiose istorijose valdžia apie juos sužinojo pirmiau, o savo sąskaitose milijardus aptikusieji, pranešė apie tai finansų policijai, nenorėdami turėti reikalų su abejotinos kilmės pinigais. Jiems tai tapo streso šaltiniu.

Valdininkė iš Karačio papasakojo, kad kai ją apkaltino nesumokėjus 13 milijonų rupijų mokesčių (~$100 000), jai pakilo spaudimas. Kaip vėliau paaiškėjo jos tapatybės duomenis panaudojo kažkokia chemijos kompanija. Bendra perlaidos suma siekė ~14 milijardų rupijų (>$100 mln).

Kaip pažymi buvęs finansų policijos vadovo pavaduotojas Khaliquzas Zamanas, nors atidarydamas sąskaitą, bankas privalo patikrinti kliento duomenis, jei aferoje dalyvauja banko tarnautojai, ribojimus galima apeiti. Dar pasitaiko, kai davę kyšį, žmonės įformindavo padirbtus asmens tapatybės patvirtinimo dokumentus (prieš keletą metų kilo stambus skandalas, kai pas amerikiečių nužudytą „Talibano“ lyderį buvo rastas Pakistano pasas svetimu vardu).

„Labai išsigandau“, – sako rikša, gavęs pranešimą iš finansų policijos, aptikusios jo vardu atidarytą sąskaitą, kurioje buvo keli milijardai rupijų. baimindamasis valdžios persekiojimo, jis netgi norėjo kur nors pasislėpti, bet draugai galiausiai jį įtikino susisiekti su tyrėjais ir pateikti parodymus.

Aferos

Pakistanas yra pilkajame FATF (Tarptautinė kovos su pinigų plovimu organizacija) sąraše, o tai blogina jos kreditavimo reitingą. Kai kuriais vertinimais, dėl tokių machinacijų šalis kasmet netenka ~$10 milijardų dolerių. Tuo tarpu Pakistano biudžeto deficitas sudaro daugiau nei 6% BVP, o pernai metų duomenimis, einamosios sąskaitos deficitas yra apie $18 mlrd. Šaliai kyla išorinių skolų išmokėjimo problemų ir sunku susitarti su TVF dėl papildomos paramos.

„Dešimt milijardų per metus! – piktinasi vietinis žurnalistas. – su kuo tai būtų galima sulyginti? Štai, pavyzdžiui, prieš kelis metus vyriausybė susitarė su TVF dėl $6,6 mlrd. paskolos. Ir mes tada džiaugėmės, kad ją gavome“.

Platus, užkliudęs ir įtakingus politikus, tyrimas prasidėjo prieš kelis metus. Tada buvo areštuotas fondų biržos direktorius, kuris artimas buvusiam prezidentui Asifui Zardari. Tyrimas pasiekė ir kompanijų grupės Omni Corp vadovą; jos finansų direktorių, kuris laikomas vienu iš svetimų sąskaitų panaudojimo schemos organizatorių, neseniai areštavo Interpolas.

Dabar šią bylą tiria aukščiausio teismo paskirta bendra tyrimų grupė. Byloje – apie šimtas žmonių (įskaitant Asifą Zardari ir jo seserį Faryal Talpur) ir dešimtys kompanijų. Naujasis šalies prezidentas Imran Khan pažadėjo, kad už korupcines schemas atsakys visi kaltieji. „Tai jūsų pinigai, – pareiškė jis, kreipdamasis į liaudį. – Juos pavogė per valstybinius kontraktus, o paskui pervedė į sąskaitas, kad paskui galėtų pervesti į užsienį“.

Jo pirmtakas jau apklaustas, nors kaltinimai nepareikšti. Pats Zardari tvirtina, kad visa byla sufabrikuota. Nors jo buvimo politikoje metu korupcija buvo nuolatinė jo palydovė – dar nuo tada, kai jo sutuoktinė Benazir Bhutto pirmą kartą pradėjo vadovauti ministrų kabinetui devintojo dešimtmečio pabaigoje. Kritikai tvirtino, kad jau tada, patekęs į vyriausybę, jis nuo visų projektų imdavo 10 procentų, (jam netgi suteikė pravardę „Misteris 10 procentų“). Dešimtojo dešimtmečio pabaigoje paskelbtas tyrimas jo, jo šeimos ir aplinkos gautus nelegalius procentinius mokesčius nuo pelno įvertino $1,5 mlrd. Zardari nuosavybei priskirta nekilnojamas turtas Didžiojoje Britanijoje ir JAV. Karjeros pradžioje jį netgi areštavo už reketą (buvo įtariama, kad jis prisidėjo prie istorijos, kai banditai pagrobė užsienio verslininką, pritvirtino sprogmenį prie kojos ir pasiuntė išpirkos). Dėl kaltinimų korupcija Zardari buvo nuteistas ir pabuvojo kalėjime. Dabar jis tebėra įtakingas politikas, nors vietinė spauda spėlioja, kad dabar vykstantis tyrimas gali ir vėl baigtis jo areštu.


republic.ru

(6)
(7)
(-1)

Komentarai ()