Pasidžiaukite, jei esate nedidukai: paaiškėjo, kokio ūgio žmonėms gresia didesnė tikimybė susirgti vėžiu  (5)

Mokslininkai išsiaiškino, kad kiekvieni 10 papildomų ūgio centimetrų padidina tikimybę susirgti vėžiu net 10 procentų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ištyrus daugiau nei milijoną žmonių paaiškėjo, kad aukštaūgiams vėžys gresia labiau. Šio tyrimo rezultatai buvo paskelbti „The Royal Society Publishing“.

Jau anksčiau mokslininkai spėjo, kad ūgis gali būti susijęs su sergamumu onkologinėmis ligomis, bet nerado tam pakankamų įrodymų.

Svarbesni kiti veiksniai

Tad ar verta nuogąstauti, jei esate aukštaūgis?

Specialistai pažymi, kad nors rizika susijusi ir su ūgiu, ji yra gana nedidelė, palyginti su kitais faktoriais, tokiais, kaip rūkymas.

Maža to, kol kas ne iki galo aišku, kaip būtent ūgis susijęs su padidėjusia onkologinės ligos rizika. Linkstama manyti, kad taip yra, nes aukštaūgių organizmas turi daugiau ląstelių. Vadinasi, ir kokių nors jų virsmų į vėžines tikimybė taip pat yra didesnė.

„Aukštaūgiai turi didesnį kūno paviršių, kartu ir daugiau melanocitų, galinčių pavirsti į melanomą“, – naujienų portalui BBC paaiškino tyrėjų grupės vadovas ir Jungtinės Karalystės Medicinos tyrimų tarybos Molekulinės laboratorijos daktaras Johnas O'Neillas.

Tačiau yra daug ir kitų veiksnių, veikiančių žmogaus ūgį ir jo polinkį sirgti onkologinėmis ligomis. Tai – hormonų lygis organizme, kitos persirgtos ligos, maistinių medžiagų pasisavinimas jauname amžiuje ir panašiai.

Pranešimo autorius daktaras Leonardas Nunney BBC pasakojo, kad tyrime atskleista rizika yra individuali ir priklauso nuo konkretaus žmogaus ūgio.

„Jeigu iš 500 vidutinio ūgio moterų vėžiu suserga 50, tai tarp tų, kurių ūgis yra 178 cm, ši proporcija padidėja iki 60 iš 500. O tarp moterų, kurių ūgis yra virš 188 cm, vėžiu suserga jau 67 iš 500“, – paaiškino mokslininkas.

Maža to, jis pridūrė, kad rūkymas kelia gyvybei kur kas didesnį pavojų. Pasak daktaro, netgi tarp saikingiau rūkančių (tarkime, iki trijų cigarečių per dieną), rizika susirgti plaučiu vėžiu padidėja 6 kartus! Tai yra vėžiu suserga, nebe 50, bet net 300 iš 500 žmonių.

Kokios išvados?

Remdamiesi tuo, kad vidutinis vyrų ūgis yra 170, o moterų – 160 cm, mokslininkai išsiaiškino, kad kiekvieni papildomi 10 cm ūgio padidina onkologinių ligų riziką 10 procentų.

Tyrimo autoriai taip pat peržiūrėjo keturių didelių Jungtinės Karalystės, JAV, Pietų Korėjos, Austrijos, Norvegijos ir Švedijos gyventojų tyrimus, apimančius 23 piktybinių auglių tipus. Kiekvienu atveju turėjo būti ištirta ne mažiau kaip 10 tūkst. vyrų ir moterų susirgimų.

4 iš 18 vėžinių auglių tipų paciento ūgis neturėjo jokios reikšmės. Tai – kasos, stemplės, skrandžio ir ryklės vėžiai.

Kalbant apie ginekologiją, tik gimdos kaklelio vėžys nebuvo niekaip susijęs su moters ūgiu.

Ar viskas taip blogai?

Ūgis – vos vienas rizikos susirgti vėžiu veiksnys, tačiau, anot mokslininkų, tikrai ne toks ir svarbus.

Maža to, žmonės negali jo savarankiškai reguliuoti, skirtingai nei kitų rizikos faktorių, susijusių su gyvenimo būdu, sako mokslininkai.

Universitetinio Londono koledžo profesorius Timas Cole'as mano, kad aukštaūgiams nereikėtų pernelyg jaudintis dėl šio tyrimo.

„Aukštas ūgis suteikia ir daug privalumų. Žmonės, kurie uždirba daug, paprastai būna aukšti. Pasaulio lyderiai taip pat dažnai būna aukšti. Daug kas susiduria su didelio ūgio privalumais. Todėl tik vienas neigiamas momentas ne toks ir baisus“, – ramino mokslininkas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(3)
(6)
(-3)

Komentarai (5)

Susijusios žymos: