Persimonų metas - kuo sveikatai naudingi šie egzotiški vaisiai?  ()

Atėjus šaltajam sezonui, dažnas ieško natūralių vitaminų, stiprinančių imunitetą. Šiuo metu į parduotuvių lentynas kaip tik sugula skaisčiai oranžiniai persimonai. Šie vaisiai – neįtikėtinai naudingas produktas, kuris lietuvių namuose dažniausiai atsiranda pirmųjų šalčių išvakarėse. 


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ekspertų teigimu, lotyniškai dievų maistu vadinami persimonai – puikus vaistas nuo klastingų peršalimo ligų. O prekybininkai pastebi, kad egzotiškuosius persimonus kasmet pamėgsta vis daugiau tautiečių.

Persimonas – išsigelbėjimas žiemą

Persimonai kilę iš Kinijos ir ten yra vadinami Rytų obuoliais. Kiek vėliau iš Kinijos jie pateko į Japoniją ir tapo svarbia japonų virtuvės dalimi, o vėliau pasklido po visą pasaulį.

Prekybos tinklo IKI komunikacijos vadovės Bertos Čaikauskaitės teigimu, persimonai kiekvienais metais tampa laukiamiausiais šaltojo sezono vaisiais, todėl parduotuvių lentynose jie atsiduria anksčiau už šventiniu laikotarpiu pamėgtus citrusinius vaisius.

„Pastebime, kad atšalus orams pirkėjai vis dažniau į savo pirkinių krepšelį įtraukia dideliu vitamino C kiekiu pasižyminčius vaisius. Ne išimtis ir persimonai, kurie į parduotuves atkeliauja dar spalio mėnesį, kai citrusinių vaisių sezonas net nebūna įsibėgėjęs. Į mūsų prekybos tinklo parduotuves persimonai atkeliauja iš Ispanijos bei Italijos ir neretai tampa pirmuoju pasirinkimu tiems, kurie yra išsiilgę vasaros skonių. Daugiausia šių vaisių parduodame lapkričio mėnesį, kai jų pasiūla didžiausia, o kaina – žemiausia“, – teigia B. Čaikauskaitė.

Mitybos poveikio sveikatai tyrėja Aida Matulevičiūtė antrina ir sako, kad persimonus verta įtraukti į savo kasdienį meniu dėl puikios jų sudėties ir daugybės naudingų medžiagų.

„Persimonuose gausu maistinių skaidulų, naudingųjų mikroelementų bei antioksidantų, kurie gerina virškinimą, regėjimą, suteikia žvalumo ir ramina nervų sistemą. Taip pat šiuose vaisiuose yra baktericidinių savybių, kurios slopina įvairius uždegimus, mažina gerklės skausmą, todėl šaltuoju metų laiku labai rekomenduotina persimonus vartoti dažniau“, – sako specialistė.

Natūrali alternatyva saldikliams

A. Matulevičiūtės teigimu, gerai sunokę persimonai pasižymi išskirtinėmis skoninėmis savybėmis – sultingumu ir saldumu, dėl to juos itin tinka naudoti kaip natūralų saldiklį įvairiuose patiekaluose.

„Persimonus galima vartoti tiek apvirtus, tiek žalius – šio vaisiaus panaudojimo įvairovė yra didžiulė. Sutrintą persimoną galima dėti į saldžius patiekalus vietoje cukraus, pavyzdžiui, į pyragus, blynus, kitus kepinius. Persimonai taip pat gali būti naudojami padažų, kremų, uogienių, želė ar net kokteilių ruošimui. Taip pat svarbu prisiminti, kad jie yra puikus augalinės kilmės maisto medžiagų šaltinis bei gali tapti puikiu garnyru prie mėsos ir paukštienos patiekalų“, – vardija A. Matulevičiūtė.

Mitybos poveikio sveikatai tyrėja pastebi, kad lietuviai valgydami persimonus daro vieną klaidą – nenulupa vaisiaus odelės.

„Kadangi persimonai yra egzotinis, įvežtinis vaisius, jo odelę rekomenduočiau nulupti. Persimonai ilgai nokinami, o vėliau atvežami pas mus, tad viso to kelio metu gali būti įgiję nenaudingų organizmui medžiagų, kurios lieka vaisiaus odelėje. Jeigu nulupsite šio vaisiaus žievelę, pašalinsite didesnį kiekį skaidulų. Taip pat, kaip ir kiekvieną vaisių ar daržovę, prieš valgant persimonus būtina nuplauti“, – aiškina A. Matulevičiūtė.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(10)
(2)
(8)

Komentarai ()

Susijusios žymos: