Lenkijoje rasti labai keisti vaiko palaikai - jis ten visiškai vienas, o burnoje dar viena kaukolė: kas čia nutiko?  (1)

Kai senoviniai palaikai aptinkami neįprastomis aplinkybėmis, mokslininkai dažniausiai sugeba atsakyti, kodėl ir kas nutiko. Tačiau Lenkijoje rasti vaiko, gyvenusio vos prieš porą šimtų metų, palaikai užminė keistą mįslę tyrėjams.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Negiliame kape Tunel Wielki oloje, esančioje Sąspowska slėnyje Krokuvos-Čenstakavos aukštikalnėje, buvo aptikti vaiko palaikai. Toje pačioje oloje neseniai buvo aptikti ir prieš 4500 metų gyvenusių žmonių kaulai, tad mokslininkai mano, kad ši ola laidojimams buvo naudojama įvairiais laikotarpiais, rašoma sciencealert.com.

Tačiau šis vaiko palaidojimas – labai keistas: visų pirma, jis ten buvo vienas, o dar keisčiau tai, kad jo burnoje buvo aptikta kikilio kaukolė. Šalia rasta ir dar viena paukščio kaukolė. Šis radinys nėra visiškai naujas, kaulai buvo atkasti prieš 50 metų, bet beveik visi artefaktai tąkart buvo iškart sudėti į dėžes be detalesnio apžiūrėjimo ir aprašymo. Bet Varšuvos universiteto Archeologijos instituto archeologė Małgorzata Kot užtiko radinius saugyklose ir ėmėsi analizės.

„Kai atvėrėme eilinę dulkiną dėžę, viduje radome mažo vaiko kaulus, – portalui „Science in Poland“ sakė mokslininkė. – Kaulus atradęs profesorius Waldemaras Chmielewskis niekada nepaskelbė jokių detalių apie šį radinį, jis tik 1980 m. publikuotoje knygoje paskelbė radinio nuotrauką.“ Datavimas radioaktyviąja anglimi rodo, kad vaikas buvo palaidotas antrojoje XVIII a. pusėje, ar pačioje XIX a. pradžioje, o mirė būdamas dešimties metų amžiaus.

Pirminis kaulų tyrimas rodo, kad vaikas greičiausiai badavo. Tačiau kodėl jis vienas buvo paliktas oloje ir dar su dviem paukščių galvomis (ar kaukolėmis) – tai iki šiol lieka paslaptimi.

„Kreipėmės į etnologus, bet ir jie neturėjo atsakymo. Kodėl vaikas buvo palaidotas būtent taip, kodėl būtent oloje, o ne netoliese esančiose kaimelio kapinėse, lieka paslaptimi“, – sako M. Kot.

Paukščio kaukolės buvo jau aprašytos ankstesniame tyrime, bet jo autoriai nežinojo, kad jos buvo žmogaus palaidojimo dalimi – nes pats palaidojimas nebuvo dokumentuotas jokiame viešame tyrime.

„Mes tyrėme paukščių kaukoles, bet nauja analizė neatskleidė nieko, kas galėtų paaiškinti, kodėl vaiko kape atsirado kikilio galvos. Ant paukščių kaukolių neaptikome jokių pjovimo žinių. Težinome tik tai, kad tai buvo jau suaugusių paukčių palaikai“.

Šiurpą keliantis radinys išlieka paslaptimi, o ieškoti atsakymų trukdo dar ir tai, kad vaiko kaukolė kažkur dingo. Iškart po atkasimo ji buvo nusiųsta Vroclavo antropologams, bet nuo tada niekas nežino jos likimo. Mokslininkus liūdina ir tai, kad jau po vaiko atkasimo, daugelis Sąspowska slėnio olų buvo stipriai nuniokotos žmonių. XIX a. pabaigoje ir XX a. pradžioje ūkininkai olų nuosėdas naudojo kaip trąšas, dėl ko pražuvo nesuskaičiuojami paleolito laikų artefaktai, tarp kurių galėjo būti žmonių liekanų ir neandertaliečių įrankių.

Mokslininkai ketina atlikti daugiau išlikusiųjų kaulų DNR tyrimų ir tikisi daugiau apie tragišką vaiko gyvenimo pabaigą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(8)
(6)
(2)

Komentarai (1)