Keistas mitas ir paslaptis - ar tikrai „Titaniko“ katastrofos metu aukšto rango jūrininkas nušovė porą žmonių? (Video)  ()

„Titanikas“ nuskendo prieš daugiau nei 100 metų, tačiau jo istorija iki šiol kaitina žmonių vaizduotę. Prie to, aišku, prisidėjo ir garsusis filmas, po jo sekusi dokumentika, visa eilė knygų. Kai kuriuose iš šių darbų, beje, pasakojama, kad vienas iš aukšto rango jūrininkų paskutinėmis savo gyvenimo minutėmis darbavosi ne tik rankomis, bet ir revolveriu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Avarijos metu kapitonas Edwardas J. Smithas buvo savo kajutėje. Juk buvo gili naktis ir Smithui reikėjo ilsėtis. Aišku, „Titanikas“ nebuvo paliktas laisvai dreifuoti pavojinguose šiaurės Atlanto vandenyse - tuo metu jam vadovavo kitas aukšto rango jūrininkas Williamas McMasteras Murdochas.

Murdochas buvo patyręs laivybos ekspertas ir tuo metu buvo budrus. Vos išgirdęs riksmus apie laivo kelyje pasitaikiusį didelį ledkalnį jis sureagavo žaibiškai ir iš karto ėmė duoti komandas - laivas ėmė suktis kairėn. „Titaniko“ nosis ėmė suktis tolyn nuo ledkalnio, tačiau jis tiesiog buvo per arti. Paskutinėmis akimirkomis prieš smūgį Murdochas nurodė sukti dešinėn, į ledkalnio pusę. Tai buvo gudrus manevras, nes tai tolyn nuo ledkalnio pasuko galinę laivo dalį. Vien dėl šio šaltakraujiško sprendimo ledkalnis neperbraukė viso „Titaniko“ šono. Murdochas neišgelbėjo laivo, tačiau jo nurodymai tikrai padėjo pailginti jo išsilaikymą virš vandens.

Smūgį pajuto ir kapitonas Smithas. Į ledkalnį „Titanikas“ atsitrenkė praėjus 37 sekundėms po ledkalnio pastebėjimo - šio laiko nepakako laivui išgelbėti. Buvo pradėta evakuacija ir Murdochas gavo užduotį - vykdyti evakuacija gelbėjimo laivais dešinėje pusėje. Jis paleido 10 gelbėjimosi valčių, kuriose susėdo 75 % visų išgyvenusiųjų „Titaniko“ tragediją.

Paskutinį kartą Murdochas matytas bandantis išlaisvinti užstrigusią dar vieną gelbėjimo valtį. O nuo čia pasakojimai išsiskiria. Kai kurie to meto liudininkai teigia, kad Murdochas pastebėjo per būrį besiveržiančius du keleivius ir juos nušovė savo revolveriu. Pasakojama, kad tai iš esmės buvo būtina, nes panikuojanti minia buvo sunkiai valdoma. Tačiau situacijos šokiruotas Murdochas tuomet revolverį nukreipė į save. Šis pasakojimas neprasprūdo ir pro Jameso Camerono akis:

Tačiau ar tai iš tiesų įvyko? Bent du išgyvenusiųjų pasakojimai tai patvirtina. Tačiau nemažai laiko buvo neigiama ir Murdocho savižudybė. Net keli atskiri pasakojimai nurodo, kad Murdochas nusišovė prieš pat laivui galutinai panyrant po vandeniu. Tačiau ar „Titanike“ kas nors tikrai buvo nušautas tikriausiai niekada nebus patvirtinta.

Kitas įgulos narys Charlesas Lightolleras aktyviai neigė bet kokius gandus - ir kad Murdochas kažką nušovė, ir kad jis nusižudė. Lightolleras teigė, kad matė, kaip Murdochą nuplauna bangos, tačiau vėliau paaiškėjo, kad jo pasakojimas nesutampa net su vieta, kurioje Murdochas tuo metu tikrai buvo. Lightolleras vėliau pripažino, kad žino, jog kažkas nusišovė, tačiau jis nežino, kas. Jūrininkams mirtis jūroje yra garbingesnė nei savižudybė - Lightolleras savo melu tarsi bandė apsaugoti Murdocho reputaciją.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(15)
(2)
(13)

Komentarai ()